Marcel Pușcaș, discurs apăsat despre situația de la Rapid: ”Are ceva în ADN acest club, se încurcă singur”. Nu a crezut în Nicolae Grigore, dar nici în Mihai Iosif: ”Dacă merge mașina pe autostradă, oprești pe dreapta și iei șurubelnița? Pe bune?”

Răzvan STÎNGĂ 17 Mar. 2021, 19:22 Liga 2

Marcel Pușcaș, fost antrenor la Rapid, a făcut o analiză obiectivă a situației fostului său club, aproape și în acest sezon de ratarea promovării. Pușcaș a vorbit la ProSport Live despre evoluția echipei, alegerile neinspirate de antrenori, analiza ”principalilor” care au trecut pe la Rapid în actuala stagiune și greșelile conducerii.

Marcel Pușcaș: ”Problema e că patronii de la noi nu știu pe cine să pună dirijor, ca să fie ascultat de echipă. Asta e o artă, se învață”  

În ceea ce privește despărțirea de ultimul antrenor, Nicolae Grigore, Marcel Pușcaș s-a gândit că de la bun început lucrurile nu vor fi prea bune, pentru că lipsa de experiență contează mult. Pușcaș e de părere că un club precum Rapid are nevoie de un antrenor cu rezultate, despre care se poate spune clar că are toate abilitățile necesare în privința unei promovări în Liga 1.

Marcel Pușcaș a analizat și temperamentul lui Grigore și crede că e posibil ca acesta să nu se fi impus în vestiar, în fața jucătorilor.

Eu nu l-aș fi pus. Nu e vorba de tinerețe, e vorba de alte date pe care le observ. Am o matrice personală, în a așeza antrenorul pentru pastila numită promovare. La Rapid nu trebuie acest gen de antrenor. Nu știu dacă e vorba că e prea moale, pentru că poți să te impui și altfel în fața unui colectiv. Nu poți să te impui în fața unor tineri sau a unor jucători mai experimentați dacă țipi.

Dacă țipi, nu neapărat ai dreptate. Poate îi poți speria, dar nu e sigur că ai dreptate. Atunci, nu prin țipete poți promova, ci prin faptul că te poți impune în fața jucătorilor, iar ei trebuie să execute ce le ceri tu. Dacă antrenorul e dirijorul, toată lumea trebuie să-l asculte. Problema e că patronii, conducătorii de la noi, nu știu pe cine să pună dirijor, ca să fie ascultat de echipă. Asta e o artă, se învață”, a declarat Marcel Pușcaș la ProSport Live.

Marcel Pușcaș nu e încrezător nici în Mihai Iosif și l-a ”înțepat” pe Victor Angelescu: ”S-ar putea chiar tipul acesta de antrenor să-i placă, să se impună la echipă”

Rapid va termina sezonul cu Mihai Iosif, pe care chiar Marcel Pușcaș l-a promovat în lotul primei echipe a giuleștenilor când era fotbalist, în anii 90. Nici alegerea lui Iosif nu este una potrivită în opinia lui Pușcaș, care l-a atacat subtil pe Victor Angelescu.

L-am promovat în lotul echipei mari în 1993, când avea 16-17 ani. Era un nebun în sensul bun. Râdeau toți, era așa, simpatic. Venea ca o rață așa, fugea ca o rățușcă. Dar se băga în seamă cu cei mai în vârstă, cu Chiriță.

Dacă el a avut cel mai bun parcurs, de ce să strici ceva ce merge? Dacă îți merge mașina pe autostradă, tu oprești pe dreapta și iei șurubelnița? Pe bune? Și nu e cazul numai al lui Mihai Iosif la Rapid. Sunt și alte cazuri, e plină țara de astfel de cazuri. Problema e că la Rapid sau la cluburile cu mulți suporteri, nu ai nevoie de antrenor secund. Cum e el, cu tot respectul. E apropiat de tipul de antrenor secund, decât de tipul de antrenor principal.

S-ar putea ca domnului Angelescu chiar tipul acesta de antrenor să-i placă, să se poată impune la echipă. Poate îi trebuie un secund pe care domnia sa îl poate transforma în principal. Poate că așa e în mintea lui. L-ați auzit pe Abramovich să iasă la televizor? Iese să vorbească? A văzut cineva alți patroni care ies?

În alte țări, președinții se aleg pe patru ani, prin vot. Nu se pun consilieri locali, de la primării, neamuri președinți de club. Nu se pun pile, afinități. Există un consiliu care alege cine duce patru ani mandatul. Își prezintă strategia și dă drumul la treabă”, a continuat Marcel Pușcaș.

Play-off-ul, un vis prea îndrăzneț pentru Rapid, în opinia lui Marcel Pușcaș 

În final, fostul conducător al U Craiova 1948 SA a analizat șansele la play-off ale Rapidului, care mai are două jocuri în sezonul regular. El nu crede că primele șase locuri sunt un obiectiv realist al echipei, mai ales în contextul jocurilor și rezultatelor de până acum.

Toate partidele sunt dificile. La cum joacă, toate partidele sunt dificile. Rapid are ceva în ADN, se încurcă singur acest club, nu are nevoie de oponenți. La Rapid nu trebuie contracanditată. Ei, când te aștepți nu vor promova și când nu te aștepți, vor promova. Așa cum au evoluat în ultima partidă, nu cred că poți să emiți pretenții de Liga 1.

Că și suporterii ăia sunt oameni care au văzut fotbaliști buni în Giulești la viața lor. Fotbaliști de calitate. Ce să vadă acum? Mă mir cum mai văd echipa. Bine că e pandemia, cine știe ce s-ar fi întâmplat dacă erau la stadion? Ar fi fost o problemă, pentru că au mai fost alungați pe șine generații mai bune decât cea de azi.

Nu e sigură Rapid de play-off nici cu două victorii. Indiferent de subiectivism, pentru că țin la acest club, dar nu știu dacă e bine să forțezi nota, la cum arată echipa, cel puțin sezonul ăsta. Cred că nu duce la nimic bun. Dacă va fi pe locul 3 sau 4 anul ăsta, se vor cheltui bani și mai mulți, cei de acolo vor visa”, a mai punctat Marcel Pușcaș la ProSport Live.

Rapid, încă două meciuri în sezonul regular 

Rapid mai are două partide, cu echipe care păstrează șanse la play-off-ul Ligii 2, Dunărea Călărași, pe teren propriu, și Metaloglobus, în deplasare. Momentan, giuleștenii sunt pe locul 11, cu 27 de puncte în 17 meciuri, la egalitate și cu următoarele două clasate, pozițiie 9 și 10, Metaloglobus și CS Mioveni.

Locul 6 din Liga 2 e ocupat de Universitatea Cluj în acest moment, cu 29 de puncte în 18 partide.

Foto: FC Rapid 1923 și Răzvan Păsărică/ Sport Pictures

 

 

Răzvan STÎNGĂ 17 Mar. 2021, 19:22 Liga 2
Pe aceeași temă