FC Brașov e la un pas de faliment după ultima decizie a Curții de Apel

Marius ANGHEL 03 Feb. 2017, 16:51 Liga 2
FC Brașov e la un pas de faliment** după ultima decizie a Curții de Apel

FC Brașov are șanse extrem de mici de a supraviețui și în 2017 și a-și continua activitatea în campionatul Ligii 2. Unul dintre cluburile de tradiție ale fotbalului românesc se află la un pas de faliment după ultima decizie a Curții de Apel Brașov.

Curtea de Apel Brașov a admis apelul Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) Brașov, iar în aceste condiții Top Expert SPRL, fostul administrator judiciar, nu mai poate depune planul de reorganizare la FC Brașov. Cauza a fost trimisă spre judecare la Tribunalul Brașov, dar sunt șase mici ca instanța să accepte întocmirea unui nou plan de reorganizare al clubului din Liga 2.

„Admite apelul declarat de creditoarea AJFP Brașov împotriva sentinței civile 1134/sind 28.09.2016 pronunțată de Tribunalul Brașov, pe care o anulează și, în consecință respinge cererea formulată de creditoarea SC ICIM SA, prin lichidator Top Expert SPRL de repunere în termenul de depunere a planului de reorganizare și trimite cauza spre rejudecare aceleiași instanțe”, este decizia definitivă a Curții de Apel Brașov.

„Tribunalul Brașov va trebui să rejudece cererea de deschiderii a procedurii de faliment având în vedere și decizia de astăzi a Curții de Apel care a respins posibilitatea creditorului ICIM de a formula un plan de reorganizare”, a precizat Alexandru Cosmin Gheorghe, administratorul judiciar repus de curând în funcție la FC Brașov.

FC Brașov a supraviețuit în acest sezon al Ligii 2 din prima tranșă primită de la Steaua după transferul lui Alexandru Chipciu la Anderlecht. Clubul brașovean se află în pauza de iarnă pe locul 3 în campionat, poziție care îi asigură prezența la barajul de promovare. FC Brașov are 38 de puncte, cu unul mai puțin față de UTA Bătrâna Doamnă, care se află pe locul 2 promovabil direct în Liga 1.

Miercuri, zi de totul sau nimic

Cum era de așteptat, decizia Curții de Apel Brașov a produs îngrijorare în sânul echipei, dar și în rândul suporterilor. Totuși, până miercuri, când este programat un nou termen la Tribunalul Brașov, toată suflarea fotbalistică continuă să creadă în sloganul deja celebru: Steagu nu moare!

Concret, cei din conducerea actuală a echipei, Alexandru Cosmin Gheorghe (administratorul judiciar) și Vasile Dochița (administratorul special) trebuie să facă totul și să convingă instanța că FC Brașov mai poate fi salvată și că echipa mai merită o șansă. „Voi solicita un nou termen, dar și anularea datoriei de 16 milioane de lei la Finanțe, dar și scoaterea ICIM-ului de la masa credală, astfel că datoriile clubului s-ar reduce drastic”, a spus Alexandru Cosmin Gheorghe. Pericolul falimentului rămâne, pentru că la termenul de miercuri mai mulți creditori vor cere intrarea clubului în faliment.

Neculaie, marele beneficiar al falimentului

În cazul nefericit în care Tribunalul Brașov va demara procedura intrării în faliment a FC Brașov, marele beneficiar ar fi Ioan Neculaie. În acest moment, la masa credală s-au acumulat datorii de 64 de milioane de lei, circa 14 milioane de euro. Creditorul principal SC ICIM SA, societate aflată în insolvență, dar controlată tot de Ioan Neculaie, are de primit circa 36 de milioane de lei (circa 8 milioane de euro). Prin firmele pe care le controlează, Neculaie s-a înscris la masa credală cu un milion de lei. Cum contractul dintre ICIM și FC Brașov a fost unul extrem de păgubos pentru clubul brașovean, tranzacția a făcut obiectul unei anchete DNA, iar dosarul se află încă în instanță. „Clubul a fost băgat în insolvență pentru a se pierde urma unor activități desfășurate într-o perioadă îndelungată. Tuturor celor care au devalizat clubul li s-au făcut plîngeri penale”, spunea Paul Enache la finalul anului trecut.

În cazul în care FC Brașov ar intra în faliment, Neculaie va fi principalul beneficiar, pentru că, odată încheiată această procedură, își va șterge și urmele multor afaceri suspecte derulate în paguba clubului.

Statul ar deveni marele perdant

În schimb, marele perdant în cazul în care FC Brașov va intra în faliment va fi Statul, pentru că este greu de crezut că Finanțele vor mai putea recupera sumele revendicate la buget. În acest moment, Finanțele sunt înscrise la masa credală cu suma de 22 de milioane de lei, din care 16 milioane de lei sunt ca și pierdute având în vedere că două instanțe, Tribunalul Brașov și Curtea de Apel Brașov, au dat câștig de cauză clubului, iar precedentele arată că și alte cluburi importante de fotbal au primit în această speță sentințe favorabile definitive. Cum administratorul judiciar al FC Brașov, Alexandru Cosmin Gheorghe, a cerut deja înlăturarea SC ICIM de la masa credală, dar și scăderea sumei datorată Finanțelor, FC Brașov ar mai avea datorii de circa 12 milioane de lei, adică circa 2,7 milioane de euro, o sumă mult mai realistă.

Articol scris de Adi MARICA (Monitorul Expres)

Marius ANGHEL 03 Feb. 2017, 16:51 Liga 2
Pe aceeași temă