Galeriile echipelor de fotbal, scrisoare deschisă către Guvern! Vor ca spectatorii să aibă acces din nou pe stadioane, la meciuri: ”Pentru suporteri, peluza este o familie!”

Autor: Marius ANGHEL Publicat: 29 Aug. 2020, 11:28 Liga 2

Noul sezon fotbalistic din România, ediția 2020/2021, a început cu Liga 1, iar de astăzi ia start și campionatul Ligii 2, însă meciurile au loc tot fără spectatori, din cauza măsurilor luate de autorități pentru a evita răspândirea noului coronavirus.

Măsurile luate de Guvern sunt discriminatorii, fiindcă, de exemplu, evenimente culturale desfășurate în aer liber au voie cu maximul 500 de spectatori, în timp ce meciurile de fotbal, desfășurate pe stadioane cu locuri pentru public întinse pe spații mult mai vaste, nu au voie să găzduiască și privitori din tribune. Federația a solicitat ca pe stadioane să se permită minimum 10 la sută din capacitatea arenei, însă s-a lovit de refuz.

Galeriile mai multor echipe din țară, precum Steaua, Petrolul, Rapid, UTA, ”FC U” Craiova, Farul, Oțelul Galați, CFR Cluj, Poli Iași, FC Argeș sau SR Brașov, s-au unit și au emis o scrisoare deschisă către Guvernul României, în care cer ca meciurile de fotbal să se dispute su suporteri în tribune, dând exemplul celor de la UEFA, care va permite accesul spectatorilor la Supercupa Europei.

”Scrisoare deschisă către Guvernul României,
Suporterii de fotbal din România vă adresează rugămintea de a reflecta asupra posibilității ca partidele de fotbal din România să se desfășoare cu public, bineînțeles, într-un mod de organizare adaptat la pandemia de COVID-19.
Fotbalul se joacă pentru suporteri, jucătorii intră pe teren pentru fani și nimeni nu-și dorește să evolueze pe stadioane goale. Acum, odată cu acest nou set de măsuri, deschiderea spațiilor culturale și a restaurantelor, credem că și întoarcerea pe stadioane ar trebui luată în considerare și, cu sprijinul tuturor factorilor implicați, incluzând aici suporterii, ar putea deveni posibilă.
Pentru suporteri, peluza este o familie și întotdeauna vom fi apropiați, însă având în vedere contextul pandemic, pentru siguranța tuturor participanților și a celor apropiați, vom face tot posibilul să respectăm normele de distanțare fizică.
În acest sens, vă aducem în atenție câteva aspecte de luat în calcul, care ar putea ajuta, deopotrivă, la conturarea unui mediu sigur pentru spectatori, cât și la continuarea susținerii sportului românesc, îndeosebi având în vedere investițiile importante în construirea unor stadioane, care rămân goale, spre părerea de rău a suporterilor. Așadar, vă rugăm să aveți în vedere următoarele idei:
– Meciurile de fotbal se desfășoară în aer liber, pe stadion, iar distanțarea se poate respecta ușor prin permiterea, la început, a unui număr limitat de persoane;
– Accesul la meciuri s-ar putea face în siguranță, respectând câteva condiții generale acestor vremuri: purtarea măștii de protecție, măsurarea temperaturii individuale la intrarea în arenă; atât intrarea, cât și ieșirea să se producă treptat, nu în aglomerație;
– UEFA a decis ca disputarea Supercupei Europei, care va avea loc în Budapesta, să se joace cu spectatori, dând un exemplu că lucrurile revin, treptat, către normalul pe care îl știam cu toții.
– În țări precum Franța, Polonia, Rusia, Suedia, Grecia, Ungaria, Bulgaria se permite deja disputarea meciurilor cu asistență în tribune, în vreme ce Spania și Germania se pregătesc de această revenire.
Suntem pe deplin conștienți de perioada delicată în care încă ne aflăm, însă credem, în aceeași măsură, că viața ar trebui să își reia cursul, în condițiile adaptate pandemiei și că sportul are nevoie de susținerea financiară și morală a iubitorilor acestuia.
Cu respect,
AS47, SudSteaua.ro, Suporter Club UTA, Ultras Arad, Peluza Nord – Rapid București, Camarazii, Peluza Sud Craiova, Peluza Sud Timişoara, Asociația Nodul Petrolist, Peluza Latina, Grupul Ploiești România, Asociația Suporterilor Corviniști, Peluza Nord Hunedoara, Guardia Ultra Reșița, Ultras Galați, Peluza Marină Farul, Nord Sibiu, Asociația D’acii Sibiu, Peluza Vișinie Cluj Napoca, A.I.S.C.P., Commando Mediensis, Ultra’ Med, Peluza Nord Iasi, Peluza Nord Pitești, Liga Suporterilor Stegari, SR Brașov, Asociația Voluntarilor Olimpiști din Satu Mare, Commando Bulldogs Baia Mare, Peluza Nord Vaslui, ACSM Delta Tulcea – Armata Tulcea 97”
https://liga2.prosport.ro/seria-1/incepe-noul-sezon-al-ligii-2-cu-doua-jocuri-care-nu-vor-avea-loc-din-cauza-cazurilor-de-covid-19-de-la-ora-1100-au-loc-patru-meciuri-19145894
Autor: Marius ANGHEL Publicat: 29 Aug. 2020, 11:28 Liga 2
Pe aceeași temă