EXCLUSIV | Managerul Politehnicii Iași anunță: ”Dacă în vara anului 2023 nu suntem în Liga 1, îmi depun mandatul.” Suma de care crede că ar avea nevoie echipa pentru a reveni în elită

Narcis POHOAȚĂ 12 Dec. 2021, 13:35 Liga 2
EXCLUSIV | Managerul Politehnicii Iași anunță: ”Dacă în vara anului 2023 nu suntem în Liga 1, îmi depun mandatul.” Suma de care crede că ar avea nevoie echipa pentru a reveni în elită

Politehnica Iași a încheiat pe un rușinos loc 12 în Liga 2 unul dintre cei mai zbuciumați ani din istoria recentă a clubului. În prima jumătate a acestui an, echipa din Copou a ținut prima pagină a ziarelor prin numeroasele scandaluri interne, iar decontul a venit în vară, când Iașiul, deși a avut un lot competitiv, a retrogradat din Liga 1.

A urmat o vară la fel de nebună, în care clubul a mers pe un fir de ață, multe voci dând ca foarte probabilă la un moment dat desființarea sa și înființarea unei noi echipe, care să pornească din Liga a 4-a. În cele din urmă s-a optat pentru varianta continuării în Liga 2, cu un handicap imens însă. Cu datorii uriașe din urmă și fără jucători, antrenorul Costel Enache având la primele antrenamente doar trei-patru jucători.

Florin Briaur: ”Dacă nu promovăm în 2023, îmi voi pune mandatul pe masă”

Chiar și în aceste condiții, oficialii ieșeni au sperat ca echipa să ierneze în apropierea locurilor de play-off din Liga 2, astfel încât Poli să poată forța urcarea în primele șase în sprintul final al sezonului regular, în ultimele trei etape programate în 2022. Cum Iașiul a încheiat anul pe 12, la șapte puncte de play-off, stafful tehnic și administrativ au regândit strategia din mers și privesc deja spre sezonul viitor, când obiectivul este promovarea în Liga 1.

Managerul general Florin Briaur a declarat chiar că va demisiona dacă echipa nu va fi în Liga 1 în vara lui 2023.

”Eu îmi doresc foarte mult să promovăm în 2023 și acesta rămâne obiectivul. Proiectul nostru de la bun început a fost un an de reconstrucție acum și următorul să promovăm. Acesta este proiectul, din vara anului 2021, până în vara lui 2023, însă noi am sperat să ne putem agăța încă din acest sezon de un loc de play-off, pentru a forța promovarea. Nu s-a putut însă mai mult în acest campionat. Dar obiectivul rămâne promovarea în Liga 1 în anul 2023, iar dacă nu revenim atunci în prima ligă eu îmi voi pune mandatul pe masă, pentru că așa e normal. Le transmit suporterilor să aibă încredere și răbdare că facem tot posibilul ca Poli să revină în Liga 1, în sezonul viitor. Vom folosi partea a doua a sezonului ca echipa să fie cât mai bine pregătită în campionatul următor, astfel încât luna iunie 2023 să ne găsească în Liga 1. Altfel, repet, eu îmi depun mandatul în fața colegilor din Consiliul Director”, a declarat, pentru Liga2.ro, Florin Briaur.

”Cu 2 milioane de euro într-un an calendaristic promovăm”

Oficialul ieșean a subliniat că Poli poate forța fără probleme promovarea în Liga 1 în sezonul viitor, dacă va beneficia de aproximativ 2 milioane de euro. Totodată, oficialul din Copou și-a exprimat speranța că membrii Consiliului Local vor rămâne alături de echipă.

”Anul viitor, pentru a închide sezonul actual, ne-ar trebui undeva la 600.000 de euro, fără ce s-a alocat acum, iar pentru prima parte a sezonului viitor ne-ar trebui cam un milion de euro. Astfel, pentru anul calendaristic 2022 ne-ar trebui undeva la 1,8-2 milioane de euro. Dacă vom avea acești bani, putem ataca fără niciun fel de probleme promovarea. Față de anul acesta vom avea din start un avantaj, nu mai pornim de sub nivelul mării, cum am plecat în vară, ci de la un nivel acceptabil”, a adăugat Briaur, care a punctat că Poli va încheia prima parte a campionatul pe zero: ”Avem bani să închidem acest an, dar ne bazăm și pe bugetul de anul viitor, pe care îl aprobă probabil în martie, aprilie. Am închis pe zero, urmează să plătim salariile pe noiembrie acum, astfel încât jucătorii să încheie anul cu banii la zi. Vreau să le mulțumesc foarte tutoror consilierilor locali care au susținut finanțarea clubului.”

  • Trebuie precizat și faptul că în ultimele trei sezoane de Liga 2, numai Petrolul și ”U” Cluj, care au avut buget de peste 2 milioane de euro, au ratat promovarea în Liga 1. Iar Costel Enache, care în prezedentul campionat a condus echipa clujeană, știe foarte bine acest lucru.

Câți bani a primit Iașiul în acest sezon de la bugetul local

Legat de banii primiți până acum de la Consiliul Local al Municipiului Iași, Briaur a explicat: ”Echipa a primit de la Consiliul Local suma de aproape 300.000 de euro, din care am plătit datoria de 100.000 lei către Tibor Selymes, în urma unui proces pierdut de club și 400.000 de lei la bugetul statului. Deci echipa a trăit într-un tur de campionat cu suma de un milion de lei. Restul au fost sume atrase de la sponsori sau sub formă de împrumut. Cu restul banilor pe care i-am primit în iulie pentru Liga 1 au fost achitate datoriile către jucătorii care au evoluat în Liga 1. Și mai avem încă datorii foarte mari care trebuie acoperite, suma totală fiind de aproximativ 6 milioane de lei.”

”Locul 12 nu ne face cinste”

Briaur admite că locul 12 nu face cinste Politehnicii Iași, dar este convins că gruparea pe care o conduce va încheia sezonul regulat mult mai în față.

”Știam că nu avem față de play-off, să fim cinstiți, dar voiam să fim acolo, undeva pe locurile 7-8. Faptul că terminăm anul pe 12 nu ne face onoare, nu ne face cinste, dar eu zic că putem termina sezonul regulat în primele 8 fără probleme. Chiar dacă suntem la un punct de baraj, nu ne gândim la retrogradare. Am încredere în echipă, în staff că putem termina în primele locuri în play-out”, a precizat managerul Politehnicii Iași.

Narcis POHOAȚĂ 12 Dec. 2021, 13:35 Liga 2
Pe aceeași temă