Instanța a decis amânarea pentru la anul în dosarul dezafilierii Craiovei!

Autor: Marius ANGHEL Publicat: 05 Dec. 2013, 12:16 Actualizat: 05 Dec. 2013, 14:28 Seria 2
Instanța a decis amânarea pentru la anul  în dosarul dezafilierii Craiovei!

UPDATE 3: Instanța a stabilit, joi, termen pentru 30 ianuarie 2014, ora 12.00, în dosarul privind dezafilierea clubului Universitatea Craiova de la Judecătoria Sectorului 2 în care președintele FRF, Mircea Sandu, și fostul președinte al LPF, Dumitru Dragomir, sunt acuzați de abuz în serviciu.

Judecătoarea a hotărât citarea inculpatei Liga Profesionistă de Fotbal pentru că în momentul de față există un alt președinte. La noul termen LPF va trebui să depună hotărârea prin care a fost ales noul președinte Gino Iorgulescu.

Totodată, judecătoarea a adresat o rugăminte suporterilor echipei Universitatea Craiova să nu mai depună înscrisuri pentru că acestea nu vor fi acceptate deoarece nu sunt părți în dosar.

La termenul de joi au fost prezenți președintele FRF, Mircea Sandu, fostul președinte al LPF, Dumitru Dragomir, și fostul secretar general al LPF, Valentin Alexandru.

La ieșirea din sala de judecată, Dumitru Dragomir a fost apostrofat de trei suporteri ai formației oltene care i-au transmis să se ducă la pușcărie.

La 17 iunie, președintele Federației Române de Fotbal (FRF), Mircea Sandu, și cel al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), Dumitru Dragomir, au fost trimiși în judecată de procurorii anticorupție în dosarul dezafilierii Universității Craiova. Sandu și Dragomir sunt acuzați de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor formă calificată, folosire a influenței ori autorității persoanei care îndeplinește o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau foloase necuvenite și infracțiunea de sustragere de sub sechestru.

În același dosar au fost trimise în judecată instituțiile conduse de cei doi, respectiv FRF și LPF, pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor în formă calificată și infracțiunea de sustragere de sub sechestru.

Potrivit anchetatorilor, la 20 iulie 2011, la o ședință a Comitetului Executiv al FRF s-a hotărât excluderea provizorie a SC Fotbal Club „U” Craiova SA, excluderea fiind pusă pe seama încălcării grave a statutului Federației, fără a se detalia și motiva în ce au constat încălcările și gravitatea lor.

Pentru luarea deciziei de excludere, la adoptarea căreia nu s-au respectat prevederile statutare, Mircea Sandu și Dumitru Dragomir, membri ai Comitetului, în calitatea lor de conducători ai Federației Române de Fotbal, respectiv ai Ligii Profesioniste de Fotbal și-au folosit influența și autoritatea față de ceilalți membri ai Comitetului Executiv al FRF, susțin procurorii.

„Convingerea membrilor Comitetului Executiv s-a format doar pe baza materialului succint încheiat de un consilier juridic și pe susținerile celor doi reprezentanții ai FRF, respectiv LPF, Mircea Sandu și Dumitru Dragomir. La baza acuzațiilor formulate împotriva S.C. FOTBAL CLUB U CRAIOVA S.A au stat o serie de acțiuni civile intentate de club fostului antrenor și manager, acțiuni care au fost prezentate, în mod nereal, ca fiind îndreptate împotriva federației, ceea ce a fost considerat de cei doi inculpați drept încălcare gravă a statutului. Deși măsura urma să fie supusă validării Adunării Generale a Federației Române de Fotbal, ea fiind una provizorie, Comitetul Executiv a stabilit că respectiva hotărâre intră în vigoare de la data adoptării sale, respectiv 20 iulie 2011”, a precizat DNA, la 17 iunie.

Procurorii au menționat că, la 25 iunie 2012, printr-o sentință civilă, Curtea de Apel București a stabilit că măsura excluderii provizorii a Craiovei a fost adoptată cu „un manifest exces de putere, iar prin punerea sa în aplicare s-au produs deja consecințe iremediabile din punct de vedere material și al activității sportive, care se perpetuează în timp”.

În rechizitoriu s-a precizat că, urmare a deciziei de excludere a SC Fotbal Club „U” Craiova SA din FRF, contractele civile dintre club și jucătorii săi de fotbal au fost desființate, iar aceștia au fost legitimați la alte cluburi sportive, fără nicio contraprestație aferentă drepturilor federative ale acestora. Toate acestea în condițiile în care drepturile federative fuseseră puse sub sechestru legal, aplicat pe seama clubului craiovean, ca urmare a existenței unor obligații față de bugetul statului.

„Mai precis, la data de 31 ianuarie 2011, Direcția Generală a Finanțelor Publice Dolj, dispusese sechestrarea bunurilor mobile ale S.C. FOTBAL CLUB U CRAIOVA S.A. și totodată indisponibilizase un număr de 39 de jucători de fotbal care aveau încheiate contracte civile cu clubul respectiv, sub aspectul valorii de contract, ca drepturi federative apreciate la suma de 15.800.000 lei”, au adăugat procurorii anticorupție, menționând că suma de 15.800.000 lei este considerată a fi prejudiciu cauzat prin infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor imobile ale inculpaților Sandu Mircea, Dragomir Dumitru și ale Ligii Profesioniste de Fotbal.

DNA a mai precizat că ceilalți zece membri ai Comitetului Executiv al FRF au fost scoși de sub urmărire penală, în condițiile în care votul din ședința de excludere a Craiovei s-ar fi dat „numai ca urmare a exercitării influenței și autorității de către Sandu și Dragomir, fără a fi în deplină cunoștință de cauză referitor la conținutul a ceea ce s-a susținut că este o abatere disciplinară gravă”.

Sursa: Mediafax


 

UPDATE 2: Instanța a decis amânarea în dosarul dezafilierii Craiovei pentru data de 30 ianuarie 2014, pentru lipsă de procedură. Una dintre cauzele deciziei este faptul că ANAF s-a constituit parte civilă și trebuia citată.

Cealaltă cauză este schimbarea președintelui LPF. LPF, ca entitate juridică,  trebuie citată prin intermediul conducătorului ei, iar acum această poziție nu mai este ocupată de Dumitru Dragomir, ci de Gino Iorgulescu. Drept urmare, judecătoarea a cerut să fie emisă o adresă către LPF care să ateste că modificarea a fost efectuată în registrul instanței. Numai dacă acest lucru se întâmplă, Gino Iorgulescu poate fi citat ca reprezentant al LPF.

„Gino Iorgulescu nu e președintele Ligii, e doar onorific. Nu are un mandat oficial și se va vedea acest lucru pentru că judecătoarea a cerut o dovadă. El va veni cu un proces vorbal care nu are nicio valoare”, a spus Adrian Mititelu la ieșirea de la Tribunal.


UPDATE Instanța a decis ca toți membrii Comitetului Executiv al FRF care au participat la ședințele din 2011 să fie incluși în dosarul dezafilierii Universității Craiova.

Patronul FC U Craiova, Adrian Mititelu, aplaudă decizia instanței și spune că Mircea Sandu nu mai poate conduce Federația Română de Fotbal începând de azi.

„E un circ, e o bombă. Agravează situația penală. Le face imposibile mărturiile. Schimbă cu totul cursul fotbalului românesc. Mircea Sandu nu mai poate fi președinte al FRF începând de astăzi.

Astăzi se citește actul de sesizare în instanță. Deși DNA a emis o ordonanță de 53 milioane de euro, ce se află acum sub sechestru are o valoare de circa 10 milioane de euro. Mircea Sandu are o casă sub sechestru și Mitică Dragomir alte trei case. Sediul Ligii este ipotecat.

100% banii din drepturile TV vor fi blocați. Cum altfel eu, ca păgubit, pot să-mi mai recuperez banii? Banii aceștia sunt momentan ai Ligii”, a spus Adrian Mititelu la Sport.ro.


Gigi Becali s-a prezentat astăzi la Tribunalul București. Patronul Stelei a contestat decizia de executare a pedepsei pe un viciu de procedură.

În 20 mai, Gigi Becali a fost condamnat definitiv de instanța supremă la trei ani de închisoare cu executare în dosarul schimbului de terenuri cu Ministerul Apărării Naționale (MApN).

Și Mititelu se prezintă la Tribunal

În jurul orei 12:00, la Tribunalul București se va prezenta și Adrian Mititelu. Motivul prezenței acestuia este dosarul penal în care sunt implicate LPF și FRF, acuzate pentru dezafilierea Universității Craiova din 2011. Patronul echipei speră să obțină despăgubiri de circa 50 de milioane de euro, bani ce ar urma să ajungă la  FC U Craiova, club ce se confruntă cu grave probleme financiare.

Autor: Marius ANGHEL Publicat: 05 Dec. 2013, 12:16 Actualizat: 05 Dec. 2013, 14:28 Seria 2
Pe aceeași temă