Vești bune pentru cei afectați financiar din cauza coronavirusului. Ministrul Muncii: ”Se prefigurează măsura prelungirii șomajului tehnic și după 15 mai”

Marius ANGHEL 03 May. 2020, 12:02 Diverse
Vești bune pentru cei afectați financiar din cauza coronavirusului. Ministrul Muncii: ”Se prefigurează măsura prelungirii șomajului tehnic și după 15 mai”

Șomajul tehnic va fi prelungit și după 15 mai, atunci când se încheie starea de urgență decretată de președintele Klaus Iohannis din cauza pandemiei de COVID-19, însă în anumite condiții. Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, a declarat, sâmbătă seara, la Digi24, că este aproape de o decizie finală în privința acestui ajutor financiar. Multe cluburi de fotbal au decis în această perioadă în care activitatea sportivă a fost suspendată din cauza noului coronavirus să își trimită jucătorii în șomaj tehnic.

Decizia finală privind prelungirea șomajului tehnic și după 15 mai pentru acele sectoare ale economiei în care vor rămâne restricții după data de 15 mai va fi luată după noi discuții cu partenerii sociali ai ministerului și va veni în decurs de o săptămână, a anunțat ministrul Muncii, Violeta Alexandru. Fotbalul va avea, cu siguranță, restricții după ieșirea din starea de urgență.

Statul va acoperi o parte din costul salarial. „Suntem aproape de a lua o decizie finală, cel mai probabil în cursul săptămânii viitoare, pentru a fi pregătiți la momentul 15 mai. Țin foarte mult să se prezinte asupra duratei, asupra domeniilor afectate de această măsură partenerii sociali. Dar da, se prefigurează măsura prelungirii șomajului tehnic pentru acele sectoare de activitate care sunt în continuare restricționate prin deciziile autorităților, în paralel lucrând și la o serie de măsuri de susținere activă a sectoarelor care își vor relua activitatea”, a declarat Violeta Alexandru la Digi24.

Ministrul a vorbit și despre posibilitatea ca statul să susțină o parte din salariul angajaților care se întorc la muncă în companii afectate direct de criză, cele care au beneficiat de șomaj tehnic, dar și alte companii care pot face proba afectării activității lor.

„Suntem în mijlocul consultărilor, nu am luat o decizie cu privire la aceste domenii, dar vor fi domenii sprijinite într-un mod activ pentru reluarea treptată a activității. Vom vedea dacă această măsură activă va dura câteva luni sau va fi de mai lungă durată. În primă instanță va fi un sprijin mai consistent, dar acesta va scădea pe măsură ce activitatea acestor compani se va relua. (…) În cazul unei companii care-și poate relua activitatea, sprijinul guvernului va putea fi sub forma acoperirii unei părți din costul salarial, un cost fix, într-un număr de luni imediat după ridicarea măsurilor de restricție, după care acest sprijin se va diminua pe măsură ce activitatea companiei respective se va redresa”, a explicat Violeta Alexandru.

Fotbalul în România ar putea să reînceapă de la începutul lunii iunie, în primul rând în Liga 1, unde se dau multe milioane de euro pe drepturile de televizare.

La finalul lunii aprilie, în România erau aproape 1 milion de angajați în șomaj tehnic. În perioada de urgenţă decretată din cauza pandemiei de COVID-19, statul a luat măsuri de sprijinire prin decontarea şomajului tehnic pentru angajaţi, o valoare care reprezintă 75 la sută din salariul mediu brut pe economie.

https://liga2.prosport.ro/seria-1/uefa-acorda-236-5-milioane-de-euro-federatiilor-din-europa-pentru-reluarea-campionatelor-ce-suma-revine-romaniei-si-ce-mesaj-transmite-marcel-puscas-dupa-informatiile-ca-frf-ingheata-19131336

https://liga2.prosport.ro/seria-1/exclusiv-burleanu-vrea-cu-orice-pret-reluarea-ligii-1-planurile-pentru-liga-2-si-liga-3-cum-vrea-sa-determine-echipele-promovate-19131214

Marius ANGHEL 03 May. 2020, 12:02 Diverse
Pe aceeași temă