Revol„U”ție la Cluj!

Vlad MĂCICĂȘAN 30 Jan. 2009, 08:00 Seria 2

Clujul a vibrat ieri în culorile alb-negru. Centrul orașului a fost sub asediu. 4.000 de oameni au adus aminte de 1989. Totul pentru un mesaj: renașterea Universității.

29 ianuarie 2009. 16:00-Cluj-Napoca. O nouă revoluție a pornit sub Feleac.

4.000 de suflete au pornit într-un marș pentru revitalizarea Universității. Membrii galeriei: fani ai „șepcilor roșii”, „înarmați” cu bannere, steaguri și fulare, nostalgici îmbrăcați la patru ace sau bunici cu nepoții de mână. Cu toții au invadat ieri centrul Clujului, într-un miting menit să demonstreze că problemele financiare nu pot distruge mitul unei echipe.

„Voi priviți cu nepăsare, noi strigăm «U» Cluj nu moare!”, a fost bannerul care avea ca țintă clară autoritățile locale și foștii conducători. Totul a început de pe Bulevardul Eroilor! Punctul de pornire al speranțelor pentru viitorul Universității. Grupul alb-negrilor a luat drumul Consiliului Județean și al Prefecturii. Prima țintă pentru cererile fanilor. 20 de minute în care năzuințele din ultimii ani s-au lovit de zidurile sediului autorităților județului.

„Vrem stadion!”

Marșul a continuat de la Consiliul Județean spre Primărie. Centrul orașului s-a oprit minute în șir, cu ochii la mulțimea ce își exprima păsurile de renaștere a clubului. „Stadion, Stadion!”, a fost dorința cea mai aprigă a susținătorilor. De ea au auzit și oficialitățile. Răspunsul a întârziat însă să apară! Nicio reacție. „Voi priviți cu nepăsare, noi strigăm «U» Cluj nu moare!”, a fost ultimul apel al fanilor care și-au încheiat marșul de o oră fără probleme. Aproape 200 de forțe de ordine au urmărit convoiul, însă nu au avut probleme. Demersul fanilor a fost susținut pe tot parcursul și de foști sau actuali conducători ai Universității: Marius Bojiță și Lucian Danciu și chiar actualul conducător al alb-negrilor, Remus Câmpeanu.

Cu echipele în stradă

FC U Cluj, U Mobitelco şi U Jolidon au devenit membri activi în galeria „şepcilor roşii”.

Diverse personalităţi din viaÅ£a sportivă clujeană au îmbrăţişat ideea suporterilor. ImpresionaÅ£i de videoclipul creat de suporteri, în care rolul principal l-a avut Răzvan Cociş, mai mulÅ£i sportivi sau conducători au parcurs alături de fani drumul de pe Strada Eroilor până la sediul Primăriei. Alături de echipele de juniori de la grupele de fotbal, care au primit liber special pentru a participa la marş, cel mai bine reprezentate au fost secÅ£iile de handbal şi baschet ale Universităţii.

Jucătoarele de la U Jolidon (foto) au venit cu toată echipa împreună cu antrenorul Gheorghe Covaciu. Bambele Osby, Matt Gibson, Branco Cuic şi Mihai Silvăşan au fost reprezentanÅ£ii lui U Mobitelco. Echipa de baschet a fost condusă de managerul Mircea Cristescu. El nu a fost singurul oficial care a intrat în rând cu fanii. Foştii preşedinÅ£i ai FC „U” Cluj, Marius Bojiţă şi Lucian Danciu, şi preşedintele CSU, Ovidiu Vasu, au Å£inut cu tot dinadinsul să ia parte la manifestarea suporterilor. Actualul preşedinte al echipei de fotbal, Remus Câmpeanu, a străbătut, de asemenea, drumul parcurs de suporteri prin centrul oraşului, sub privirile a sute de curioşi.

Imagini de la marșul organizat joi de suporterii Universității Cluj

„Șepcile“ revin acasă

Universitatea revine astăzi din primul cantonament, urmând ca sâmbătă și duminică să intre în pauză. Luni, Mihali reia antrenamentele cu elevii săi, însă doar la Cluj-Napoca. „Șepcile” rămân acasă și au în plan o serie de șase amicale până la startul campionatului: FC Zalău (4 februarie), Unirea Dej (7 februarie), Gaz Metan (18 februarie), FC Baia Mare (21 februarie), Șimleul Silvaniei (12 martie) și Gloria Bistrița (14 februarie). „Vreau un portar neapărat, e o prioritate pentru noi!”, spune Mihali.

Dorinel a urmărit marșul

Fostul antrenor al „șepcilor roșii” a spionat pe site-uri mișcarea fanilor de ieri, de la Cluj. „Neamțul“ e dispus să revină la Cluj, pe banca Universității, dar ar vrea și sprijinul fanilor. Dorinel așteaptă o ofertă de la noul acționariat de la „U“, ce va fi decis după ședința AGA de săptămâna viitoare. „Am de luat o revanșă! Dacă sunt ofertat, pot lua în calcul o revenire”, a declarat Munteanu.

„Am venit aici deoarece militez pentru simbolul Universității alături de fani, la fel cum fac și ei la meciurile noastre” – Mihai Silvășan, jucător U Mobitelco

„Autoritățile locale trebuie să fie sensibilizate. Acest club are o istorie în spatele lui, care trebuie respectată” – Mircea Cristescu, președinte U Mobitelco

„Atât timp cât vor exista suporteri, acest club nu are cum să moară. Ei sunt inima Universității, se vede și acum” – Remus Câmpeanu, președinte FC „U“ Cluj

„Sper ca mișcarea noastră să reușească să sensibilizeze stâlpii orașului și echipa să revină acolo unde îi este locul” – Călin Mișan, lider galerie „U“ Cluj

Vlad MĂCICĂȘAN 30 Jan. 2009, 08:00 Seria 2
Pe aceeași temă