Ripensia relansează o carte despre istoria sa, cu un capitol nou, despre ultimul deceniu. Se împlinesc 10 ani de la reînființarea multiplului club campion în perioada interbelică

Anda DELIU 12 Jul. 2022, 14:45 Liga 2
Ripensia relansează o carte despre istoria sa, cu un capitol nou, despre ultimul deceniu. Se împlinesc 10 ani de la reînființarea multiplului club campion în perioada interbelică

Ripensia Timișoara împlinește vara aceasta zece ani de la renașterea clubului, după multe decenii de lipsă de activitate fotbalistică, pe orice palier.

În toamnă, clubul bănățean campion de patru ori, în anii 1933, 1935, 1936 și 1938, și câștigător a două trofee de Cupa României, în anii 1934 și 1936, va marca acest moment aniversar cu relansarea cărții ”Ripensia – Nostalgii fotbalistice”, la care se va adăuga un capitol nou, despre ultimele sezoane, cei zece ani de activitate din zilele noastre.

Ofițerul de presă al clubului Ripensia va scrie capitolele de istorie recentă

Practic, va fi o relansare cu o completare a cărții scrise de Cristian Alexiu, ”Ripensia – Nostalgii fotbalistice”, o istorie completă a echipei.

Levente Balint, actualul ofițer de presă al Ripensiei, va reedita cartea, cu informații despre ultimul deceniu (2012-2022). Până acum, Balint a terminat documentarea, în sensul că a studiat arhiva foto și video a clubului, materiale de presă, dar și programele de meci din ultimul deceniu. Munca de cercetare e gata, și urmează munca efectivă, de redactare.

”Dorim ca prin acest demers să punctăm o perioadă extrem de importantă: cea prin care Ripensia a revenit în prim-planul fotbalului românesc, printr-un proiect unic. Este unul din foarte puținele cazuri actuale din România în care un club istoric a pornit din cel mai mic eșalon posibil și a ajuns în antecamera elitei fără să fuzioneze sau să beneficieze de retragerea vreunei formații. Vom descoperi povești încă nespuse din 2012 încoace, dar vom aduce și câteva informații noi, obținute în ultimii ani, despre perioada interbelică, atunci când Ripensia domina fotbalul românesc”, a spus, pentru Liga2.ro, Levente Balint.

Lansare oficială în 12 octombrie

Cartea va fi lansată anul acesta, în data de 21 octombrie, într-un eveniment despre care clubul anunță că va fi complex. Totul se face în cadrul proiectului ”Recuperarea unui simbol al Banatului – Ripensia Timișoara”, cu bani de la autoritățile județene.

Ripensia istorică s-a înființat în 21 octombrie 1928 și a fost primul club profeisonist din România. A dispărut complet în 1948, în contextual regimului comunist, când avea câștigate patru campionate și doua Cupa României. A fost reînființat în 12 iulie 2012, în Liga a 6-a Timiș. În 2017 a promovat în Liga 2, iar de atunci activează la acest nivel fotbalistic.

”Ripensia Timișoara marchează zece ani de la reînființarea clubului, printr-un proiect care are va readuce în prim-plan perioada de glorie a primului club profesionist din România, precum și eforturile făcute de la resetarea clubului roș-galben, consemnată în 12 iulie 2012.

Proiectul include și lansarea noii ediții a volumului intitulat „Ripensia – Nostalgii fotbalistice”, ce va fi redactată de jurnalistul Levente Balint, coordonatorul proiectului, care va adăuga la materialul existent în ediția precedentă (al cărei autor a fost Cristi Alexiu), activitatea clubului Ripensia, înregistrată în perioada 2012 – 2022. Noua ediție a volumului face parte din proiectul „Recuperarea unui simbol al Banatului – Ripensia Timișoara”, proiect finanțat de Consiliul Județean Timiș prin intermediul Programului de finanțare nerambursabilă TimCultura 2022.

În vederea realizării acestui proiect ambițios și extrem de important pentru istoria vieții sportive timișorene, prima etapă a început deja, ea presupunând  documentarea activității clubului din perioada cuprinsă între anii 2012 – 2022, prin studierea și selectarea tuturor materialelor de arhivă (foto, video, presă scrisă și audio – video, programul competițional al Ripensiei etc.). Odată finalizată munca de cercetare și redactare, cartea va vedea lumina tiparului, lansarea sa urmând a avea loc în data de 21 octombrie a.c., în cadrul unui eveniment complex ce va celebra renașterea clubului roș – galben”, anunță, printr-un comunicat, clubul Ripensia.

Foto: Ripensia Timișoara

https://liga2.prosport.ro/seria-1/statistica-100-fotbalisti-straini-au-jucat-in-liga-2-in-sezonul-2021-2022-patru-au-evoluat-pentru-cate-doua-echipe-cei-mai-multi-a-utilizat-fk-miercurea-ciuc-iar-un-club-nu-a-avut-niciunul-53-di-19237190

https://liga2.prosport.ro/seria-1/ripensia-a-condus-in-amicalul-cu-uta-insa-aradenii-s-au-impus-in-ultimul-test-inainte-de-startul-noului-sezon-de-prima-liga-suporterii-au-ironizat-jocul-cu-timisorenii-miuta-n-cartier-19236947

https://liga2.prosport.ro/seria-1/oficial-cele-cinci-nou-promovate-au-primit-certificarea-pentru-liga-2-corvinul-hunedoara-si-csm-resita-raman-sa-astepte-minuni-cele-20-de-echipe-care-vor-evolua-in-sezonul-2022-2023-de-esalon-secu-19236838

Anda DELIU 12 Jul. 2022, 14:45 Liga 2
Pe aceeași temă