Valeriu Răchită, la 25 de ani de la câștigarea Cupei României cu Petrolul, în fața Rapidului. ”Cred că omogenitatea a fost cheia succesului. 80 la sută dintre noi eram prahoveni. Petrolul avea o pepinieră extraordinară” | EXCLUSIV

Daniel NAZARE 22 Jun. 2020, 10:22 Liga 2

21 iunie 1995. Cupa României ajungea la Ploiești, după ce Petrolul se impunea cu 6-4 la lovituri de departajare, 1-1 în timpul regulamentar, în fața Rapidului lui Vlădoiu, Lupu și Iulian Chiriță, echipă antrenată la acea vreme de Sorin Cârțu. La centru a fost Ion Crăciunescu (în anul în care a arbitrat Finala Ligii Campionilor Ajax – Milan 1-0). Rapidul a egalat dintr-un ofsaid nesemnalizat, meciul a ajuns în prelungiri și a fost decis la „loteria” de la 11 metri, unde „găzarii” au avut nervii mai tari.

La 25 de ani distanță de la acel meci, căpitanul Vivi Răchită, cel care a transformat penalty-ul victoriei și care a adus încă un trofeu în palmaresul clubului Petrolul, a discutat cu ProSport despre acea finală memorabilă pentru suflarea galben-albastră.

Ministrul de Interne i-a ajutat pe petroliști, susține Răchită

Cum a trăit Vivi Răchită ziua în care se împlinesc 25 de ani la acel meci?
M-a sunat foarte multă lume să mă felicite. Interesant e că pe timp de pandemie, neavând multe activități, m-am delectat cu vizionarea integrală. Mi-am dat seama că, atunci, în tensiune, nu mi-am dat seama cât am fost de dezavantajați. Când am revăzut meciul, arbitrajul lui Ion Crăciunescu mi s-a părut și mai prost… Am luat galben fără să ating mingea! Dar nu mai contează, m-am întâlnit ulterior cu nea Ion și mi-a recunoscut că a prins o zi proastă. A trecut, e bine că am câștigat!

Vă gândeați că puteați lua trofeul?
Da. Eram optimiști, deși era totul împotriva noastră. Rapid avea o echipă cu superjucători, politicul era cu ei: Iliescu și Văcăroiu erau simpatizanți giuleșteni, iar arbitrajul nu a fost cum trebuia. Am avut un singur om de partea noastră – George Ioan Dănescu, ministrul de Interne. El ne-a ajutat mult. Orice aveam nevoie, ne ajuta. Un om deosebit. Dumnezeu să-l Ierte!

Ați stat în cantonament la Săftica?
Da. Trei săptămâni. El a aranjat! Dacă vă uitați atent la poze eran netunși, arătam ca Beatleșii… (râde). Nu avem voie să ieșim nici măcar la frizer. Dar, totuși, ne-a prins bine.

Valeriu Răchită: „80 la sută dintre noi eram prahoveni”

Care a fost cheia acelui succes?
Cred că omogenitatea. 80 la sută dintre noi eram prahoveni, Leahu era din Dâmbovița, dar a devenit și el ploieștean. Abăluță era și el bucureștean. Asta a contat enorm, noi ne știam cu toții de la centrul de copii. Pe vremea aceea, Petrolul avea o pepinieră extraordinară. Dintre toate trofeele câștigate, cu Steaua sau în Bulgaria, acest trofeu este cel mai aproape de inima mea. După meci, la banchet, le-am zis conducătorilor de atunci să aducem trei-patru jucători, că ne putem băte la titlu. Dar nu erau bani pentru așa ceva. Oricum, am avut prime cât un sfert de cât aveau giuleștenii.

De ce ai bătut ultimul penalty?
Stabilisem cu Ion Marin toate variantele posibile înainte de meci. Calculasem că voi da golul victoriei… (râde). Toată lumea a spus că Rapid ne-a dominat, ideea e că noi ne-am făcut jocul. Pârlog l-a ținut bine pe Lupu, care avea calitate, iar dacă trecea de coechipierul meu eram eu la dublaj. Cred că am reușit și ne-am îndeplinit obiectivul.

Promovează Petrolul?
Dacă bate la Arad are șanse după înjumătățirea punctelor. Dar trebuie să bată acolo, altfel va fi greu. Eu am încredere în băieți că pot face asta.

FC Petrolul Ploiești – Rapid București 1-1 (5-3, pen.)

Au marcat: Claudiu Andreicuț (82) / Iulian Chiriță (88).

La loviturile de departajare au transformat: Zmoleanu, Grigore, Grama, Andreicuț, Răchită / Lupu, I. Chiriță, Vlădoiu. A ratat: Frunză.

Petrolul: Ștefan Preda – Daniel Chiriță (41 Eugen Baștină), Octavian Grigore, Valeriu Răchită, Gheorghe Bălăceanu, Gheorghe Leahu, Marian Grama, Mihai Pârlog, Marcel Abăluță, Cristian Zmoleanu, Daniel Zafiris (67 Ioan Claudiu Andreicuț)
Rezerve neutilizate: Iulian Cadar, Adrian Toader, Gheorghe Matei,Alexandru Clement
Antrenor: Ion Marin

Rapid: Leontin Toader – Adrian Matei, Romulus Bealcu, Georgică Vameșu (77 Florin Frunză), Cezar Zamfir, Tiberiu Curt, Ionel Chebac (58 Dorel Mutică), Dănuț Lupu, Florin Constantinovici, Ion Vlădoiu, Iulian Chiriță
Antrenor: Sorin Cârțu

Au arbitrat: Ion Crăciunescu – Zoltan Erdei și Nicolae Grigorescu.

CITEȘTE și: Totul despre colegii mei | „Credeam că a venit Poliția”. Vivi Răchită a povestit cum l-a speriat Fane Preda în discotecă și cine a pierdut capacul de la Cupa României câștigată de Petrolul în 1995

La 25 de ani de la câștigarea Cupei României, Petrolul a postat, pe pagina sa de Facebook, pe toată durata zilei, fotografii și imagini de la meciul cu Rapid:










Daniel NAZARE 22 Jun. 2020, 10:22 Liga 2
Pe aceeași temă