De la cel mai slab start, la cel mai bun tur în Liga 2. Henrique și Bărbuț, arme pentru un ACS Poli fără egal în Seria II

Cornel Biholari, Marius ANGHEL 05 Nov. 2014, 18:03 Seria 2
De la cel mai slab start, la cel mai bun tur în Liga 2.** Henrique și Bărbuț, arme pentru un ACS Poli fără egal în Seria II

ACS Poli a avut parte de o lună prodigioasă după un start neconvingător de campionat. Formația pregătită de Dan Alexa a legat cinci victorii consecutive în Liga 2 și a trecut la mustață pe primul loc în fața Metalului Reșița, una dintre cele două formații care i-au bătut pe alb-negrii în prima jumătate a turului. Revirimentul echipei de pe „Dan Păltinișanu” se datorează și mai multor schimbări efectuate în echipă, de la tactică până la numele trimise în teren.

Timișorenii au avut parte de un start anevoios în Seria 2 cu două înfrângeri în primele cinci runde, în care au fost folosiți nu mai puțin de 21 de jucători. 0-1 la Vâlcea și 0-2 la Reșița au trimis-o pe ACS Poli pe locul 3. Pauza din campionat a venit la țanc pentru alb-negrii după eșecul usturător din Valea Domanului. Primul pas spre remontare a venit în amicalul cu FC Hunedoara. „S-au descătușat”, spunea Dan Alexa după succesul cu 5-0, în care golurile începeau în sfârșit să curgă pentru ofensiva echipei sale. Dar o altă modificare importantă a fost de ordin tactic. Una care a făcut ca până la urmă timișorenii să încheie singuri pe primul loc „mini-turul” din Liga 2, fără egal, cât și fără să înregistreze la propriu o remiză în aceste partide.

„Rombul” de la mijloc

Deși a existat o încercare de implementare încă de la jocul de Cupă cu Pâncota, linia de mijloc mobilă a „Chirurgului” avea să aibă rezultate mai târziu. Dacă sezonul a fost început cu un 4-2-3-1 în care se perindaseră o grămadă de jucători, ACS Poli a trecut treptat la un romb la centrul terenului, care se poate transforma la nevoie în 4-3-1-2 sau 4-1-3-2. Cel mai clar s-a văzut acest lucru la primul joc care a semnalat revenirea, cel cu FC Bihor, scor 3-0. Concurența acerbă, un plus față de restul trupelor din B, a determinat de asemenea și o receptivitate a jucătorilor chiar dacă aceștia nu evoluează întotdeauna pe postul lor natural. Primul 11 a devenit și el mai stabil, cei care nu au dat randament autoeliminându-se (C. Eduardo) sau rămânând în afara „foii” (Stavric, Szekely). Smaranda – Belu, Scutaru, Cânu, Neagu – Keita, Popescu, Poparadu – Boldea – Henrique, Bărbuț e formula cea mai apropiată de cea ideală în acest moment.

Combinata Henrique-Bărbuț

O altă modificare importantă adusă de noul sistem a fost în atac. Dacă înainte un singur vârf se zbătea de multe ori fără succes, ACS Poli a avut în a doua parte a turului doi jucători complementari. Brazilianul Pedro Henrique (foto mic), înalt, puternic și destul de tehnic, l-a avut alături pe rapidul Cristi Bărbuț, avansat din partea dreaptă. Cei doi au marcat împreună nouă goluri, adică jumătate din reușitele echipei. Primul a fost cel mai eficient, Henrique având o medie de un gol la aproape 108 minute jucate. Interesant e că în campionat portarul Mădălin Smaranda e neînvins, el evoluând în cvintetul de cinci jocuri consecutive în care alb-negrii au înregistrat victorii și având câteva merite la acest record.

Ultimele partide au arătat de fapt ceea ce se aștepta la începutul sezonului de la ACS Poli, adică să nu aibă probleme într-o serie în care se anunța dinainte principala favorită la coroniță. Dacă marile minusuri sunt înfrângerile cu Vâlcea și Reșița, ultima rămasă la doar un punct, pe 2, plusurile se numesc victoriile mai puțin așteptate, la Mioveni și Câmpina, mai mult prin maniera în care s-a obținut succesul pe terenul celei din urmă.

De la cel mai slab start, la cel mai bun tur

Statistic ACS Poli a realizat până la urmă cel mai bun tur. Dacă după primele cinci runde timișorenii aveau un start sub cel lansat din Liga I, acum Dan Alexa se poate lăuda în premieră cu un loc 1 la jumătate (ce-i drept sezonul actual va avea și play-off) pentru noua formație timișoreană. Deși în ediția promovării, 2012-13, ACS-ul nu înregistrase niciun eșec în tur (12 runde atunci), cele cinci egaluri o trăgeau pe poziția a doua, loc pe care a și rămas în spatele Coronei până la final. În acest campionat însă locul 2 nu se premiază. Timișorenii au de asemenea cel mai bun atac (18 goluri) și cea mai bună apărare (doar patru goluri încasate) a seriei.

Top-ul celor mai eficienți jucători:

Jucător                                 Meciuri Goluri    Assist-uri             Minute

1. Pedro Henrique                    7           5              1                              539
2. Cristian Bărbuț                  10           4              3                              807
3. Claudiu Belu                        8            3              0                              715
4. Gabriel Cânu                       9             2              0                              810
5. Alex Lazăr                           5              0              3                              371

26 de jucători a folosit Dan Alexa în primele 10 runde ale campionatului. Rezerva de portar Haidău, Todorov și juniorul Balaure (plecat mai mult la loturile naționale) au fost componenții neutilizați ai lotului

ACS Poli după turul Ligii a II-a:

ediția 2014-15: locul 1 / 10     8     0     2     18-4     14     24

ediția 2012-13: locul 2 / 12     7     5     0     22-10     12     26

Sursa: Sport9

Cornel Biholari, Marius ANGHEL 05 Nov. 2014, 18:03 Seria 2
Pe aceeași temă