ȘOCANT | FC Olt se retrage din campionat: „Asta a făcut Finanțele, să omoare fotbalul”. Slătinenii au anunțat Federația

Marius ANGHEL 30 Apr. 2015, 15:33 Seria 2
ȘOCANT | FC Olt se retrage din campionat:

Veste șocantă în Liga 2. Ocupanta locului patru din play-off-ul Seriei a II-a anunță că se desființează. FC Olt Slatina a trimis, azi, la Federația Română de Fotbal o înștiințare prin care anunță că echipa se retrage din campionat, din acest moment! Jucătorii au fost informați de retragerea echipei chiar înaintea antrenamentului de azi! Până la finalul campionatului mai erau de disputat șase meciuri, iar, sâmbătă, FC Olt urma să joace la Mioveni.

„Dacă asta au făcut Finanțele, să omoare fotbalul, să îl omoare, noi ne-am retras, din acest moment. Clubul nu mai poate primi finanțare dacă are datorii, autoritățile dau finanțare doar pe legea 350, acolo clubul poate primi bani doar dacă nu are datorii. La începutul lui martie, activitatea noastră era fără datorii! Până aici am putut să ne descurcăm, de aici încolo nu vrem să păcălim pe nimeni. Exista riscul unei accidentări la jucători. Finanțele ne impută peste 50 miliarde, din anii 2009-2013, perioada Alro Slatina, din reinterpretarea impozitelor din acea perioadă, atunci erau convenții civile și s-a plătit impozitul aferent. Am contestat decizia Fiscului, dar procesul va dura. Noi când am preluat echipa, am făcut audit, nu era nicio datorie! Ar fi bine să fie controlate toate cluburile din țară, pentru ca fotbalul să fie reorganizat. Jucătorii noștri sunt toți liberi, ei aveau contracte până în vară, ne înțelesesem cu ei doar verbal. Noi am cerut suspendarea din Liga a II-a, ne reorganizăm în vară și pornim de la capăt”, a spus președintele clubului slătinean pentru liga2.ro.

„Sunt șocat! Eu nu cunosc cauzele, sunt doar antrenor. Pot spune însă că aveam o echipă de mare caractere, un grup extraordinar, anul viitor ne puteam bate la promovare. Va fi bătaie mare pe jucătorii noștri” a spus antrenorul Dan Oprescu pentru liga2.ro.

Clubul slătinean nu a mai primit în acest an finanțare de la autoritățile locale, fiind susținut exclusiv din fonduri private.

Conducerea celor de la FC Olt a emis și un comunicat de presă, în care explică ce s-a întâmplat după un control al Fiscului, o situație similară cu cea de la CSM Râmnicu Vâlcea și alte multe echipe din Liga 2. În momentul publicării comunicatului, președintele Ionuț Ivan încă nu luase decizia de a retrage imediat echipa din campionat.


 

Iată comunicatul integral al conducerii echipei FC Olt Slatina:

„Facem cunoscut faptul că, începând cu viitoarea ediție de campionat, clubul nostru se află în imposibilitatea de a-și mai continua activitatea. Acest lucru se întâmplă din cauza legislației proaste din domeniul sportului și a unor neconcordanțe legislative, fapt care a determinat imposibilitatea finanțării clubului atât de către autoritățile locale cât și de mediul privat.

Concret, în urma controlului efectuat de AJFP Olt, în perioada 2009 – 2013 (clubul avea pe atunci denumirea ACS Aluminiu Alro Slatina) contractele fotbaliștilor au fost reclasificate din convenții civile în contracte de muncă, fapt care pe fondul vidului legislativ a dus la acumularea unor datorii în acea perioadă, datorii preluate astăzi de către ACS FC OLT Slatina deși, la data respectivă, ele practic nu existau.

Clubul ACS FC OLT Slatina consideră greșit calculul datoriei imputate și contestă decizia și raportul de inspecție emise de autoritățile fiscale locale întrucât există mai multe neconcordanțe în aplicarea modului de calcul.

Deoarece din decembrie clubul nu a mai putut accesa fonduri de la autoritățile locale, întrucât Legea Nr. 350/ 2005 privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general interzice alocarea de fonduri către cluburile cu datorii, clubul a fost susținut exclusiv din fonduri private și a ajuns în incapacitatea de a mai funcționa, existând riscul ca nici actualul sezon să nu mai poată fi încheiat.

Totodată vrem să tragem un semnal de alarmă ca oamenii de fotbal să ia atitudine și să se implice mai mult în rezolvarea unor astfel de cazuri întrucât există multe alte cluburi aflate în situația noastră din cauza legislației actuale. Daca nu se vor lua măsuri, fotbalul profesionist, încet, încet, va dispărea de la noi din țară.

În aceeași ordine de idei, vrem să îi asigurăm pe toți iubitorii de fotbal de la noi din județ și nu numai, că echipa de conducere a ACS FC OLT Slatina se va implica în continuare pentru a găsi soluții și a face în așa fel încât și pe viitor județul nostru să fie reprezentat de o echipă de fotbal în eșalonul al doilea al fotbalului românesc și, chiar și în Liga I.

Președinte executiv,
Ionuț Ivan”

Articol scris de Adi Georgescu

Marius ANGHEL 30 Apr. 2015, 15:33 Seria 2
Pe aceeași temă