Meci cu aer de prima ligă, gol de Mondial! Poli Iași s-a impus în derby-ul cu Dinamo și aproape și-a asigurat locul în play-off. ”Câinii” și-au redus șansele la promovare

Narcis POHOAȚĂ 26 Nov. 2022, 20:50 Liga 2

După un an și jumătate de la retrogradarea în liga secundă, Copoul a trăit din nou un meci cu aer de prima ligă. Doar aer însă!

Primul meci disputat de Poli Iași în nocturnă în Liga 2 pe teren propriu a strâns în tribune peste 5.000 de spectatori, semn că brandul Dinamo continuă să vândă. Susținută din tribune de un public entuziast, Poli s-a impus la limită, cu 1-0, printr-o execuție magistrală a lui Cătălin Hlistei și a urcat pe locul 3 în clasament.

Repriză fără șut pe poartă la Iași. Dar cu mult nerv

Miza jocului – accederea pe un loc în play-off sau cât mai aproape de el, și-a pus amprenta pe evoluția ambelor echipe. Dacă în tribune atmosfera a fost de primă ligă, jocul s-a ridicat la nivelul primei ligi doar ca intensitate, nerv, atitudine. Spectacolul din teren a lipsit. Și fazele clare de poartă.

Bani a avut prima incursiune mai periculoasă în minutul 10, dar a centrat aiurea în fața porții, dintr-o poziție bună.

Iașiul a replicat șase minute mai târziu prin căpitanul Plămadă, al cărui șut trimis de la peste 40 de metri a trecut puțin alături.

În minutul 20 s-a consumat cea mai controversată fază a meciului, în careul dinamovist. Alin Roman a recuperat o minge în fața lui De Moura și a șutat din 6 metri, lateral stânga, Patriche a respins balonul cu brațul, dar arbitrul Iulian Călin nu a dictat penalty-ul care se impunea.

Plămadă a avut șansa deschiderii scorului în minutul 32, când a trimis cu o lovitură de cap pe lângă poartă, după un corner bine bătut de Alin Roman.

Cu un minut înainte de pauză, Bani a executat un corner pe poartă, la colțul lung, dar portarul Iașiului a fost atent și a scos de sub transversală.

Gol de Mondial reușit de Hlistei!

Repriza a doua a debutat cu un eurogol reușit de Cătălin Hlistei. Golgheterul Iașiului, ajuns la patru reușite în Copou, a finalizat din careu cu o foarfecă laterală centrarea lui Harrison și a deblocat tabela, la patru minute de la reluare.

A fost o execuție aproape asemănătoare cu cea a brazilianului Richarlison, la Cupa Mondială, în meciul cu Serbia.

A fost primul și singurul șut pe spațiul porții al reprizei secunde. După gol, Iașiul nu a avut probleme în a gestiona fragilul avantaj. Asta și pentru că Dinamo, o palidă umbră a brandului care impresiona în prima ligă în anii trecuți, nu a fost în stare să tragă pe poartă până în prelungiri. De cealaltă parte, Poli a închis bine jocul, și-a văzut interesul, a tras mult de timp și s-a impus fără emoții.

Meciul s-a încheiat cu accidentarea portarului nord-macedonean Jankov, care a ieșit de pe teren comoționat după un duel cu Giafer. Intrat între buturi, rezerva Brînză a avut două intervenții bune care a ținut cele trei puncte în Copou.

Poli Iași încheie anul neînvinsă pe teren propriu

Iașiul bifează al șaselea succes în șapte meciuri acasă în acest an și urcă pe podium în Liga a 2-a, cu 28 de puncte, la o singură lungime de locul secund ocupat de Unirea Slobozia. Un succes la limită care securizează în mare măsură prezența în play-off a moldovenilor, care mai au de disputat patru meciuri cu adversari din zona inferioară a clasamentului.

De cealaltă parte, Dinamo suferă primul eșec în ultimele opt partide și își poate lua adio de la play-off. Se prefigurează încă un sezon în Liga a 2-a pentru ”câini”, deși toată suflarea dinamovistă începuse să viseze frumos la grupa pentru promovare după seria foarte bună din ultima perioadă. Dinamo are 21 de puncte și este pe locul 9, momentan.

În etapa viitoare, a 16-a, ultima din acest an, Poli Iași va juca la Clinceni, cu Unirea Constanța (sâmbătă, ora 11:00), echipă aflată pe loc direct retrogradabil, în timp ce Dinamo va juca tot în deplasare, cu FC Brașov (sâmbătă, ora 13:15).

POLITEHNICA IAȘI – DINAMO 1-0

Cătălin Hlistei 49′

Poli Iași: Jankov (Brînză 90+4′) – Martac, Tincu, Fl. Plămadă (cpt.), Finica – Vașvari, Tud. Telcean – Ant. Dumitru, A. Roman (Marchioni 87′), Hlistei (Plokhotnyuk 87′) – Harrison (90+8′)
Rezerve neutilizate: – Kouadio, Fosu-Mensah, Ciaun, Fr. Cristea, Bujor
Antrenor: Leo Grozavu

Dinamo: Oncescu – Moura, Giafer, Patriche (cpt.), A. Șerban (Amzăr 51′) – Bena (N. Roșu 51′) – Borcea (Ghezali 82′), Gorka Larrucea, Iul. Roșu, Bani (Al. D. Pop 61′) – Buhăescu
Rezerve neutilizate: Fara – Dudea, Țîră, Tomozei, Delciu
Antrenor: Ovidiu Burcă

Stadion: ”Emil Alexandrescu” (Iaşi). Arbitru central: Iulian Călin (Ştefăneşti – Argeş). Arbitri asistenți: Gabriel Sabin Stroe (Piteşti) și Vlad Bârleanu (Bucureşti). Arbitru de rezervă: Sergiu Mavriche (Bacău). Observator de arbitri: Cristian Sava (Bacău). Delegat de joc: Mircea Bucur (Târgu Mureş).

Foto: Dragoș Pășcăneanu / Mediafax Foto

Narcis POHOAȚĂ 26 Nov. 2022, 20:50 Liga 2
Pe aceeași temă