Manea: „Este o mare măgărie ce se întâmplă cu licențierea, Duru are ceva cu Rapid”

Marius ANGHEL 19 May. 2014, 18:37 Liga 2
Manea:**

Președintele Nicolae Manea a declarat, luni, într-o conferință de presă, că directorul de licențiere Viorel Duru „are ceva cu Rapid” și a catalogat decizia Comisiei de Apel a Sistemului Național de licențiere de a respinge dosarul grupării giuleștene drept „o mare măgărie”.

„Înclin să cred că domnul Duru are ceva cu Rapid. Este vorba de răutate, nu ne suportă. Eu știu ce are Duru în căpățâna aia de macrocefal? Am vorbit de foarte multe ori cu el, ultima oară mi-a zis să stau liniștit. Și am stat foarte liniștit. Am mai avut o discuție și la domnul Sandu în birou și atunci mi-a zis că nu e corect față de celelalte cluburi. Și am izbucnit: «Ce nu e corect, atunci îmi explici și mie cum Pandurii Târgu Jiu a retrogradat de două ori și a rămas în Liga I? Poți să îmi explici cum Gloria Bistrița s-a salvat pe plan sportiv și pentru 70.000 de euro ai trimis-o în Liga a II-a, când alte cluburi aveau datorii de zeci de milioane de euro?» Și atunci a tăcut. Este o mare nedreptate ce se întâmplă, o mare măgărie”, a spus președintele FC Rapid.

Manea susține că FC Rapid se poate susține financiar în Liga I pentru că are de încasat în acest an 1,7 milioane de euro din prejudiciul care va fi recuperat ca urmare a deciziei instanței în Dosarul Transferurilor, din suma de transfer a lui Alexandru Ioniță II la Astra Giurggiu și din banii care revin clubului din drepturile TV ca nou-promovată. „Domnul Duru a spus că «a estimat» că Rapid nu poate să continue în Liga I. Cum a estimat dânsul? Pentru că Rapid are de primit vreo 300.000 de euro de la Astra (n.r. – din transferul lui Alexandru Ioniță II), avem sponsori, apoi sunt cei 800.000 de euro din drepturile TV, apoi instanța a considerat că domnul Copos a prejudiciat clubul cu 600.000, bani care trebuie să vină la Rapid… dar cu toate astea domnul Duru a «estimat» că nu putem face față în Liga I din punct de vedere financiar și că domnul Copos nu poate plăti că este unde este. Asta deși firmele domnului Copos funcționează în continuare, deci de ce nu se ia în considerare? Domnul Duru a spus că Dinamo l-a păcălit… Păi cum adică? Adică au fost deștepți, au luat licența și după aia au intrat în insolvență? Să zicem că era așa cum a «estimat» domnul Duru și nu ne puteam menține în Liga I ce se întâmpla? Ne duceam în B, era vina noastră nu a domnului Duru”, a explicat Manea.

„Rapid a ajuns bătaia de joc a fotbalului românesc”

El susține că Rapid a devenit „bătaia de joc” a tuturor în fotbalul românesc, precizând că noua conducere a FRF „tace mâlc” și lasă comisia de licențiere să ia decizii contrare recomandărilor UEFA. „Onorata comisie, condusă de onoratul domn Duru, a găsit de cuviință să nu acorde licența Rapidului pentru a doua oară consecutiv. Nu suntem singurul club care are datorii către jucători, dacă ar veni un supervizor să ia din nou toate dosarele își va da seama că nu numai Rapid e în această situație. UEFA a transmis să nu se mai retrogradeze echipele care promovează pe plan sportiv dar nu s-a ținut cont de asta. Rapid a ajuns bătaia de joc a fotbalului românesc. Rapid câștigă pe teren, pentru ca apoi să piardă la masa verde. S-au schimbat lucrurile la federație, au venit oameni noi, acum ce facem, mergem pe aceeași linie împotriva Rapidului? Cu ce au venit nou acești oameni la FRF? Văd că toată lumea tace mâlc, iar un domn și o comisie iau niște decizii care te lasă fără grai. Domnul Duru a spus că dacă Universitatea Cluj își ia licența la TAS își dă demisia. Și-a dat demisia cumva? De ce în cazul U Cluj federația nu s-a apărat la TAS, iar în cazul Rapid a anunțat deja că se va apăra. Nu cumva e premeditat? Judecăm la fel sau cum? O să mergem și noi la TAS și o să ne apărăm până în pânzele albe. Cum a revenit Chiajna așa putem să revenim și noi în Liga I. Avem timp 21 de zile să depunem apelul la TAS și să plătim acele taxe pentru a ne apăra”, a menționat oficialul FC Rapid.

E și avocat, e și judecător, ce este el?

Nicolae Manea susține că majoritatea grupărilor din Liga I care au primit licența nu a depus la dosar contracte de împrumut ale patronilor, așa cum Viorel Duru a cerut FC Rapid. „Domnul Duru spune că o să vină și alte datorii la Rapid… De unde știe dânsul că vor veni și altele? A zis că Rapid trebuie să îi dea banii și lui Codrea, de unde știe dânsul că tribunalul i-a respins lui Codrea contestația? E și avocat, e și judecător, ce este el? A zis că Rapid a trimis scrisoare de intenție și nu contract de împrumut din partea patronului, păi îl întreb și eu acum toți patronii de la cluburile cu licență au trimis contracte? Să facem ca în străinătate atunci, să joace și să ia licența doar cine își bagă în bancă bugetul pentru sezonul viitor”, a spus el.

Fotbalul românesc este mai aproape de faliment ca niciodată, este de părere Manea. „Pentru ca FRF să ia un milion de la UEFA a ales licența cu cele mai drastice condiții, asta într-o țară ca România. Fotbalul românesc e mai aproape de faliment cum nu își închipuie nimeni. Dispar echipe pe bandă, la fel și oameni de afaceri din fotbal. Dar oricât de mulți ne vor răul, noi nu o să ne lăsăm. Acum băieții sunt la un grătar, mănâncă, beau o bere, asta e familia noastră. Sunt momente foarte grele, ne-a decapitat această comisie de licențiere, dar nu o să ne lăsăm. Mie nu îmi pare rău că Universitatea Craiova (n.r. – CSU Craiova) a primit licența, dar a primit-o corect?”, a afirmat Nicolae Manea.

„Această echipă a Clinceniului intră nemeritat în Liga I în locul nostru”

Întrebat dacă cere demisia lui Viorel Duru, Manea a răspuns: „Eu cer să se desființeze această licență. Să se găsească alte variante pentru fotbalul din România. Eu vă spun că dintre toate cluburile trei sferturi nu trebuiau să ia licența. Sunt echipe cu datorii mult mai mare decât Rapid și sunt foarte bine în Liga I. Dacă i-aș da domnului Duru un abonament pe Giulești ar însemna să îl execut. Și nu vreau să se întâmple asta”.

În opinia lui Nicolae Manea, FC Clinceni, grupare care ar urma să ia locul FC Rapid în Liga I, nu trebuia să primească licența. „Acest domn Duru judecă cu două unități de măsură și nu este corect. Comisia nu ține cont că în regulament scrie clar că o echipă își schimbă numele și sediul nu poate primi licență de Liga I și timp de trei ani nu poate să promoveze. Această echipă a Clinceniului intră nemeritat în Liga I în locul nostru, dacă decizia rămâne așa. Și o să mai facă o neregulă, își schimbă din nou numele în Pitești 1953, cu palmares cu tot. Păi unde suntem aici? De ce nu se respectă legile și regulamentele”, a adăugat Manea.

FC Rapid are de recuperat o sumă de bani de la fostul președinte, Dinu Gheorghe. „Domnul Dinu Gheorghe are să dea bani la Rapid pentru că nu a onorat niște deconturi. Atunci când era la Rapid a primit banii și nu a adus documente justificatoare. Pentru asta are dânsul să dea bani la Rapid”, a explicat Manea.

Comisia de Apel a Sistemului Național de licențiere a respins, sâmbătă, dosarul FC Rapid privind acordarea licenței pentru ediția 2014-2015 a Ligii I, decizia fiind definitivă și executorie pe plan național. Ultima cale de atac a FC Rapid este Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne. În cazul în care Rapid primește un răspuns negativ și de la TAS, în Liga I va promova în locul său FC Clinceni.

La 10 mai, instanța de fond a Sistemului Național de licențiere din cadrul FRF a respins dosarul FC Rapid din cauza datoriilor în valoare de 900.000 de euro către foștii jucători Julio Cesar și Daniel Paulista. După o săptămână, la 17 mai, Comisia de Apel a motivat respingerea dosarului prin faptul că FC Rapid a prezentat doar promisiuni de finanțare și nu un contract de împrumut din partea acționarului majoritar care să demonstreze existența unor surse ferme de bani.

Formația Rapid evoluează în prezent în Liga a II-a, acolo unde a fost retrogradată în vara anului 2013 printr-o decizie a TAS. Instanța de la Lausanne a decis atunci că Rapid, care câștigase barajul de menținere în primul eșalon cu Concordia Chiajna, nu poate evolua în Liga I având în vedere că nu îndeplinise condițiile de licențiere pentru sezonul 2013-2014.

Cu patru etape înainte de finalul sezonului, FC Rapid se află pe locul doi în clasamentul play-off-ului Seriei I a eșalonului secund, poziție care îi permite să promoveze din punct de vedere sportiv în Liga I.

Articol scris de Marius Țone (Mediafax)

Marius ANGHEL 19 May. 2014, 18:37 Liga 2
Pe aceeași temă