VIDEO | „Arc peste timp!” Petrolul și gloriile clubului ploieștean au sărbătorit 53 de ani de la victoria cu Liverpool

Marius ANGHEL 13 Oct. 2019, 14:15 Diverse

Ziua de 12 octombrie este motiv de sărbătoare în fiecare an la Ploiești. Astfel că, ieri, clubul Petrolul a aniversat 53 de ani de la marea performanță pe care a realizat-o în 1966, când a învins cu 3-1 pe Liverpool, în Cupa Campionilor Europeni. O parte dintre jucătorii echipei prahovene de atunci, cât și alte legende ale Petrolului, dar și membri ai actualei formații au sărbătorit cum se cuvine acest eveniment.

În urmă cu 53 de ani, Petrolul, din postura de campioană a României, reușea să o învingă, pe stadionul „Ilie Oană” (Petrolul, pe atunci), cu 3-1, pe Liverpool, campioana Anglia, țara care era campioana mondială la momentul respectiv.

„Seniorii Mircea Dridea, Dumitru Munteanu, Virgil Dridea, Eduard Iuhasz și Camil Oprișan au răspuns invitației lansate de către conducerea clubului Petrolul, gazdă fiindu-le, ieri la prânz, restaurantul Akua Garden. Un eveniment la care, alături de președintele Marius Stan, de vicepreședintele Octavian Grigore și de antrenorul Flavius Stoican, au mai participat alți foști jucători importanți ai „galben-albaștrilor”, membri fondatori ai actualei structuri, precum Gheorghe Liliac, Ion Cojocaru, Ion Haralambie și Paul Gușă. Prin intermediul telefonului, a dialogat, pentru câteva minute, cu cei prezenți și Alexandru Boc, unul dintre marcatorii din victoria de acum 53 de ani.

S-au depănat amintiri frumoase, s-a ținut și un moment de reculegere în memoria celor plecați dintre noi, iar, la despărțire, cei care au scris paginile de aur ale cărții de istorie a fotbalului ploieștean au promis să repete aceste întâlniri.

Respect și prețuire SENIORILOR și mulți ani sănătoși înainte!”, a anunțat Petrolul evenimentul petrecut la Ploiești.

Imagini și declarații de la eveniment poți urmări în videoclipul de mai jos:

Iată și textul în care Petrolul a reamintit ce s-a întâmplat pe 12 octombrie 1966:

„Arc peste timp: 53 de ani de la victoria cu FC Liverpool!

12 octombrie 1966 este data scrisă cu litere de aur în istoria clubului Petrolul. În acea zi, din postura de campioană a României, echipa ploieșteană reușea să o învingă, pe stadionul „Ilie Oană” (Petrolul, pe atunci), cu 3-1, pe FC Liverpool, nimeni alta decât campioana campioanei mondiale la momentul respectiv, Anglia.

Cum s-a ajuns la acea triplă confruntare? Titlul de campioni câștigat de „galben-albaștri”, în 1966, le-a oferit ocazia fotbaliștilor din acea generație să joace în Cupa Campionilor Europeni. Iar tragerea la sorți, ce s-a efectuat pe 10 iulie 1966, la Londra, chiar cu ocazia deschiderii turneului final al Campionatului Mondial, le-a hărăzit ploieștenilor un adversar la prima vedere imposibil: FC Liverpool, formația care tocmai cucerise cel de-al 7-lea titlul de campioană a Angliei, țară care, peste numai trei săptămâni, avea să devină, pentru prima și singura dată în istorie, campioană mondială!

Prima manșă s-a disputat pe 28 septembrie 1966, iar petroliștii au avut ocazia, rară pentru acele vremuri, să joace în nocturnă. Și nu oricum, ci în fața a 44.300 de spectatori prezenți în tribunele lui „Anfield”! Liverpool s-a impus cu scorul de 2-0 (goluri St.John `65 și Callaghan `80), dar, după meci, corespondenții ziarelor britanice „The Sun”, „Daily Mirror” și „Daily Express” au recunoscut, unanim, că „Petrolul a fost o echipă mai bună decât ne-am fi închipuit că va fi”! Iată și protagoniștii acelei întâlniri:

FC Liverpool: Tommy Lawrence – Christoher Lawler, Robert Graham, Thomas Smith, Ronald Yeats, Willie Stevenson – Ian Robert Callaghan, Roger Hunt, Ian St.John, Geoffrey Strong, Peter Thompson. Manager: William Shankly.

FC Petrolul: Vasile Sfetcu – Gheorghe Pahonțu, Alexandru Boc, Gheorghe Florea, Mihai Mocanu – Ștefan Roman, Eduard Juhasz, Petre Dragomir – Constantin Moldoveanu, Mircea Dridea, Alexandru Badea.Antrenori: Constantin Cernăianu și Nicolae Marinescu.

Două săptămâni mai târziu, peste 18.00 de spectatori din Ploiești, dar și din județ și din țară, au luat cu asalt stadionul „Petrolul”. Tribunele au fost pline încă de la ora 11.00, iar cu două ore și jumătate înaintea fluierului de start porțile de acces s-au închis. Dar să-i dăm cuvântul lui Gheorghe Nicolaescu, cel care semna cronica meciului în ziarul „Sportul Popular”. „Meciul a debutat cu emoții la poarta lui Lawrence. Jocul se desfășoară în continuare în nota de superioritate teritorială a românilor, dar prima fază autentică de poartă se va petrece abia în minutul 20, când Badea – bine servit de Dridea I, – îl silește pe Lawrence să acorde corner. Presiunea Petrolului este întreruptă de «bara» lui St. John (sus la vinclu) care îngheață pentru o clipă (min 25) tribunele. Urmează o scurtă perioadă în care jocul este controlat de oaspeți și în care Callaghan obligă pe Ionescu cu un șut de la distanță (min 35) să scoată în corner. În minutul următor tribunele explodează: Dragomir recuperează o minge pierdută de Dridea I, îl lansează cu oportunitate pe Dridea II, care pătrunde deschis și centrează la fel de precis lui Moldoveanu, aflat în pozitie de vârf central de atac. Înaintașul ploieștean deviază balonul, a cărui traiectorie îl va înșela pe Lawrence: 1-0 pentru Petrolul. La numai 5 minute de la reluare (min 50), Hunt egalează din centrarea lui Thompson și Petrolul pare descumpănit, dar numai pentru o clipă. Apoi, revine în atac și reușește să ia conducerea în min. 59 prin Boc, care înscrie din apropriere, în urma unei lovituri de colț. Deși practic joacă în zece oameni (cu Badea accidentat), Petrolul prinde și mai mult aripi și în min. 65 reface întreg handicapul: Dridea I execută precis o lovitură liberă de la 16 m, trimițând balonul în plasă: 3-1 pentru Petrolul. În min. 71 Dridea I este faultat în careu, dar arbitrul lasă jocul să curgă. Spre sfârșitul partidei (min 88) Florea este eliminat, în urma unei intrări tari la Thompson (pentru o intrare similară, dar fără balon, Hunt a fost trecut cu vederea)”.

FC Petrolul: Mihai Ionescu – Gheorghe Pahonțu, Alexandru Boc, Gheorghe Florea, Mihai Mocanu – Octavian Dincuță, Petre Dragomir – Constantin Moldoveanu, Mircea Dridea, Alexandru Badea, Virgil Dridea. Antrenori: Constantin Cernăianu și Nicolae Marinescu.

FC Liverpool: Thomas Lawrence – Christoher Lawler, Goldon Milne, Thomas Smith, Ronald Yeats, Willie Stevenson – Ian Robert Callaghan, Roger Hunt, Ian St. John, Geoffrey Strong, Peter Thompson. Manager: William Shankly

Greu de crezut în momentul tragerii la sorți, iată că a fost necesară o a treia confruntare, ce s-a desfășurat la Bruxelles, pe celebra arenă „Heysel”. S-a jucat la o săptămână  distanță de la partida de la Ploiești, iar englezii, profitând și de câteva absențe din lotul Petrolului, s-au impus, din nou cu 2-0 (St.John 15 și Thompson 45), calificându-se în turul al II-lea al competiției.

FC Liverpool: Thomas Lawrence – Christoher Lawler, Goldon Milne, Thomas Smith, Ronald Yeats, Willie Stevenson – Ian Robert Callaghan, Roger Hunt, Ian St.John, Geoffrey Strong, Peter Thompson. Manager: William Shankly.

FC Petrolul: Mihai Ionescu – Gheorghe Pahonțu, Alexandru Boc, Petre Dragomir, Mihai Mocanu – Dumitru Munteanu, Octavian Dincuță, Alexandru Pall – Constantin Moldoveanu, Mircea Dridea, Virgil Dridea. Antrenori: Constantin Cernăianu și Nicolae Marinescu.

Rămâne, însă, performanța unică a echipei ploieștene, FC Petrolul fiind, și acum, singura formație din România ce a reușit să o învingă, într-un meci oficial, pe FC Liverpool!”

Foto și video: Petrolul Ploiești

Marius ANGHEL 13 Oct. 2019, 14:15 Diverse
Pe aceeași temă