Mititelu vorbește despre trecut, prezent și viitor: „Suntem în război”

Marius ANGHEL 21 Dec. 2013, 18:38 Seria 2
Mititelu vorbește despre trecut, prezent și viitor:**

La sfârșitul unui an dificil, cu o încărcătură emoțională extremă, Universitatea Craiova a încheiat prima parte din campionat pe un loc onorabil, deși condițiile i-au fost cu totul nefavorabile, iar abuzurile nu au contenit.

Adrian Mititelu, finanțatorul și președintele Universității Craiova, a acceptat să răspundă unor întrebări incomode legate de situația dificilă în care se află clubul, dar și despre intențiile de promovare în Liga I.

– Domnule Mititelu, suntem la sfârșitul lui 2013, ce ne puteți spune cu privire la Universitatea Craiova?
– Suntem la sfârșitul unui an foarte greu atât pentru mine, cât și pentru Universitatea Craiova. Anul 2013 ca și anii 2011, 2012 vor fi probabil cei mai negri ani din istoria acestui club.

– Totuși, în acest an Universitatea Craiova a revenit în competiție.
– Într-adevăr, a revenit în competiție, însă suferința continuă și efectele abuzului din 2011, dar și a celorlalte agresiuni apărute ulterior fac ca decembrie 2013 să reprezinte continuarea coșmarului.

– Echipa a avut un parcurs foarte bun și se clasează pe o poziție care dă speranțe pentru o promovare în 2014.
– Din punct de vedere sportiv stăm foarte bine, însă nu trebuie uitat prin ce sacrificii s-a ajuns la acest nivel. Prin câte am trecut cu toții, câte au trebuit să îndure și să suporte jucătorii care s-au antrenat în condiții inimaginabile, îndurând umilințe greu de imaginat. Această echipă, acești oameni au dat dovadă de un mare caracter și cei mai mulți dintre ei au dat dovadă de un atașament față de o cauză.

– Este adevărat că jucătorii Universității Craiova nu au primit niciun ban până în acest moment și dacă este adevărat, de ce?
– Da, este adevărat, până astăzi jucătorii nu au primit niciun ban de la club. Cauzele sunt arhicunoscute, blocajul la care am fost supus este mult mai mare decât vă puteți închipui.

– Am înțeles că jucătorii au fost puși în temă cu situația financiară a clubului.
– Da, așa este, jucătorii știau că ne confruntăm cu această problemă, însă eu le-am promis că în septembrie, sau cel puțin octombrie, o să fie deblocate salariile.

– Pe ce v-ați bazat că în luna septembrie, octombrie veți putea plăti banii?
– Păi m-am bazat pe două planuri: unul bazat pe veniturile minime pe care clubul le-ar fi putut obține din activitatea de bază, aceasta fiind încasările din drepturile TV, sumă care se încadra undeva între 100-150 de mii de euro, încasările din bilete, sumă care ar fi fost cuprinsă între 100-150 de mii de euro, încasări din alte posibile, sponsorizări care reprezentau alte 50 de mii de euro, iar cel de-al doilea plan de venituri se baza pe mai multe tranzacții imobiliare din afara clubului, tranzacții care fac obiectul unor negocieri de circa doi ani de zile și care înseamnă foarte mulți bani, însă niciuna dintre tranzacții nu s-a realizat până în prezent.

– Suntem în luna decembrie și nu ați reușit să vă țineți de promisiune.
– Păi, situația este una dezastruoasă. Deoarece, în ceea ce privește primul plan, respectiv veniturile din activitatea clubului, nu cred că acestea au depășit mai mult de 100 de mii de euro, deoarece, deși două televiziuni au fost foarte interesate de a prelua Universitatea Craiova, una a renunțat pe motiv că nu se joacă pe «Ion Oblemenco», iar cealaltă televiziune a renunțat în mod subit după ce în prealabil ne înțelesesem pentru o sumă de 10 de mii de euro + TVA pentru fiecare partidă disputată pe teren propriu, asta însemnând inclusiv play-off-ul, suma ridicându-se la aproximativ 200 de mii de euro. Neavând meciurile televizate, am pierdut din start eventualii sponsori, circa 50-100 de mii de euro, sumă ce ar fi putut fi încasată în urma eventualelor sponsorizări. De asemenea, jucând la Severin sau Roșiori, s-au diminuat foarte mult veniturile din vânzarea de bilete. Încasări care ar fi fost mult mai mari dacă jucam acasă, pe «Ion Oblemenco», mai ales meciurile de Cupă, cu Vâlcea și cu Petrolul. Fac precizarea că meciul din cupă trebuia jucat acasă, dar am fost nevoiți să jucăm la Râmnicu Vâlcea din cauza problemelor cu stadionul. Faptul că echipa a fost obligată să joace pe alte stadioane a însemnat unul din cele mai mari handicapuri ale noastre. Cu privire la a doua sursă de venituri, cele din afara clubului, vreau să vă spun că am avut cel puțin două tranzacții aproape de finalizare, tranzacții ce însumau aproape 10 milioane de euro și care au fost blocate.

– De ce au fost blocate?
– Exclusiv din cauza Olguței Vasilescu și a celor din jurul ei.

– Cum le-a putut bloca Olguța Vasilescu și de ce?
– Este foarte simplu, prin Andrici, Rotaru și alții care dețin Asociația pentru Protecția Habitatelor Naturale București. Au inițiat un litigiu artificial în sensul că vor să anuleze PUZ-ul cu privire la terenurile deținute de societățile mele. Acest litigiu are rolul de a determina eventualii cumpărători să nu mai achiziționeze terenul în cauză până nu se soluționează acest litigiu.

– Cu ce dovediți că este mâna Olguței Vasilescu?
– Ea s-a exprimat unor suporteri ai Universității Craiova cu privire la acest blocaj, pe de altă parte cei care au inițiat litigiile sunt Andrici și Rotaru, deoarece asociația respectivă își are sediul în același imobil și în aceleași încăperi unde își au sediul firmele lui Andrici și Rotaru. De asemenea, reprezentantul legal al asociației este avocatul care reprezintă clona la Federația Română de Fotbal. De fapt, eu sunt convins că Olguța Vasilescu este cea care a blocat și contractul cu cele două televiziuni, chiar dacă în acest caz nu am probe directe, însă lucrurile sunt foarte clare. Există un angajat al uneia din cele două televiziuni care au fost interesate de preluarea Universității Craiova, care mi-a explicat foarte clar de ce s-a renunțat în a mai achiziționa drepturile TV.

– Și care credeți că a fost mobilul acestor fapte?
– Este unul extrem de ușor de intuit: blocarea și constrângerea economică în scopul de a mă determina să vând clubul sau, după mintea lor, să cedez brandul, adică marca. Acest lucru ar fi benefic pentru două părți, respectiv clanul politic al Olguței Vasilescu, care vrea să-și acapareze numele Universitatea Craiova pentru a și-l folosi în propaganda politică din zonă, iar pe de altă parte interesul lui Mircea Sandu și al celorlalți inculpați, pentru ca efectele faptelor lor să se mai diminueze printr-o așa- zisă renaștere a echipei. Practic, în această ecuație, Sandu Mircea și Olguța Vasilescu și-au dat mâna într-un interes comun și cu beneficii pentru amândoi.
Vreau să vă mai spun că mai sunt câteva persoane cărora li s-a recomandat, indirect, de către Olguța Vasilescu, să nu cumva să mă sprijine. Unii dintre ei nu au ținut cont de aceste „recomandări” și m-au ajutat cu condiția să nu le dezvălui identitatea, pentru a nu avea probleme. Însă, într-o zi, atunci când justiția își va face datoria, voi spune toate aceste lucruri detaliat.

– Din ce ați declarat până în acest moment, reiese că situația este extrem de grea. Încă mai vedeți o ieșire?
– Într-adevăr, situația este foarte grea, însă Dumnezeu m-a înzestrat cu un spirit de luptă extrem de mare și asta îmi dă puterea să sper că voi reuși în ciuda tuturor acestor piedici. Olguța Vasilescu nu este Dumnezeu pe pământ și sunt convins că într-o bună zi va plăti scump pentru aceste abuzuri și pentru poliția politică pe care a reinstaurat-o în Craiova. Atuurile mele în această luptă nu sunt deloc de neglijat și de aceea cred că voi reuși să ies, din această încercuire pe care mi-au făcut-o, cu capul sus.

– Ce înseamnă: veți reuși?
– Păi în primul rând, cred că vom continua să ne batem și în partea a doua a competiției, iar la final sper să ne clasăm pe un loc care să ne ducă în Liga I, acolo unde ne este locul.

– Păi cum o să reușiți când dumneavoastră nu ați achitat niciun salariu până acum și vă trebuie o groază de bani pentru pregătirea de iarnă?
– Suntem în război, este o perioadă extrem de grea, continuitatea clubului este importantă. Sunt pregătit de orice scenariu.

– Ce fel de scenarii?
– Adică, suntem pregătiți să continuăm cu orice preț activitatea clubului, în orice condiții.

– Ce veți face dacă jucătorii și mai multe persoane din cadrul staff-ului tehnic nu vor mai dori să rămână la Universitatea Craiova din lipsa plății banilor?
– Vreau să fie foarte clar pentru toată lumea, că toți cei care au contracte cu Universitatea Craiova își vor încasa până la ultimul leu. Singurul risc major care există este că acești bani să îi ia mai târziu, însă toată lumea își va primi banii.

– Da, dar dacă unii dintre ei nu vor mai dori să continue din cauza acestor probleme?
– Eu cunosc foarte bine situația celor care fac parte din acest club și eu sufăr alături de ei. Am speranța că majoritatea vor fi prezenți la datorie pe 20 ianuarie, însă, dacă vom înregistra și absenți motivat sau nemotivat vom fi nevoiți să apelăm la alți jucători care vor dori să intre alături de noi în această luptă. Am deja câteva solicitări de înrolare, să zic așa, din partea unora care, în ciuda problemelor cu care ne confruntăm, vor să intre în luptă alături de noi. Asta și pentru că toți știu că în momentul când voi rezolva situația financiară toată lumea va fi super mulțumită.

– Da, dar ei până atunci cum trăiesc?
– Eu sunt convins că mai mult de două – trei luni nu poate dura blocajul Olguței Vasilescu, deoarece faptele ei nu au rămas fără urmări. Va exista cu siguranță un răspuns al Legii cu privire la ceea ce a făcut și continuă să facă.

– Ce se va întâmpla totuși cu cheltuielile pentru pregătirea de iarnă? Sunt bani pentru acestea?
– Dacă cu salariile jucătorilor se mai poate aștepta, pentru hrană și pregătire este necesar să avem resurse, altfel nu avem nicio șansă.

– Și totuși, până la urmă, jucătorii, staff-ul … etc, vor primi ceva până de sărbători?
– Deocamdată, până astăzi, când realizăm acest interviu, nu am rezolvat această problemă. Sper totuși să se rezolve în următoarele zile. Însă, există riscul să nu se ia niciun ban de sărbători.

– Prin târg se vorbește că clubul va intra în faliment?
– Chiar în aceste zile lucrez la planul de reorganizare care va fi depus cel târziu până pe 7 ianuarie 2014 la Tribunalul Brașov. Probabil, în jur de 20 ianuarie 2014, planul va fi supus votului adunării creditorilor, iar pe 5 februarie 2014, judecătorul se va pronunța cu privire la confirmarea lui sau nu.

– Cine sunt creditorii societății?
– Este vorba de EUROEXPO SRL Târgu Mureș, care deține o creanță de 1.200.000 lei și o altă societate din Craiova care deține o creanță de 600 de mii de lei.

– Să înțeleg că cei de la Târgu Mureș sunt majoritari și depindeți de votul lor?
– Da, cei de la Târgu Mureș sunt majoritari și votul lor este unul extrem de important și pentru a nu mai avea emoții cu privire la acest aspect, creanța lor va fi achitată cu prioritate și astfel nu vor mai putea să se opună planului.

– Ce datorii totale are societatea? Doamna Vasilescu susținea că aveți datorii ce însumează fabuloasa sumă de 40 de milioane de euro.
– Olguța Vasilescu bate câmpii, minte cu nerușinare, defăimarea adversarilor este principala ei armă. Clubul Universitatea Craiova are datorii la Fisc de 3,7 milioane de euro, iar ANAF-ul s-a constituit parte civilă în procesul dezafilierii Universității Craiova. Aberația cu 40 de milioane de euro a fost spusă pentru a discredita clubul și ca o justificare a dorinței demente de a distruge clubul Universitatea Craiova.

– Ce va conține planul de reorganizare?
– După ce o să-l depun la grefa Tribunalului Brașov o să-l fac public. Mă țin de cuvânt și fac exact ceea ce mi-au solicitat o mare parte din suporteri, o să separ clubul de toate celelalte probleme ale societății legate de dezafiliere, pierderea jucătorilor, etc. După confirmarea reorganizării voi invita pe toți cei care vor să devină acționari la Universitatea Craiova să se alăture clubului. De asemenea, voi ceda cele 30 de procente promise unei asociații a suporterilor. Începând cu 1 iulie 2014, în noul consiliu al clubului, suporterii vor avea un cuvânt greu de spus în deciziile ce privesc echipa de fotbal Universitatea Craiova.

– Când și cum vedeți finalitatea procesului penal, cu privire la excludere?
– Probabil vom avea o sentință pe fond undeva în octombrie, noiembrie anul viitor și încă șase, șapte luni pentru recurs, adică până în vara lui 2015 vom avea o sentință irevocabilă. Să nu uităm că de la 1 februarie 2014 intră în vigoare noul cod de Procedură Penală, iar procesele se vor întinde pe o perioadă mult mai scurtă. De asemenea, cred că Universitatea Craiova va fi despăgubită cu o sumă foarte importantă, o sumă care va fi cel puțin pe măsura abuzurilor și traumelor suferite. Cu această sumă, clubul își va putea pune bazele dezvoltării și revenirii în prim-planul fotbalului românesc. Vreau să știți că decizia Judecătoriei de la fond, de la această cauză, este executorie din punct de vedere financiar.

– Care este situația litigiului cu Pițurcă și suma de 7 milioane de euro?
– Cauza se află pe rolul Curții de Apel București, această decizie reprezintă ea însăși o infracțiune făcută de Mircea Sandu&Co și sunt convins sută la sută că instanța o va înlătura, iar acest proces să se termine într-un an de zile.

– Dar, Pițurcă se laudă că a câștigat un proces la Înalta Curte
– A fost o decizie care nu privea fondul cauzei și era vorba de o excepție cu privire la competența comisiilor FRF, însă ce a câștigat Pițurcă nu antamează fondul, deoarece instanța Înaltei Curți a avut în vedere o altă situație, și așa la acea decizie am făcut contestație în anulare, deoarece judecătorii s-au bazat pe un document fals depus de Federație. În jurisprudență există 10 sentințe ale instanțelor care spun că noi și una care spune că Pițurcă, așa că sunt convins că instanța Curții de Apel va anula decizia comisiei cu privire la cele 7 milioane de euro. De altfel, și noul Cod Civil statuează în favoarea noastră divergențele existente pe vechiul cod civil cu privire la acest aspect. Acea decizie prin care Pițurcă a câștigat, o excepție, la Înalta Curte nu s-a redactat nici până astăzi, deși au trecut 9 luni. De ce? Pentru că judecătorii nu știu cum să o motiveze, au fost induși în eroare de FRF.

– Să revenim la campionat, cum vedeți lupta pentru promovare?
– Este o luptă foarte grea cu adversari foarte puternici ASA Târgu Mureș, de asemnea CSM Râmnicu Vâlcea care se vor întări cu siguranță în această iarnă. Chiar dacă CSU Craiova emană forță financiară pentru a impresiona publicul și chiar dacă va apuca să evolueze și returul, în niciun caz nu va putea să spere că va evolua în Liga I, deoarece acest lucru este imposibil, sunt convins că, atât în dosarul penal aflat pe rolul DNA, cât și în acțiunea civilă aflată pe rolul Curții de Apel București, se vor dispune soluții în care să se facă dreptate, în sensul că CSU să fie trimisă acolo unde îi este locul, și anume în Liga a IV-a sau a V-a. Așa cum v-am spus că Mircea Sandu și Dumitru Dragomir vor fi trimiși în judecată pentru ce au făcut Universității, așa vă spun și acum că toți cei implicați în proiectul CSU vor fi trimiși în judecată pentru grave fapte penale. Eu sunt convins că, atât Rotaru cât și Andrici, au fost induși în eroare de niște nulități din jurul lor și că vor realiza prea târziu în ce necazuri au intrat cu sau fără voia lor.

– Unde vedeți Universitatea Craiova la 30 iunie 2014?
– Sincer, visez ca la 30 iunie 2014 să realizăm promovarea în Liga I și pentru Universitatea Craiova să însemne un nou început.

– Pe ce vă bazați având în vedere toată situația actuală?
– Mă bazez pe soartă, pe Dumnezeu, pe spiritul acestui club, dar mai ales pe energiile pozitive pe care le vor emana numeroșii suporteri ai acestui club.

– Totuși, pare o misiune imposibilă.
– Așa și este. Numai că, poate, așa ne-a fost scris, să trecem și prin asta. De fapt, cred că Universitatea Craiova este singurul club din lume care poate reuși în asemenea condiții. Imaginați-vă că după toate aceste șicane și piedici noi vom fi în Liga I la vară. O să fim mult mai puternici și mai respectați, iar toți cei care au complotat împotriva clubului vor fi obligați, mulți dintre ei, să plece din oraș … de rușine, bineînțeles.

– Există totuși și varianta să nu promovați.
– Da, bineînțeles, există și varianta să nu promovăm, și până la urmă nu ar fi un capăt de țară, însă îmi doresc enorm să promovăm și sper să reușim.

– Care este situația cu «Ion Oblemenco»?
– «Ion Oblemenco» este leagănul Universității Craiova, acolo clubul a investit foarte mulți bani și pasiune. Din păcate, hoardele Olguței Vasilescu ne-au lipsit circa cinci luni de această casă. Nu vreau să intru în prea multe explicații, dar vreau să vă spun că noi avem o sentință irevocabilă a Tribunalului Dolj prin care am fost reintegrați în Complexul Sportiv «Ion Oblemenco», până la soluționarea irevocabilă a litigiului ce face obiectul investițiilor noastre în acest complex. Prin urmare, noi administrăm acest complex până se va termina acest proces, care deocamdată, se află în fază incipientă. Așa că, cel puțin pentru returul acestui campionat, nimeni nu ne poate lua acest drept. Dacă Municipiul Craiova dorește să construiască o arenă nu ne vom împotrivi, însă acest lucru trebuie să-l cunoaștem din timp. Este recomandabil ca Municipiul să își facă bine calculul pentru demararea construcțiilor ce stau la baza noului stadion să înceapă în iunie 2014. Mă tem însă, că deocamdată nu există o finanțare care să asigure acest mega proiect, de altfel, unul bine venit.

– În încheiere, vreți să transmiteți un mesaj suporterilor Universității Craiova?
– În primul rând, vreau să-mi cer iertare față de suporterii pe care i-am dezamăgit prin faptul că sub mandatul meu clubul a ajuns într-o situație extrem de grea. Chiar dacă sunt aici din cauza unor abuzuri nemaiîntâlnite și eu sunt foarte vinovat pentru această situație. Vreau însă să le transmit că tot ceea ce am făcut, am făcut-o cu dorința și mândria de a apăra interesele și prestanța clubului Universitatea Craiova. Niciodată nu am trădat acest club și tot ceea ce am făcut, am făcut crezând că îi fac un bine, chiar dacă, de multe ori am greșit crezând că fac bine. În timp toate lucrurile rele de care am fost bănuit… se va vedea, se va vedea că nu am făcut nimic de care să-mi fie rușine. După aproape 10 ani de implicare în viața Universității Craiova, am căpătat o experiență extrem de mare. Vreau să știe suporterii că ceea ce le propun eu acum este fezabil și are viitor, chiar dacă pentru mulți dintre ei eu mi-am pierdut din credibilitate. Până la urmă contează păstrarea identității și demnitatea clubului la fel de mult ca și trofeele. Din dorința de a face o echipă puternică la Craiova am comis numeroase erori, însă niciodată nu am pus interesele mele personale înaintea celor ale clubului. Cele mai de preț lucruri ale acestui club sunt reprezentate de istorie și suporteri, lucruri pe care alții nu or să le aibă niciodată. Dacă suporterii vor fi alături de club și în retur, pământeaca Olguța Vasilescu, oricât s-ar frământa ea și oricâte abuzuri va mai face, nu ne va mai putea sta în cale. Așa că, eu le mulțumesc tuturor celor care au fost alături de noi și îi rog să o facă în continuare. Sper ca la vară să fie cu adevarat un moment zero în viața clubului pentru un nou început mult mai bine proiectat. Sărbători fericite și la mulți ani! Forța Știința!

Sursa: Ediție.ro

Marius ANGHEL 21 Dec. 2013, 18:38 Seria 2
Pe aceeași temă