Echipele pot face cinci schimbări pe meci, până la finalul anului. IFAB a acceptat propunerea FIFA

Răzvan STÎNGĂ 09 May. 2020, 11:11 Liga 2
Echipele pot face cinci schimbări pe meci, până la finalul anului. IFAB a acceptat propunerea FIFA

Echipele din fotbal primesc o mână de ajutor din partea entităților internaționale. Astfel, de la reluarea camionatelor după ieșirea din criza generată de pandemia de COVID-19 și până la terminarea anului 2020, ele pot face pe durata unui meci cinci schimbări, cu două mai mult decât se fac în mod normal.

Decizia a fost luată, potrivit unui comunicat emis de Federația Română de Fotbal, pentru ca pauza de mai bine de două luni luată în starea de urgență să nu se răsfrângă atât de mult asupra jocului în sine și a fotbaliștilor.

Varianta cu cinci schimbări nu mai este valabilă din 2021 

International Football Association Board (IFAB) a acceptat deja propunerea venită de la FIFA, a dat votul de încredere, astfel că decizia va intra în vigoare încă de la prima partidă a campionatelor care implementează ideea. Astfel, echipele din fotbalul românesc pot beneficia de această regulă încă de la prima apariție după pandemia de coronavirus.

Din dorința de a nu fragmenta foarte mult din joc, cele cinci schimbări se vor face în doar trei momente din timpul meciului.

”În baza propunerii primite din partea FIFA și pentru a proteja fotbaliștii în urma întreruperii competițiilor cauzată de pandemia COVID-19, IFAB a acceptat o modificare în Legile Jocului.

Prin urmare, unei echipe îi vor fi permise câte 5 înlocuiri pe meci, însă, pentru a nu afecta cursivitatea jocului, acestea vor fi realizate în cel mult 3 momente de întrerupere a partidei. Această regulă va putea fi aplicată în competițiile aflate în desfășurare sau care urmează să debuteze și să se finalizeze până la 31 decembrie 2020.

Acest amendament temporar intră în vigoare imediat. Acesta a fost conceput ținând cont de impactul pe care îl pot avea asupra jucătorilor comprimarea calendarului competițional și posibilitatea disputării jocurilor, până la finalul anului, în cele mai diverse condiții meteo.

Decizia implementării acestei modificări de regulament va aparține fiecărui organizator de competiție în parte. IFAB și FIFA vor analiza ulterior posibilitatea extinderii perioadei în care amendamentul se află în vigoare.

Regula celor 5 schimbări permise pe durata unui joc a fost testată în cadrul calificărilor pentru viitoarea ediție a Campionatului European U21, care au debutat în toamna anului trecut.

În privința campionatelor în care sistemul de asistență video a fost implementat, IFAB a permis întreruperea utilizării VAR în momentul reluării competițiilor. Acolo unde sistemul este folosit, toate aspectele privind Legile Jocului și protocolul VAR vor fi în continuare aplicate ca până acum”, se arată în comunicatul emis de Federația Română de Fotbal.

Perioada de pregătire din fotbalul românesc începe pe 15 mai, după ce va fi ridicată starea de urgență impusă de pandemia de coronavirus. În ultimele săptămâni, Liga2.ro a stat de vorbă cu mai mulți antrenori și conducători de cluburi din Liga 2, care au declarat că pauza de pregătire până la reluarea campionatului va fi una destul de scurtă, iar fotbaliștii nu vor fi puși la punct fizic. Mai mult, câțiva dintre ei menționau că există riscul accidentărilor. Prin această prevedere, propusă de FIFA și acceptată de IFAB, riscul ar putea scădea.

Răzvan STÎNGĂ 09 May. 2020, 11:11 Liga 2
Pe aceeași temă