Hector Ortega, din Pampas la Salonta

12 Oct. 2008, 21:43 Seria 2
Hector Ortega, din Pampas la Salonta

Școlit în Italia, Hector Alberto Ortega (52 de ani)este primul argentinian care antrenează în România. Noul tehnician al lui Liberty s-a duelat în Argentina cu Diego Maradona. Antrenorul de 52 de ani a jucat nouă sezoane în țara sa natală, alături de Daniel Passarella, Hector Cuper sau Mario Kempes, iar apoi a plecat în Italia pentru a susține masteratul în antrenorat. De trei etape este tehnicianul echipei finanțate de Marius Vizer.
Alberto Ortega are o poveste de viață mai mult decât atractivă. „Am jucat în prima ligă din Argentina între 1976 și 1985. Eram atacant și am avut plăcerea de a evolua alături de Passarella, Cuper, Luque sau Kempes. Am fost în multe meciuri și adversarul lui Maradona. Era unic“, povestește omul adus în România de Marius Vizer.

Masterat la Coverciano
Carieră prolifică a argentinianului a fost curmată devreme. „M-am accidentat la genunchi la 29 de ani. Am suferit cinci operații, nu am putut să mai joc fotbal la cel mai înalt nivel“, a declarat Ortega. Plecat în Italia, Ortega a luat-o de la zero la o echipă din liga a șaptea. „Am jucat acolo accidentat la 35 de ani și am dat 14 goluri“, își amintește Ortega, care a ajuns apoi să antreneze micuța formație. „Începusem școala de antrenori în Argentina, dar am dorit să fac și Coverciano. Am învățat mult pentru că înțelegeam mai bine ca alții unele lucruri și învățasem și limba. Am ajuns să fac chiar și masteratul alături de antrenori precum Gianluca Vialli sau Giuseppe Giannini“, a mai spus actualul antrenor al lui Liberty.

Hector Alberto Ortega nu a reușit să antreneze în Italia decât echipe modeste din Serie D, C1 sau C2. El a ajuns la Salonta prin intermediul patronului Marius Vizer. „Am lucrat cu un preparator fizic, care cunoștea un antrenor ce era bun prieten cu Vizer, iar acesta mi-a propus să vin aici. Am acceptat pentru că îmi plac provocările care par imposibile. Pentru mine fotbalul e la fel și în Italia și în Argentina, Japonia sau Africa“, a conchis antrenorul care are ca obiectiv promovarea echipei din Salonta în Liga I.

În pericol de demitere
Eșecul usturător suferit sâmbătă, la Râmnicu Vâlcea, nu a fost pe placul oficialilor lui Liberty, care iau în calcul demiterea tehnicianului argentinian în cursul zilei de azi. Sunt voci care susțin revenirea lui Selymeș ca antrenor.

"Mi-a spus Vizer că echipa a promovat o dată în Liga I, dar a vândut locul. Nu am rămas surprins, se întâmplă astfel de lucruri și în Italia." – Hector Alberto Ortega, antrenor Liberty Salonta

12 Oct. 2008, 21:43 Seria 2
Pe aceeași temă