Mugurel ”Pele” Buga, 45! ”Din păcate, fotbaliștii români nu au cultura fotbalistică. Liga 1 a ajuns o banală competiție!”

Adi MARICA 16 Dec. 2022, 13:17 Liga 2
Mugurel ”Pele” Buga, 45! ”Din păcate, fotbaliștii români nu au cultura fotbalistică. Liga 1 a ajuns o banală competiție!”

Mugurel Buga, fostul mare fotbalist al FC Brașov, împlinește astăzi, 16 decembrie 2022, 45 de ani!

Ca fotbalist, Buga a cunoscut cele mai mari satisfacții la FC Brașov și Rapid. Are și o scurtă experiență în străinătate, în Grecia, la Xanthi Skoda, iar la echipa națională a bifat 6 selecții și a marcat un gol.

La mulți ani, ”Pele” Buga!

Conducător sau antrenor?

Buga este manager sportiv la FC Brașov și urmează cursurile pentru obținerea carnetului de antrenor la CNFPA.

”45 de ani! A trecut timpul, parcă ieri eram chemat la echipa mare de Pescaru și Gyorffy, iar Andrei Șanta îmi spunea: «Profită de viața de fotbalist că e frumoasă, dar anii trec foarte repede». Iată că am ajuns la vorbele lui Toto. Mă bucur că sunt sănătos și că sunt în fenomen”, spune Buga.

Conducător sau antrenor? Buga nu este încă decis. ”Chiar nu poți ști ce îți rezervă viitorul și unde te duce viața. Acum vreau să obțin carnetul de antrenor. Este cu totul diferit cum vezi lucrurile ca și fost fotbalist, dar și cum poți acumula multe cunoștințe la școala de antrenori”, a spus oficialul divizionarei secunde FC Brașov.

Crede că FC Brașov are șanse mici la play-off

Despre parcursul echipei FC Brașov în acest sezon de Liga 2, Buga spune că trupa a plătit scump cu rezultatele slabe din startul campionatului.

”Un rezultat bun cu Dinamo era ideal, dar asta este. Ne vom juca șansa până la capăt, chiar dacă sunt șanse mici să prindem play-off-ul. Rezultatele slabe de la începutul sezonului ne-au costat scump. Important este jocul, iar echipa a crescut de la meci la meci, iar asta ne dă încredere pe viitor”, spune managerul sportiv al FC Brașov.

FC Brașov iernează pe locul 10 în Liga 2, cu 23 de puncte, la trei puncte de poziția a 6-a, ultima care duce în play-off, ocupată de Gloria Buzău. Campionatul se va relua în ultimul weekend din luna februarie a anului 2023, iar echipa lui Dan Alexa mai are trei meciuri în sezonul regular cu Gloria Buzău (deplasare), Unirea Constanța (acasă) și Unirea Slobozia (deplasare).

”Vreau Brașovul în Liga 1, dar aici lucrurile sunt complicate. De ani de zile nu s-a investit în infrastructură, mă uit în jurul nostru și văd Sibiul, Sfântu Gheorghe și Ploieștiul cu arene moderne. Brașovul are nevoie de un stadion modern, dar și de o bază de pregătire cu terenuri pentru antrenamente, două-trei terenuri cu gazon sintetic, dar și două-trei terenuri de iarbă. Apoi îmi doresc înțelegere la nivelului întregului fotbal brașovean, să fim mai buni unii cu alții, pentru că această dezbinare nu duce la nimic bun. Împreună cu cei de la SR Brașov putem face lucruri frumoase, dar e nevoie de unitate și de o colaborare corectă și sănătoasă”
Mugurel Buga, manager sportiv FC Brașov

Sfaturi pentru Dan Spătaru

Din tinerii jucători brașoveni care au confirmat așteptările în prima parte a sezonului, Buga îl pune pe primul loc pe puștiul Dan Spătaru.

”Pentru vârsta lui are cam tot, e destul de matur și inteligent în joc. Are forță, control bun al balonului, un șut bun. El trebuie să rămână serios și modest în continuare și să fie conștient că încă nu a demonstrat nimic în fotbal. Doar de el depinde, de modul în care se pregătește, ce face în viața particulară, să aibă un viitor frumos în fotbal”, crede ”Pele” Buga.

Regretul carierei de fotbalist

Un mare regret al carierei de fotbalist al lui Buga este numărul mic de selecții la echipa națională.

”Puteam să am mai multe selecții la echipa națională. Îmi amintesc acel parcurs bun cu Rapidul în cupele europene și tot nu eram chemat la națională. Au fost alții mai buni ca mine, așa au considerat selecționerii. Nu sunt supărat!”, spune Mugurel Buga.

Decăderea fotbalului românesc

Fotbalul românesc este în cădere liberă, iar echipa națională este abonată la ratări la turneele finale. Buga propune un proiect pe 10 ani în care să se mizeze pe jucători tineri.

”Sunt sceptic că vom obține calificări în perioada imediat următoare. Eu aș propune o strategie pe 10 ani, în care să mizăm pe jucătorii tineri, plus investiții masive în academii. Chiar dacă nu am avea rezultate imediate. Din ce văd acum, sunt mulți fotbaliști români, slabi calitativ și, ce e mai grav, fără cultură fotbalistică! În Generația de Aur erau fotbaliști uriași, nici nu aveau nevoie de antrenor la ce calitate avea lotul. Acum, fotbalistul român cedează imediat ce dă de greu și nici nu este dispus la sacrificii. Liga 1 a ajuns o banală competiție, nu există spectacol și aici este vina tuturor. Declinul fotbalului românesc a început din anii 2000, atunci când au fost aduși jucători străini, majoritatea fără valoare, care au scos din circuit jucători tineri români. Fotbalul românesc avea nevoie de jucători ca Wesley, Adailton, Spadacio, Felqueiras, Temwanjera, care au adus un plus. În schimb, majoritatea fotbaliștilor străini care au ajuns aici nu au confirmat, ba, din contră! Eu știu că, peste tot în lume, când aduci un fotbalist străin, el trebuie să facă diferența. Și la această situație au contribuit agenții de jucători, dar și șefii de cluburi”, a spus Mugurel Buga.

Franța e favorita lui Buga la Mondialul din Qatar

Argentina – Franța este marea finală a Cupei Mondiale din 2022. Cele două forțe ale fotbalului mondial se vor duela duminică pentru marele trofeu, al treilea din palmaresul lor.

”De la începutul campionatului am mizat pe Franța și Germania. Am văzut multe meciuri foarte tacticizate la acest turneu, parcă nu a mai fost spectacolul de la ultimele ediții. Fotbalul a avansat foarte mult. Finala va fi echilibrată, cu două echipe foarte bune. Mbappe și Messi au făcut un turneu foarte bun. Să vedem care va face diferența”, spune Buga.

Mugurel Buga

Data nașterii: 16 decembrie 1977
Locul nașterii: Brașov
Echipe: FC Brașov, Rapid, Skoda Xanthi, AFC Hărman, Corona Brașov
Echipa națională: 6 selecții, 1 gol

Cei mai buni jucători alături de care a jucat:

Portari: Felquieras, Dani Coman, Dossey
Fundaș central: Marius Constantin
Mijlocași: Măldărășanu, Ilyes
Atacant: Daniel Nicolae
Antrenor: Răzvan Lucescu

 

https://liga2.prosport.ro/seria-1/dan-alexa-credit-pentru-angelov-si-chica-rosa-sunt-cei-mai-buni-atacanti-din-liga-2-antrenorul-brasovului-mai-vrea-un-atacant-19256508

https://liga2.prosport.ro/seria-1/diverse/ioan-neculaie-e-liber-ca-pasarea-cerului-curtea-de-apel-brasov-l-a-scapat-definitiv-de-emotiile-inchisorii-pe-fostul-patron-al-fc-brasov-19256453

https://liga2.prosport.ro/seria-1/probleme-peste-probleme-la-fc-brasov-clubul-are-litigiu-si-cu-impresarul-lui-mbombo-revine-cazul-in-care-a-evitat-in-extremis-depunctarea-19256369

Adi MARICA 16 Dec. 2022, 13:17 Liga 2
Pe aceeași temă