Duru nu știe dacă FRF va da curs propunerii sale de a contesta la TAS decizia în cazul FC Rapid

Marius ANGHEL 04 Jun. 2014, 16:26 Liga 2
Duru nu știe dacă FRF va da curs propunerii sale** de a contesta la TAS decizia în cazul FC Rapid

Directorul Administrației de licențiere, Viorel Duru, a declarat, marți, pentru MEDIAFAX, că nu știe dacă reprezentanții conducerii FRF vor da curs solicitării sale de contestare la TAS a deciziei propriei Comisii de Apel a Adminsitrației de licențiere în cazul FC Rapid.

„Am făcut public acel raport ca să demontăm toate aberațiile celor de la Rapid și a unei părți toxice a presei. Federația ar trebui să facă recurs la TAS, astea sunt concluziile pe care le-am tras eu, dar desigur nu este o obligație. Este decizia conducerii federației dacă va da curs acestei propuneri pe care am făcut-o”, a spus Duru.

Potrivit unor surse din cadrul FRF, președintele Răzvan Burleanu ar fi refuzat ca forul pe care îl conduce să facă recurs la decizia propriei Comisii de Apel a Administrației de licențiere, din cauza costurilor ridicate ale acțiunii, între 15.000 și 30.000 de franci elvețieni.

Însă Viorel Duru a negat faptul că banii ar fi o problemă. „Domnul președinte Burleanu decide asta. Nu se pune problema banilor. Am discutat cu domnul Burleanu, dar eu nu am calitatea să-i comentez deciziile. Nu pot nici să confirm, nici să infirm această informație”, a explicat Duru.

Viorel Duru a menționat că nu știe cât ar costa FRF un eventual apel făcut la TAS. „Suma diferă în funcție de procedură, de la speță la speță. Sunt sume de ordinul zecilor de mii de franci elvețieni”, a adăugat Duru.

Întrebat dacă are ce să-și reproșeze referitor la decizia Comisiei de Apel având în vedere că Răzvan Burleanu a declarat că va înlocui Comisia de Apel dacă Rapid va câștiga la TAS, Duru a răspuns: „Nu știu la ce s-a referit. Eu nu fac parte din comisie, faceți o confuzie fundamentală. Eu nu sunt un membru al unei comisii, eu sunt procurorul, eu nu iau decizii, ci judecătorii care sunt membrii comisiilor. Dacă domnul Burleanu a spus că va desființa comisiile, nu sunt eu vinovat. În prima comisie sunt două fete și trei băieți, în a doua sunt cinci băieți, iar eu nu sunt implicat în niciuna. Ar putea avea ce să reproșeze «avant la lettre» Comisiei de Apel dacă s-ar întâmpla, dar eu sunt convins că nu se va întâmpla să se infirme decizia la TAS, aceea de a refuza licența în cazul Rapid. Eu am spus că Rapid are toate șansele din lume să se adreseze TAS, dar eu sunt convins că membrii Comisiei de Apel nu au greșit. Așa cum am arătat în raport erau și alte motive de respingere a apelului, unele dintre ele nefiind reținute de către Comisia de Apel, adică s-a dat dreptate clubului. Eu am spus că s-a dat dreptate clubului neregulamentar. Este o critică pe care eu o fac din poziția de procuror unei instanțe, care este în procedura de recurs la TAS. Avem și noi motive să recurăm decizia Comisiei de Apel, să contestăm acea decizie, pentru că nu a reținut toate criteriile financiare care nu sunt îndeplinite. TAS va lua o decizie pe baza tuturor cererilor făcute. Atât clubul solicitant de licență, cât și administrația de licențiere poate adresa o cerere instanței competente, iar instanța este TAS. Sunt sătul de atâtea mojicii care sunt lansate în public în ultimul timp din partea FC Rapid. Sunt sub o presiune pe care nu mi-aș fi dorit-o și care mă afectează. Dacă Burleanu are ceva de reproșat unui membru din comisie, nu mă afectează pe mine ca persoană. Duru nu face parte din comisiile de licențiere.”

Directorul Administrației de licențiere, Viorel Duru, a solicitat conducerii FRF să analizeze oportunitatea înaintării unui recurs la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne (TAS), împotriva deciziei propriei Comisii de Apel prin care grupării FC Rapid i s-a respins dosarul de licențiere.

Într-un raport publicat pe site-ul oficial al FRF, Duru explică motivele pentru care dorește să atace la TAS o decizie luată de o instanță care face parte din administrația aflată în conducerea sa. El susține că în cazul în care FRF nu va face recurs la propria decizie în cazul FC Rapid, gruparea giuleșteană are mari șanse să primească licența din partea instanței de la Lausanne.

Comisia de Apel a respins memoriul FC Rapid pe baza articolului 49 din Regulamentul Național de Licențiere a Cluburilor, care se referă la posibilitatea unui club de a-și susține financiar activitatea într-un sezon al Ligii I, articolul cel mai ușor de combătut la TAS, și nu pe baza articolelor 46 și 47, care se referă la datoriile către terți, certe în opinia lui Duru în cazul giuleștenilor.

Termenul de recurs la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne este de 21 de zile de la comunicarea deciziei, acesta expirând sâmbătă, 7 iunie.

Președintele FC Rapid, Nicolae Manea, a anunțat la 17 mai că gruparea pe care o conduce intenționează să facă recurs la TAS împotriva deciziei Comisiei de Apel din cadrul Administrației de licențiere prin care i s-a respins acordarea licenței pentru ediția 2014-2015 a Ligii I. Conducerea FC Rapid a pregătit documentația necesară însă nu a transmis până în acest moment dosarul la tribunalul de la Lausanne.

Comisia de Apel a Sistemului Național de licențiere a respins, la 17 mai, dosarul FC Rapid privind acordarea licenței pentru ediția 2014-2015 a Ligii I, decizia fiind definitivă și executorie pe plan național. Anterior, la 10 mai, instanța de fond a Administrației de licențiere din cadrul FRF respinsese dosarul FC Rapid din cauza datoriilor în valoare de 900.000 de euro către foștii jucători Julio Cesar și Daniel Paulista.

Formația Rapid evoluează în prezent în Liga a II-a, acolo unde a fost retrogradată în vara anului 2013 printr-o decizie a TAS. Instanța de la Lausanne a decis atunci că Rapid, care câștigase barajul de menținere în primul eșalon cu Concordia Chiajna, nu poate evolua în Liga I având în vedere că nu îndeplinise condițiile de licențiere pentru sezonul 2013-2014.

În cazul în care Rapid, grupare care și-a asigurat deja promovarea în plan sportiv, primește un răspuns negativ de la TAS, în locul său va intra în Liga I formația FC Clinceni.

Articol scris de Adrian ȚONE (Mediafax)

Marius ANGHEL 04 Jun. 2014, 16:26 Liga 2
Pe aceeași temă