Un fost fotbalist fără mari realizări poate fi un antrenor promițător. Dragoș Militaru, ”principalul” momentului în Liga 2, la doar 32 de ani. A făcut din Unirea Dej un club care atrage atenția: ”Am avut liniște, dincolo de momentele dificile. Obiectivele au fost realiste, s-au realizat pas cu pas”

Răzvan STÎNGĂ 07 Sep. 2022, 16:06 Liga 2

Dragoș Militaru, cel mai tânăr antrenor din Liga 2 și unul dintre cei mai tineri la nivelul Europei din primele două divizii, a reușit, la numai 32 de ani, să atragă atenția cu realizările avute alături de Unirea Dej sezonul trecut, dar mai ales cu startul de campionat actual.

Dragoș Militaru, antrenorul momentului în Liga 2. A dus Unirea Dej pe locul 1

”Principalul” născut la Târgu Jiu i-a dus pe clujeni pe locul 1 în Liga 2, după etapa a 5-a, deși are unul dintre cele mai tinere loturi ale diviziei și, în plus, nu are fotbaliști cu nume sau care să vină cel puțin de la echipe importante ale României.

Într-un interviu acordat pentru site-ul Federației Române de Fotbal, Dragoș Militaru a vorbit despre aspectele care au făcut din Unirea Dej un club care să atragă atenția, dar și cum vede fotbalul și cum a devenit, mai mult ca sigur, un antrenor interesant pentru mulți conducători din fotbalul românesc.

Dragoș Militaru, laude pentru Angelo Cocian, poate cel mai important fotbalist al Unirii Dej după primele cinci runde 

În plus, Militaru a vorbit și despre omul startului Ligii 2 pentru Unirea Dej, Angelo Cocian, care a marcat patru goluri în cinci etape, echivalentul a aproape jumătate din reușitele echipei, 10 la număr.

Interviul integral acordat de Dragoș Militaru pentru FRF

Felicitări pentru startul de sezon! Cum ai caracteriza evoluția de până acum? 

Mulțumim pentru apreciere! Având patru victorii din primele cinci meciuri și împotriva a două echipe care sunt considerate ca având șanse mari la play-off, Dinamo și Csikszereda, înseamnă că ceea ce facem zi de zi facem bine, iar rezultatele vin cumva în mod natural și nu întâmplător.

Patru din cele 10 goluri de până acum au fost semnate de Angelo Cocian (22 ani), fotbalist care sezonul trecut reușea 4 goluri în 23 de apariții. E o “explozie” sau o evoluție pe care o așteptai?

Mă bucur foarte mult pentru Angelo, la fel cum mă bucur pentru fiecare jucător în parte. El e unul din fotbaliștii pe care i-am adus din prima săptămână de când am ajuns la Dej. Am avut foarte mare încredere în el și am în continuare. Într-adevăr, acum se află în cea mai bună perioadă a lui, pe care o așteptam. Dar cred că el poate și mai mult, iar în cel mai scurt timp să ajungă la o echipă bună de Liga 1.

Dragoș Militaru: ”Băieții au foame de rezultate și de fotbal”

Cu Csikszereda, conduși din minutul 62, cu Unirea Constanța, din minutul 84. Și ați câștigat! Cu Dumbrăvița, egalați în minutul 81, dar victorie. Cu Dinamo, egalați de două ori dar ați luat 3 puncte! Cum s-a născut puterea aceasta de revenire?

Nu sunt întâmplătoare situațiile pe care le evidențiezi, noi mereu am creat multe ocazii și vrem să jucăm până la ultima secundă. Așa abordăm fiecare antrenament și fiecare joc. Băieții au foame de rezultate și de fotbal. Dacă e să ne uităm în spate, atât la Liga 3 am avut meciuri de acest fel, culminând cu promovarea în Liga 2, cât și în sezonul precedent din Liga 2 Casa Pariurilor. Cel mai relevant, poate, meciul cu CSA Steaua. Mentalitatea grupului este în acest moment așa cum îmi place!

Aveți cea mai mare medie de cartonașe galbene încasate până acum, dar și una din cele mai mici medii a cornerelor pe meci. Se traduce din acestea două faptul că îți dorești mereu o echipă ultra agresivă și care caută posesia și circulația?

Am analizat și cred că avem media cea mai mare de acțiuni de pressing. Noi vrem să avem mingea, vrem sa fim agresivi, dar nu în sensul de a lovi sau pentru a încasa cartonașe galbene. În trecut aveam destul de multe cornere, ratam mult, dar acum, probabil, având cel mai bun atac, am reușit să fim mai clari în fața porții și s-a redus numărul cornerelor (râde).

Dragoș Militaru, despre argumentele care au făcut din Unirea Dej o echipă bună a Ligii 2

Care ar fi principalele puncte forte ale Unirii Dej, trăsături specifice echipei tale?

Putere de muncă, sacrificiu și curaj, adaptabilitate. La orice situație.

Antrenezi unul din cele mai tinere loturi ale competiției și ești și cel mai tânăr tehnician. E un avantaj sau l-ați făcut voi, împreună, să devină unul?

Pot să fie și avantaje, și dezavantaje. Eu prefer să văd mereu partea pozitivă. Suntem împreună de o bună perioadă de timp, am trecut prin multe experiențe împreună și, chiar dacă suntem tineri, consider că am învățat împreună multe lucruri care ne ajută acum să știm să gestionăm altfel orice problemă sau situație s-ar ivi.

Dragoș Militaru ia lucrurile pas cu pas: ”Mă gândesc doar cum să îi fac pe jucători să fie mai buni”

Ți-ai fixat, personal, un obiectiv de puncte la finalul sezonului regular sau o clasare exactă?

Nu mi-am fixat un anumit număr de puncte. Mă gândesc doar cum să îi fac pe jucători să fie mai buni și să avem mentalitatea corectă. Deocamdată cred că suntem pe un drum bun, echipa are 13 victorii din ultimele 17 meciuri în Liga 2 Casa Pariurilor. Înseamnă că toată lumea a progresat și trebuie să continuăm să muncim ca să devenim și mai buni. Avem un obiectiv al clubului și un obiect fixat de noi, împreună cu jucătorii, în vestiar. Sper să le îndeplinim pe toate, rând pe rând.

Exceptându-i pe Erimia (Progresul Spartac) și Oprița (CSA Steaua), ești cel mai longeviv antrenor din Liga 2 la zi. Cât și cum a contat, din Liga 3 până azi, suportul mangementului clubului în evoluția echipei și a ta, implicit?

Clubul s-a dezvoltat cam în același timp cu echipa, uneori cei care se ocupă de destinele clubului au trebuit să țină pasul cu performanțele (râde). În majoritatea timpului am avut parte de liniște, dincolo de momentele dificile care sunt mai peste tot. Obiectivele au fost realiste și s-au realizat pas cu pas. Liniștea conferită de club ne-a ajutat, clar, pe mine să le pot cere jucătorilor să dea maximum fără să fie cu gândul la alte probleme, iar pe jucători, să evolueze.

Unirea Dej nu se poate lăuda nici cu condiții la nivelul echipelor bune ale Ligii 2

Unde crezi că mai e de lucrat sau poate de investit pentru ca Unirea Dej să poată spera chiar la mai mult, la o prezență istorică în Liga 1, cândva?

Sunt absolut necesare dezvoltări la nivel de infrastructură. Este o problemă națională, pe care, din păcate o avem și noi. Ar trebui să ducem la un alt nivel și metodele de refacere, precum și de monitorizare a evoluției jucătorilor. Toate pentru a ușura procesul de dezvoltare a echipei și a clubului.

Cine a fost Dragoș Militaru ca fotbalist

Un fost fotbalist fără mari realizări poate fi un antrenor promițător, iar ipoteza i se aplică și lui Dragoș Militaru. Ca fost jucător, fost mijlocaș, ”principalul” dejenilor nu a evoluat la un nivel prea important, neavând nici măcar o prezență în prima ligă. Are însă câteva partide în Liga 2, iar în carieră a fost legitimat la echipe precum Pandurii Târgu Jiu, Minerul Lupeni, Silvania Șimleu Silvaniei, Unirea Alba Iulia sau Damila Măciuca.

A avut și o experiență în afara României, în Letonia, la Daugavpils, pentru care a evoluat jumătate de an. Pentru aceasta a prins și o partidă în preliminariile Ligii Campionilor, în 2013, cu suedezii de la Elfsborg.

https://liga2.prosport.ro/seria-1/galeria-unirii-dej-reactie-fata-de-sanctiunile-dictate-de-frf-impotriva-cluburilor-ai-caror-suporteri-au-scandat-contra-echipelor-din-secuime-tara-noastra-e-vanduta-19244319

https://liga2.prosport.ro/cupa-romaniei/au-fost-stabilite-meciurile-din-turul-3-al-cupei-romaniei-toate-echipele-din-liga-2-intra-in-competitie-steaua-merge-la-moreni-dinamo-la-tunari-iar-poli-timisoara-joaca-la-resita-19244321

https://liga2.prosport.ro/seria-1/etapa-a-6-a-a-ligii-2-va-avea-in-componenta-sa-derby-ul-fotbalului-romanesc-dinamo-steaua-runda-incepe-la-buftea-si-se-termina-la-miercurea-ciuc-19244225

https://liga2.prosport.ro/seria-1/unirea-dej-a-prins-curaj-dupa-ce-a-urcat-in-fotoliul-de-lider-al-ligii-2-florin-blaj-categoric-suntem-o-echipa-buna-de-acum-toata-lumea-trebuie-sa-se-teama-de-noi-19244188

 

 

 

 

 

Răzvan STÎNGĂ 07 Sep. 2022, 16:06 Liga 2
Pe aceeași temă