FC Farul va fi sprijinit de Consiliul Județean. „Marinarii” așteaptă aprobarea proiectului „Constanța se pune în mișcare. Fotbal pentru sufletul Dobrogei” pentru a visa la Liga 1

Marius ANGHEL 31 Jan. 2015, 12:42 Liga 2

Adunarea Generală Ordinară a membrilor fondatori ai CS FC Farul Constanța, care s-a desfășurat, vineri, la sediul clubului, a stabilit o serie de schimbări organizatorice, la capătul unei ședințe de două ore. Printre altele, a fost aprobată solicitarea de a deveni membru asociat cu drepturi depline în cadrul CS FC Farul a Județului Constanța (prin Consiliul Județean), a lui Costinel Stan și a lui Marius Pușcași, cel din urmă perceput ca apropiat al CJC.

La Adunarea Generală au participat, printre alții, Maria Căzănel (administratorul judiciar al FC Farul), Auraș Brașoveanu (președintele clubului), Iani Jaca (vicepreședinte), Paul Tiryaki (manager general), Marian Diaconescu, Marius Pușcași, Marcel Lică sau Gheorghe Ciurea. La club a fost prezent și Ștefan Mihu, care a plecat însă înaintea începerii ședinței. Giani Nedelcu, președintele Consiliului Director, a lipsit, din pricina unor probleme de sănătate.

Marcel Lică: „Farul trebuie să fie numărul unu”

La sosirea la stadion, Marcel Lică, fost președinte al FC Farul, declara: „Situația actuală a clubului nu s-a schimbat față de ultimii doi – trei ani. Este una delicată și departe de așteptările iubitorilor de fotbal. Să sperăm că, în urma acestei inițiative, lucrurile vor intra pe făgașul normal, iar constănțenii își vor recâștiga clubul, echipa și performanțele. Au mai fost astfel de încercări, rămase nefructificate. Să sperăm că, de data aceasta, va fi ceva serios și se vor pune bazele unui club cu adevărat profesionist, la toate nivelurile. Farul trebuie să fie numărul unu, urmat de echipele din celelalte orașe mari, precum Mangalia, Medgidia sau Năvodari, care au și ele tradiție în fotbal. Suntem optimiști la ora aceasta, dar să vedem dacă se vor și concretiza aceste proiecte. Aștept cu nerăbdare să vedem ce se va întâmpla peste o jumătate de oră. Să sperăm că, atunci când se va încheia ședința, vă vom da vești bune pentru Farul și pentru fotbalul constănțean. Obiectivul este promovarea în primul eșalon. Numai Liga 1 reprezintă Farul”.

Cine și-a pierdut calitatea de membru fondator

Adunarea Generală a aprobat statutul de membru asociat cu drepturi depline în cadrul CS FC Farul al Județului Constanța (prin Consiliul Județean), al lui Costinel Stan și al lui Marius Pușcași. La Consiliul Județean Constanța, Costinel Stan deține calitatea de consilier consultant în domeniul sportiv și recreațional. Celălalt membru nou-venit, Marius Puscași, împreună cu soția sa, Carmen, sunt doi dintre „jucătorii” din dosarul „Retrocedărilor din Constanța”, alături de primarul Radu Mazăre și de președintele Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu. Carmen Pușcași este inspector de specialitate la Centrul de Informare Cetățeni în cadrul Primăriei Constanța.


Marcel Lică, Gheorghe Ciurea și Marian Diaconescu au participat la Adunarea Generală Ordinară a membrilor fondatori ai CS FC Farul. Foto: ziuaconstanta.ro

Și Consiliul Director va avea o nouă structură: președinte – Giani Nedelcu, membri – Marian Diaconescu și Gabriel Diceanu, în cazul acestuia din urmă urmând a se primi confirmarea scrisă. În urma schimbărilor aprobate ieri, în Adunarea Generală vor fi cinci membri, fiecare deținând câte un vot: Județul Constanța, Costinel Stan, Marius Pușcași, Giani Nedelcu și Marian Diaconescu (fost președinte al FC Farul). În aceste condiții, teoretic, CJC deține majoritatea, cu scorul de 3-2.

Totodată, Elena Frîncu, Dumitru Bedivan, Vasile Leu și Hacic Garabet și-au pierdut calitatea de membri fondatori. „Au fost revocate din funcția de membri fondatori o serie de persoane fizice care, în ultimii trei ani, nu s-au mai implicat în activitatea clubului. La Hacic Garabet exista o situație de incompatibilitate, el deținând funcție de conducere la un alt club care activează în Liga a II-a, Poiana Câmpina, ceea ce este contrar prevederilor Federației Române de Fotbal”, a explicat Auraș Brașoveanu.

Pe de altă parte, „luându-se act de activitate intensă în susținerea activității clubului și în păstrarea brandului Farul Constanța”, Ștefan Mihu, Gheorghe Ciurea și Marcel Lică au fost desemnați membri asociați de onoare.

Bani prin proiectul „Constanța se pune în mișcare. Fotbal pentru sufletul Dobrogei”

În continuare, FC Farul va depune la Consiliul Județean, spre aprobare, proiectul „Constanța se pune în mișcare. Fotbal pentru sufletul Dobrogei”. „Proiectul are două componente de bază: fotbalul de masă, prin care FC Farul își asumă obligația de a participa activ la proiectul Județului privind dezvoltarea sportului-rege în județ și în regiunea Dobrogea; sportul de performanță, în care Județul vine cu suport financiar, iar Farul, cu suportul tehnic și cu infrastructura”, a precizat Auraș Brașoveanu.


Marius Pușcași, Iani Jaca și Auraș Brașoveanu au fost și ei prezenți la ședința de schimbare a viitorului Farului. Foto: ziuaconstanta.ro

Cel mai probabil, banii de la Consiliul Județean Constanța vor veni prin acordarea de finanțări nerambursabile în baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general pe anul în curs. Momentan, pentru că nu a fost organizată prima ședință de Consiliu Județean pe anul 2015, suma pusă la dispoziției de CJC pentru finanțarea activităților sportive din acest an nu este cunoscută. Anul trecut, pentru finanțarea nerambursabilă a proiectelor și a programelor cluburilor sportive de drept privat și ale asociațiilor pe ramura de sport județean, precum și pentru acțiuni sau programe culturale de interes general, Consiliul Județean a alocat 17.000.000 de lei din fonduri publice.

„Sunt foarte multe obligații pe care ni le-am asumat și unii, și alții, dar sunt convins că le vom duce la îndeplinire. Așteptăm ca, împreună cu Județul Constanța, să putem demara un proiect ambițios, prin care încercăm să atragem cât mai mulți participanți activi în cadrul ramurii sportive fotbal, indiferent de vârstă, și, totodată, prin calitatea spectacolului sportiv pe care dorim să-l prezentăm, să reușim să aducem cât mai mulți iubitori ai sportului și ai fotbalului la stadion”, a mai spus președintele Farului.

Promovarea, cu Petre Grigoraș la timonă

În ce privește obiectivul clubului constănțean, este avută în vedere promovarea în Liga I la finele sezonului următor, cu antrenorul Petre Grigoraș la timonă. „Ne dorim ca partea de sezon rămasă din actualul campionat să devină o punte pentru ce urmărim în viitor, cu obiective destul de îndrăznețe trasate de Județul Constanța. Vrem ca strădaniile noastre să aibă finalitate cât mai rapidă, dar nu trebuie să cădem în cealaltă extremă și să nu le facem așa cum trebuie. Vrem să obținem, dacă se poate, promovarea la finele campionatului 2015/2016. S-a luat act că vor retrograda șase echipe din Liga I și va fi o luptă acerbă, pentru care trebuie să ne organizăm de acum. Astăzi (n.r. ieri), nu s-a discutat despre venirea imediată a lui Grigoraș la echipă. Sunt aspecte tehnice care vor fi dezbătute. Vor avea loc discuții cu Petre Grigoraș vizavi de preluarea conducerii tehnice, începând din sezonul viitor. Farul este un club de tradiție din fotbalul românesc, care încă atrage priviri și rămâne un brand, chiar dacă trebuie să recunoaștem că, la ora aceasta, are o imagine puțin șifonată”, a punctat Auraș Brașoveanu.

Din câte se pare, în meciurile care au mai rămas de jucat din acest campionat, echipa va fi condusă de pe banca tehnică de Marian Dinu, secundul lui Petre Grigoraș, Ion Barbu urmând a rămâne în staff-ul tehnic. Această informație a apărut pe pagina de Facebook „FC Farul Constanța 1920″.

Nedelcu a plecat în Germania și e posibil să se opereze

Giani Nedelcu, președintele Consiliului Director al FC Farul, se confruntă cu probleme de sănătate, fiind internat la București. Din acest motiv, oficialul farist nu a putut participa, ieri, la Constanța, la Adunarea Generală a Membrilor Fondatori ai clubului. Sâmbătă dimineață, la ora 6.00, Giani Nedelcu a avut avion către Germania, unde, la Dortmund, va efectua noi investigații medicale, putându-se ajunge și la operație.
 
„Am arterele înfundate la picioare. La stângul – toate, iar la dreptul – 50%. Probleme cu arterele am și la inimă. Voi vedea ce vor spune medicii germani. Eu aș vrea să urmez doar niște tratamente speciale, dar, dacă doctorii vor spune altceva, voi fi operat acolo. Îmi amorțise piciorul stâng, de la genunchi în jos, și am fost la doctor. De patru zile, nu mai fumez. Îmi pare foarte rău că nu pot fi la Constanța în aceste zile importante pentru FC Farul, dar asta e situația, sănătatea trebuie pusă pe primul plan. Oricum, sunt la curent cu noutățile de la club. Sunt optimist că voi scăpa de aceste probleme pe care le am”, a declarat Giani Nedelcu.

Sursa: Ziua de Constanța

Marius ANGHEL 31 Jan. 2015, 12:42 Liga 2
Pe aceeași temă