Liga 2, bază importantă pentru naționalele ”under” ale României. Aproape jumătate dintre jucătorii chemați sub tricolor, legitimați la cluburi din divizia a doua

Andrei PASCU 25 Nov. 2022, 17:26 Liga 2
Liga 2, bază importantă pentru naționalele ”under” ale României. Aproape jumătate dintre jucătorii chemați sub tricolor, legitimați la cluburi din divizia a doua

Liga 2 trimite în mod constant jucători la acțiunile echipelor naționale ”under”, iar Federația Română de Fotbal a prezentat o statistică interesantă, cu privire la numărul celor care activează în divizia a doua și au fost chemați de selecționeri în luna noiembrie.

Pentru meciurile naționalelor României sub 19, sub 20 și sub 21 de ani au primit telegrame 28 de jucători, ceea ce se traduce într-un procent de 40 la sută din totalul celor 70.

40 la sută dintre jucătorii convocați la acțiunile naționalelor României U19, U20 și U21, din Liga 2!

Cele mai multe convocări au venit pentru naționala U19, care a chemat nu mai puțin de 17 jucători. Alexandru Pelici i-a solicitat la acțiune pe David Dincă (Steaua), Valentin Mărgărit (Progresul Spartac), David Maftei (Unirea Dej), Andrei Dorobanțu (Unirea Slobozia), Mark Kovacs (FK Miercurea Ciuc), Tudor Moțiu (CSC Dumbrăvița), Alexandru Șuteu (Unirea Constanța), Robert Sălceanu (Gloria Buzău), Alin Boțogan (Unirea Slobozia), Ionuț Costea (Progresul Spartac), George Leață (CSM Slatina), Denis Bujor (Politehnica Iași), Dan Pureca (Politehnica Timișoara), Omar El Sawy (FK Miercurea Ciuc), Ianis Malama (Unirea Constanța), Atanas Trică (Steaua) și Gabriel Fulga (Unirea Dej).

România U20 a mizat pe 10 jucători din Liga 2 la acțiunea din noiembrie. La naționala U21 a fost convocat doar Szilard Gyenge 

Odată cu creșterea nivelului de vârstă, a scăzut și numărul convocaților din Liga 2, astfel că Daniel Pancu a decis să ia din divizia a doua ”doar” 10 nume, pe Aleksander Mitrovic (CS Comunal Șelimbăr), Paul Toroc (Ripensia Timișoara) – Ionuț Mitran (CSM Slatina), Daniel Vita (FK Miercurea Ciuc), Costin Amzăr (Dinamo), Gabriel Buta (Unirea Dej), Denis Radu (Politehnica Timișoara) – Aurelian Ciuciulete (Unirea Constanța), Andrei Pandele (Unirea Constanța) și Ahmed Bani (Dinamo).

Pe lista fotbaliștilor din eșalonul al doilea care au evoluat pentru România U21 s-a numărat un singur jucător. Doar Szilard Gyenge (FK Miercurea Ciuc, foto articol) a fost în calculele lui Emil Săndoi. De altfel, ciucanul a evoluat în ambele amicale ale naționalei, cu Steaua și Campionii FC Argeș.

Nu mai puțin de 28 dintre cei 70 de jucători ce au participat la acțiunile loturilor U21, U20 și U19 în această perioadă provin de la formații ce evoluează în Liga 2 Casa Pariurilor!

Naționala U21 a avut programate 2 meciuri de pregătire, cu CSA Steaua și FC Argeș, Szilard Gyenge, portarul titular al celor de la AFK Csikszereda, bifând 90 de minute în aceste jocuri.

Naționala U20 a disputat ultimele 2 partide din acest an în cadrul grupei din U20 Elite League. Selecționata pregătită de Daniel Pancu a jucat împotriva naționalelor Italiei și Poloniei, 10 din cei 21 de jucători care au bifat minute în aceste partide fiind din Liga 2, Gabriel Buta (Unirea Dej) reușind să și marcheze în duelul cu naționala Poloniei! Din totalul de 23 de jucători convocați, doar doi nu au prins minute în aceste jocuri, portarii Paul Toroc și Denis Oncescu.

Naționala U19, pregătită de Alexandru Pelici, a efectuat un prim stagiu de pregătire după calificarea la Turul de Elită. Reprezentativa jucătorilor născuți începând cu 1 ianuarie 2004 a jucat 2 meciuri de verificare cu naționala similară a Sloveniei. În aceste 2 partide, toți cei 22 de jucători convocați au bifat minute de joc, 17 dintre aceștia provenind de la formații din eșalonul secund.

Peste jumătate din echipele din Liga 2 au dat jucători la loturi

12 din cele 20 de echipe ce evoluează în acest sezon în Liga 2 Casa Pariurilor au dat jucători la cele 3 loturi naționale de tineret pentru acțiunile din luna noiembrie.

Echipele din Liga 2 cu cei mai mulți jucători la loturile naționale:

4 jucători

Unirea Constanța: Alexandru Șuteu, Ianis Malama, Aurelian Ciuciulete și Andrei Pandele – U19 și U20

3 jucători

 • Dinamo: Denis Oncescu, Costin Amzăr și Ahmed Bani – U20
 • AFK Csikszereda: Mark Kovacs, Omar El Sawy și Szilard Gyenge – U19  și U21
 • CSM Slatina: Cristinel Dinu, Ionuț Mitran și George Leață – U19 și U20
 • Unirea Dej: David Maftei, Gabriel Fulga și Gabriel Buta – U19 și U20

2 jucători

 • CSA Steaua: David Dincă și Atanas Trică – U19
 • Progresul Spartac: Valentin Mărgărit și Ionuț Costea – U19
 • Unirea Slobozia: Andrei Dorobanțu și Alin Boțogan – U19
 • Ripensia Timișoara: Paul Toroc și Alexandru Mogoș – U20
 • Politehnica Timișoara: Dan Pureca și Denis Radu – U19 și U20

1 jucător

 • CSC Dumbrăvița: Tudor Moțiu – U19
 • Gloria Buzău: Robert Sălceanu – U19

Cifrele jucătorilor convocați la acțiunile loturilor naționale

Formațiile ce evoluează în acest sezon în Liga 2 Casa Pariurilor trebuie să folosească, pe toată durata meciurilor, un jucător eligibil U20 (născut începând cu 1 ianuarie 2002) și un jucător eligibil U19 (născut începând cu 1 ianuarie 2004). De la startul campionatului, au fost utilizați nu mai puțin de 161 de jucători care se încadrează la aceste categorii de vârstă!

Din cei 28 de jucători convocați din liga secundă pentru acțiunile loturilor naționale, cei mai folosiți în acest sezon la echipele de club în cele 14 etape disputate până acum sunt:

 • David Dincă (CSA Steaua) și Alexandru Șuteu (Unirea Constanța) – 1260 minute (14 meciuri)
 • Szilard Gyenge (AFK Csikszereda) – 1170 minute (13 meciuri)
 • Andrei Pandele (Unirea Constanța) – 1067 minute (13 meciuri)
 • Costin Amzăr (Dinamo) – 1030 minute (12 meciuri)
 • Denis Radu (Politehnica Timișoara) – 1015 minute (12 meciuri)
 • Omar El Sawy (AFK Csikszereda) – 961 minute (13 meciuri)
 • Alib Boțogan (Unirea Slobozia) – 898 minute (13 meciuri)
 • Alexandru Mogoș (Ripensia Timișoara) – 894 minute (13 meciuri)
 • Ahmed Bani (Dinamo) – 853 minute (13 meciuri)”, este statistica prezentată de FRF.

Foto: Ciprian Petcuț (Sport Pictures), FRF și FK Miercurea Ciuc

 

 

 

 

Andrei PASCU 25 Nov. 2022, 17:26 Liga 2
Pe aceeași temă