Nou în Liga 2! Pe modelul LPF și prima ligă, FRF propune echipa ideală în liga secundă, dar la lună, nu după fiecare etapă! FK Miercurea Ciuc are cei mai mulți titulari în ”echipa lunii august”, cât și antrenorul lunii

Marius ANGHEL 31 Aug. 2024, 01:16 Liga 2
Nou în Liga 2! Pe modelul LPF și prima ligă, FRF propune echipa ideală în liga secundă, dar la lună, nu după fiecare etapă! FK Miercurea Ciuc are cei mai mulți titulari în ”echipa lunii august”, cât și antrenorul lunii

Noul sezon de Liga 2, ediția 2024-2025, primul care are în componență 22 de participante grupate într-o serie, aduce încă o premieră.

Organizatorul competiției, Federația Română de Fotbal, a decis să strângă date și, din lună în lună, să ofere o echipă ideală a campionatului, cel mai bun prim 11 de jucători și antrenorul momentului.

  • Liga2.ro, primul site naţional dedicat ligilor inferioare din România, felicită FRF pentru acest demers. Considerăm că federația, organizatoarea competiției, este singura care are toate datele necesare și este cea mai îndreptățită să determine cel mai bun 11 al campionatului și cel mai bun antrenor într-un anumit interval de timp.

FRF determină ”echipa lunii” și antrenorul său după câte patru etape din Liga 2

Pe modelul primei ligi, unde Liga Profesionistă de Fotbal (LPF), organizatoarea competiție, determină la finalul fiecărei etape echipa ideală și antrenorul momentului, Federația Română de Fotbal a decis să facă ceva asemănător pentru campionatul Ligii 2. Nu va determina cel mai bun 11 și antrenorul momentului după fiecare etapă, așa cum procedează LPF în cazul SuperLigii, ci o va face la sfârșitul fiecărei luni, perioadă în care se pot disputa mai multe etape. Ținând cont că până acum nu a existat o astfel de statistică, este binevenit acest demers chiar și din lună în lună.

”Din ediția 2024/2025 a Ligii 2 Casa Pariurilor, îți prezentăm în fiecare sfârșit de lună o propunere de echipă ideală pe baza evoluțiilor fotbaliștilor din etapele programate în acest interval de timp.

Pentru luna august 2024 am avut 4 etape programate din sezonul regular, cu mențiunea că trei dintre meciurile Corvinului Hunedoara au fost amânate, așadar un dezavantaj din acest punct de vedere pentru jucătorii ardeleni având în vedere oportunitățile mai reduse de a prinde formația ideală pe care o configurăm”, a transmis FRF.

  • Federația ar fi putut face încă o mențiune, necesară. Mai mult de jumătate din etapa a 5-a, șase din 11 meciuri, se desfășoară în luna august, astfel că și această rundă putea fi prinsă în ”echipa lunii august”, ținând cont de numele său. În plus, etapa a 5-a este ultima înainte de pauza în care intră campionatul pentru acțiunile naționalelor. Anticipăm însă că s-a luat această decizie pentru a prinde în ”echipa lunii” câte patru etape din Liga 2 atunci când acest lucru va fi posibil. Altfel, în ”echipa lunii august” intrau cinci etape, iar în ”echipa lunii septembrie” ar fi fost doar trei etape la dispoziție pentru analiză. În octombrie va fi, însă, această situație, cu doar trei etape disputate în Liga 2. În noiembrie vor fi patru, în timp ce în decembrie se vor desfășura doar două!

FK Miercurea Ciuc, echipa cu punctaj maxim în Liga 2, dă patru jucători, cei mai mulți, în formula ideală, cât și pe antrenorul Robert Ilyeș. Două nou-promovate au câte un reprezentant în cel mai bun prim ”11” al lunii

Prima clasată după patru etape, singura echipă cu punctaj maxim, FK Miercurea Ciuc (12 puncte), are patru jucători în primul ”11” ideal al lunii august. A doua clasată, CSM Slatina (10 puncte), are al doilea număr de jucători: trei.

Doi titulari de la FC Voluntari (8 puncte), aflată pe locul 4, intră în echipa de start ideală desemnată de FRF, în timp ce două nou-promovate, CS Afumați (locul 8, cu 6 puncte) și Metalul Buzău (locul 17, cu 3 puncte), au câte un jucător selecționat, ambii în atac.

Trebuie precizat faptul că FRF a mers un sistem adoptat de Robert Ilyeș în acest sezon la echipa sa, FK Miercurea Ciuc, adică un 1-3-4-3. De altfel, Ilyeș este și cel considerat de federație, pe bună dreptate, antrenorul lunii august.

”Iată cum arată un prim 11 al jucătorilor remarcați în această lună, împreună cu antrenorul lunii august în Liga 2 Casa Pariurilor:

Portar: Paul Toroc (CSM Slatina)

Fundași: Raul Palmeș (Csikszereda), Igor Armaș (FC Voluntari), Robert Gherghe (CSM Slatina)

Mijlocași: Nicolae Carnat (FC Voluntari), Cătălin Doman (CSM Slatina), Ervin Bakoș (Csikszereda), Peter Gál-Andrezly (Csikszereda)

Atacanți: Ciprian Stanciu (CS Afumați), Jozef Dolný (Csikszereda), Valentin Robu (Metalul Buzău)

Antrenorul lunii august: Robert Ilyes (Csikszereda Miercurea Ciuc)

Tehnicianul de 50 de ani al harghitenilor are un start perfect de sezon, 4 victorii din 4 meciuri disputate, golaveraj 12-3! Ciucanii au debutat în forță, cu un 1-0 pe terenul celor de la FC Argeș, formație care are drept obiectiv clar promovarea în Superliga.

Apoi, trei succese consecutive, fiecare la diferență mai mare de un gol, 4-1 cu Muscelul Câmpulung 2022, 4-1 la Viitorul Pandurii Târgu Jiu și 3-1 acasă cu Ceahlăul Piatra Neamț.

Cea mai bună ofensivă din serie pentru Csikszereda, la egalitate cu CSM Slatina, și o defensivă relativ echilibrată până acum”, sună mesajul FRF.

Completările Liga2.ro

Ca unic site care se ocupă în mod expres de campionatul Liga 2, ne putem permite anumite comentarii față de alegerile FRF, ținând cont că federația nu a anunțat și criteriile pe baza cărora determină cel mai bun prim 11 din competiție în baza meciurilor desfășurate pe durata unei luni. Ca de exemplu, meciuri și minute jucate, goluri marcate sau pase decisive oferite. Altfel, unele alegeri pot fi considerate subiective.

De exemplu, ce caută Robert Gherghe în cea mai bună echipă a lunii, în condițiile în care el nu a jucat în toate cele patru etape și nici nu are un aport semnificativ în faza de contrucție a echipei? Criterii pe care le îndeplinește cu brio, de exemplu, Călin Toma, dacă s-a dorit neapărat un jucător de la CSM Slatina în defensivă. Ionuț Mitran, care are evoluții mult mai bune decât Gherghe, cu toate jocurile disputate și un gol marcat, merita să fie în primul 11. Îl recomanda inclusiv vârsta. În plus, Palmeș putea fi trecut foarte simplu ca fundaș central-stânga, așa cum FRF îl și trece pe sibian în casetele sale, nu ca fundaș central-dreapta, cum e acum pus.

Remarcăm și faptul că în compartimentul median există o altă inovație. Nicolae Carnat, pe a căruit prezență în primul 11 nu o contestăm, este pus în formula de start ideală în banda dreaptă, în condițiile în care el a pornit jocurile ca mijlocaș stânga, exact cum a făcut-o și Peter Gal-Andrezly. Căpitanul Ciucului are un plus, ținând cont că a fost o singură dată schimbat în cele patru meciuri, nu de două ori, cum a fost Carnat, și are două goluri marcate, spre deosebire de unul, cât are ”voluntarul”.

În sistemul 1-3-4-3, Carnat putea fi pus ca atacant stânga, așa cum este și folosit de Claudiu Niculescu, deci în aceeași bandă cu Gal-Andrezly, iar în partea dreaptă se putea alege un jucător care chiar evoluează acolo. De ce nu un Erwin Bloj, cu patru meciuri și 1 gol înscris. Ori, acolo putea apărea Andrei Trașcu de la Slatina, cu toate cele patru meciuri jucate și, un plus mare, două goluri marcate. N-ai cum să-l ignori pe Trașcu, având în vedere golurile date!

Într-adevăr, Dolny și Robu sunt de neclintit acum în atac, ținând cont că au trei goluri marcate în patru etape, fără vreo ”dublă”. Prezența lui Stanciu poate fi pusă sub semnul întrebării. Are trei goluri marcate, dar pe două le-a dat într-un meci și, în plus, are doar trei jocuri disputate. La experiența sa, putea fi mai decisiv de atât. Din acest motiv, mult mai tânărul Carl Davordzie de la Ceahlăul, echipă care a acumultat același număr de puncte ca Afumațiul, putea fi și el o opțiune reală. Ghanezul are trei goluri date în meciuri diferite, în patru prezențe pentru nemțeni.

Mai trebuie spus și faptul că FRF se hazardează atunci când spune despre Campionii FC Argeș că este o ”formație care are drept obiectiv clar promovarea în Superliga”. Riscă să-l supere pe Dică, ori pe Coman. Privind asupra unei declarații acordate cu nu multe zile în urmă, Nicolae Dică, antrenorul echipei piteștene, spunea că obiectivul său este promovarea în al doilea sezon, deci în niciun caz obiectivul său ”clar”, acum, nu este promovarea, așa cum spune FRF. Privind și mai în urmă, la conferința de presă de prezentare a președintelui Dănuț Coman, și acesta vorbea despre răbdare și despre construirea unui lot puternic în primul sezon, promovarea nefiind un cuvânt pe care acesta să-l spună neapărat pentru actualul sezon. Altfel, FRF ar trebui să respecte denumirile corecte ale cluburilor. Campionii FC Argeș este numele acestui club, așa cum îl și prezintă pe site-ul oficial și l-a anunțat în cadrul tragerilor la sorți pentru Liga 2 și grupele Cupei României, nu FC Argeș.

Foto: FK Miercurea Ciuc și FRF

Marius ANGHEL 31 Aug. 2024, 01:16 Liga 2
Pe aceeași temă