Marius Lăcătuș apasă pe umerii celor care trebuie să decidă în numele Stelei, să rezolve problema interdicției la promovare: ”Altfel, lucrurile nu merg pe drumul cel bun. Dacă nu, suporterii ajung în situația în care, deși n-ar trebui, să mai facă pași înapoi.” ”Fiara” îndeamnă la optimism

Marius ANGHEL 11 Apr. 2023, 17:19 Liga 2
Marius Lăcătuș apasă pe umerii celor care trebuie să decidă în numele Stelei, să rezolve problema interdicției la promovare: ”Altfel, lucrurile nu merg pe drumul cel bun. Dacă nu, suporterii ajung în situația în care, deși n-ar trebui, să mai facă pași înapoi.” ”Fiara” îndeamnă la optimism

Marius Lăcătuș (59 de ani), legendă a clubului Steaua, este de părere că echipa antrenată acum de Daniel Oprița ar fi avut drept de promovare în cazul în care reprezentanții Ministerului Apărării Naționale și conducerea clubului s-ar fi implicat mai mult în această problemă.

”Fiara” vrea o mai bună comunicare din partea clubului către mass-media și suporteri, altfel riscă să rămână și fără mai mulți suporteri.

Lăcătuș crede că ministerul și clubul sunt acum în situația de a sufla și în iaurt după ce s-au ars cu Gigi Becali, cu privatizarea echipei de fotbal, însă, personal, este de părere că ar trebui să se meargă pe orice variantă, numai ca Steaua să aibă dreptul de a promova. Îndeamnă suporterii să fie crezători și optimiști, așa cum este și el.

Marius Lăcătuș, despre lipsa de reacție a Stelei în ceea ce privește interdicția sa la promovare: ”Înseamnă că lucrurile nu merg pe drumul cel bun”

Prezent la emisiunea ”Națiunea Stelistă”, emisă de AS47, Marius Lăcătuș a fost întrebat dacă s-ar fi așteptat ca, acum, la deja cinci ani de la pornirea din Liga 4 a echipei pe care a antrenat-o și el la acel nivel fotbalistic, lucrurile privind obținerea dreptului de promovare în prima ligă să fi fost clare. Crede că se găsesc oameni dispuși să se implice financiar, însă trebuie mai multă implicare din partea ministerului și a conducerii clubului. ”Numărul 7” e de părere că, în acest moment, ”lucrurile nu merg pe drumul cel bun”, iar echipa riscă să piardă și mai mult din suporteri.

”Mi-aș fi dorit să se întâmple lucrul ăsta, dar, din păcate, văd că el stagnează. Nu s-au găsit modalitățile prin care această echipă să aibă drept de promovare. Eu cred că dacă ministerul și conducerea clubului se implicau mai mult în acest fenomen se găseau oameni dispuși să ajute echipa, să investească în echipă, să fie alături de echipă. Adică puteai să găsești obiective mai îndrăznețe. Atâta timp cât stăm, iată, al doilea an în Liga 2 și fără drept de promovare sigur înseamnă că lucrurile nu merg pe drumul cel bun. Și sper ca aceste lucruri să se rezolve cât se poate de repede, măcar ca în al treilea an această echipă să aibă drept de promovare. Dacă nu, cred că și suporterii ajung în situația în care, deși n-ar trebui, să mai facă pași înapoi. Și se vede asta prin prezența lor la stadion, adică numărul suporterilor la meciurile Stelei de acasă este destul de redus, în comparație cu ce așteptări erau vizavi de suporterii care veneau la meciurile echipei cred că și în Liga a 4-a, la un moment dat. Veneau mai mulți suporteri decât vin acum, în Liga a 2-a”, a spus Lăcătuș, care crede că rezolvarea acestei probleme va atrage din nou mulți suporteri alături de echipă: ”Dacă lucrurile se mișcă în sensul pozitiv, cred că suporterii vor veni din nou la stadion, vor fi din nou alături de echipă, vor încuraja echipa și sigură că obiectivele vor fi cu totul și cu totul altele decât cele care sunt acum, în care practic îți asiguri play-off-ul ca să nu retrogradezi, eventual, să nu ajungi în situația să nu te bați la retrogradare.”

Vrea o comunicare mai bună dinspre club. ”Ajungi să spui, ca suporter: «Mă, dacă pe ei nu-i interesează, pe mine de ce să mă intereseze, să mă mai duc la meciuri?»”

În această direcție, fostul atacant vrea să vadă la Steaua o mai bună comunicare, să iasă și să vorbească deschis despre proiectele pe care le are, pentru ca suporterii să primească semnale că totul merge într-o direcție bună. Altfel, se teme să fanii își vor pierde interesul pentru echipa de fotbal.

”Sper să vedem mai mulți pași în față, atât ai celor din conducerea clubului, cât și ai celor de la minister, pentru că e nevoie. Și mi-aș dori o prezență mai bună a celor din club în relațiile cu mass-media, cu suporterii, pentru ca lumea să înțeleagă cam ceea ce se dorește de la această echipă. O comunicare mai bună. Dacă nu măcar o dată pe săptămână, măcar o dată la două săptămâni să iasă cineva și să spună ceea ce se întâmplă cu această echipă, care este proiectul, ce-și doresc să facă cu această echipă. Pentru că, dacă lucrurile stagnează și nu știm nimic din afară, sigur ajungi în situația în care probabil că poți să spui tu, ca suporter: «Mă, dacă pe ei nu-i interesează, pe mine de ce să mă intereseze, să mă mai duc la meciuri?» Se poate ajunge ca suporterii să gândească așa. Cel mai bine ar fi, pentru cei din club, să iasă și să spună lucrurilor pe nume, gândurile pe care le au vizavi de această echipă. Și sper să fie gânduri bune”, este părerea lui Lăcătuș.

”Toți comandații de club care au fost de atunci până acum au fost implicați, au ajutat. Eu cred că se putea face mai mult. Nu cade bine să nu ai drept de promovare”

Acesta nu crede că este vorba de dezinsteres din partea conducerii clubului sau a ministerului de care aparține clubul. A vorbit în cunoștință de cauză, pe baza a ceea ce a trăit atunci când s-a decis reînființarea secției de fotbal și el a antrenat echipa. E de părere că se putea face mai mult.

”Atât timp cât am fost eu acolo, nu. Din contră, au fost alături de echipă. Știu de când am plecat la drum. Domnul George Boroi m-a chemat și am discutat vizavi de faptul că se dorește înființarea unei echipe de seniori, care să o ia de jos, din Liga 4, să plecăm pe un drum normal, cum se spunea atunci, pentru o echipă care, practic, nu exista la fotbal și era păcat ca un club de renumele Stelei să nu aibă și secția de fotbal inclusă în cadrul clubului. Adică toți comandații de club care au fost de atunci până acum au fost implicați, au ajutat această echipă, dar, iată că, odată ajunși în Liga a 2-a, adică acum un an-doi, s-a ajuns aici, să joci play-off și să nu ai drept de promovare, nu cade bine. Eu cred că se putea face mai mult. Dar nu aș vrea să insist pe un subiect pe care nu îl stăpânesc, fiindcă nu știu toate dedesubturile. Să nu creadă lumea că face Lăcătuș pe niznaiul, că nu știe! Nu știu, pentru că nu sunt prezent în fiecare zi sau săptămânal pe la club, nu mă văd cu domnul comandant nu știu de câte ori pe lună sau cu subalternii dânsului. Singura relație foarte apropiată pe care o am cu cineva din club este cea cu finul, cu George Ogăraru”, a transmis Marius Lăcătuș la ”Națiunea Stelistă”.

”Mă îndoiesc că cineva din cadrul clubului sau din minister și-ar dori ca cineva să fie majoritar, iar ei minoritari. Eu, sincer, aș merge pe varianta care să le dea drept de promovare, oricare ar fi ea”

Pe de altă parte, în această problemă de organizare a clubului, care îi interzice promovarea în prima ligă, Lăcătuș crede că ministerul și clubul, chiar și suporterii, nu vor să mai trăiască din nou o experiență cum au avut-o și încă o au cu Gigi Becali. Din acest motiv sunt reticenți în trecerea echipei de seniori către o asociație privată.

Personal, Marius Lăcătuș spune că ar merge pe orice variantă numai ca echipa să aibă dreptul de a promova.

”Cred că atât suporterii, cât și cei din conducerea ministerului, al clubului… Știi cum e, când te arzi o dată, sufli și în iaurt după aia! Cred că nu prea își mai doresc ei să aibă o colaborare cu o persoană fizică, care să investească în echipa de fotbal și să aibă un anumit procent din acțiunile echipei. Normal că dacă vine cu bani își dorește să fie majoritari. Ori, eu mă îndoiesc de faptul ăsta, că cineva din cadrul clubului sau din minister și-ar dori acest lucru, ca cineva să fie majoritar, iar ei minoritari.

Eu, sincer, aș merge pe varianta care să le dea drept de promovare, oricare ar fi ea, pentru că sunt sigură că și clubul și-ar păstra un număr destul de mare de acțiuni în cadrul secției de fotbal, așa că nu cred că ar fi mari probleme. Oricare variantă ar fi, ar fi benefică, numai să ia o decizie care să ajute echipa să poată promova”, a spus legenda Stelei.

”Fiara” îndeamnă la optimism: ”Vor rezolva. Au presiunea numelui clubului pe care îl poartă pe umeri”

Însă, Marius Lăcătuș este încrezător că, în scurt timp, factorii de decizie de la Steaua vor rezolva problema interdicției la promovare în SuperLigă, deoarece cei responsabili resimt ”presiunea numelui clubului pe care îl poartă pe umeri”.

”Sunt sigur că, în cel mai scurt timp, cei din conducerea clubului, din conducerea ministerului vor realiza acest lucru, pentru că au și ei o presiune pe umeri. Și nu mă refer neapărat a presiunii steliștilor, a suporterilor steliști, a Peluzei Sud sau nu știu cui. Au presiunea numelui clubului pe care îl poartă pe umeri. Când ești în cadrul clubului Steaua sau Steaua reprezintă ministerul, care este o forță, trebuie să recunoaștem, în România, sunt sigur că vor găsi varianta cea mai bună pentru ca această echipă să aibă dreptul de promovare la anul. Trebuie să fim încrezători, optimiști că până la urmă acest lucru se va rezolva, vor găsi varianta cea mai bună”, este părerea ”Fiarei”.

Marius Lăcătuș: ”Steaua, pentru mine, a fost, este și va rămâne clubul meu de suflet!”

Ultima întrebare care i-a fost adresată lui Marius Lăcătuș a fost: ”Ce însemnă Steaua pentru dumneavoastră?”

”Steaua, pentru mine, a fost, este și va rămâne clubul meu de suflet! În afară de faptul că eu m-am născut la Brașov, am început să joc acolo de la copii până la seniori și le port un deosebit respect celor de acolo, tuturor celor care au contribuit la ceea ce am realizat eu ca fotbalist atât la Steaua, cât și echipa națională. Dar marile performanțe pe care le-am obținut, le-am obținut la Steaua și cred că brașovenii mă înțeleg, faptul că am trăit mai mult lângă această echipă și cu această echipă în suflet decât am făcut-o cu Steagu’ Roșu. Clubul Steaua, echipa de fotbal Steaua vor rămâne tot timpul în sufletul meu. Prin ceea ce am făcut cu Steaua m-am realizat și ca om, și ca sportiv și aceste lucruri nu pot să le uit niciodată”, a fost răspunsul legendei clubului Steaua.

Ca fotbalist, Marius Lăcătuș a activat la FCM Brașov, Steaua București, Fiorentina (Italia), Real Oviedo (Spania), din nou Steaua și cariera și-a încheiat-o la FC Național, în 2000. Pentru naționala României are 84 de meciuri jucate și 13 goluri marcate.

Cu Steaua a câștigat Cupa Campionilor Europeni în 1986, a jucat finala aceleiași competiții în 1989, a câștigat Supercupa Europei în 1986 și a jucat finala Cupei Intercontinentale în 1986. Pe plan intern are 10 titluri de campionat și 7 trofee ale Cupei României, toate tot cu Steaua, motiv pentru care este un simbol al acestui club cel mai titrat din România.

Ca antrenor a activat la FC Național, Oțelul Galați, FC Brașov, Ceahlăul Piatra Neamț, Inter Gaz București, UTA Arad, Steaua, FC Vaslui, FCM Târgu Mureș și Poli Iași, dar a fost și antrenor secund la echipele naționale ale țărilor Panama și România. Ultima dată a antrenat-o pe Steaua, între 2017 și 2019, în Liga 4.

Ediția ”Națiunea Stelistă” cu Marius Lăcătuș invitat:

https://www.youtube.com/watch?v=TnFpl37FOR4&t=2907s

https://liga2.prosport.ro/seria-1/steaua-poli-iasi-derby-pentru-sefie-in-play-off-moldovenii-neinvinsi-de-aproape-jumatate-de-an-raman-in-fruntea-ligii-2-si-in-cazul-unei-remize-19266236

https://liga2.prosport.ro/seria-1/cel-mai-bun-marcator-al-stelei-in-ultimele-sezoane-sincer-inaintea-derby-ului-cu-dinamo-nu-mi-pare-rau-ca-s-au-calificat-in-play-off-borna-pe-care-spera-sa-o-atinga-sub-comanda-lu-19266180

https://liga2.prosport.ro/seria-1/steaua-a-pus-in-vanzare-biletele-pentru-partida-cu-dinamo-19265738

https://liga2.prosport.ro/seria-1/diverse/florin-talpan-i-a-raspuns-lui-orlando-nicoara-19265721

Marius ANGHEL 11 Apr. 2023, 17:19 Liga 2
Pe aceeași temă