Un fost antrenor la Buzău a ajuns director tehnic la federația de fotbal din Malawi: ”Mă ocup de toate loturile naționale ale acestei țări”

Daniel NAZARE 12 Nov. 2021, 12:36 Diverse

Mario Marinică (56 de ani), fost antrenor la Gloria Buzău în Liga 1, în 2008-2009, a devenit director tehnic la naționala statului Malawi. Țara africană, cu o populație de 15,5 milioane de locuitori, foarte săracă în acest continent și este situată între Zambia, Mozambic și Tanzania.

Conform datelor Băncii Mondiale, Malawi era în 2015 catalogată ca fiind cea mai săracă țară din lume, cu un Produs Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor la o valoare de doar 226,5 dolari americani.

Mario Marinică, director tehnic la federația din Malawi

Mario Marinică, singurul antrenor român care a lucrat la academia de fotbal a lui Arsenal Londra, în era Arsene Wenger, a antrenat în țară în cadrul cluburilor FC Argeș, Comentul Fieni, Gloria Buzău, Sportul Studențesc sau Rocar București. A lucrat în opt țări africane până acum, Malawi devenind a 9-a: Nigeria, Africa de Sud, Ghana, Seychelles, Tunisia, Zambia, Tanzania și Mauritius.

”Sunt director tehnic și mă ocup de toate loturile naționale ale acestei țări. E un stat sărac, dar oamenii de aici sunt ascultători și vor să învețe. Asta este foarte bine că sunt receptivi!
Avem meci cu Camerun și o să plec în Africa de Sud, ei nu pot juca acasă pentru că nu au terenul omologat. Sunt preliminariile Cupei Mondiale și avem o grupă grea cu Coasta de Fildeș, Camerun și Mozambic”, s-a destănuit pentru ProSport Mario Marinică.

A lucrat în India și în alte opt țări africane

”O provocare uriașă de a fi lângă o națiune mică cu talent uriaș. Prima mea sarcină este să construiesc structuri, o rețea de scouting și să primesc ajutor și sprijin din partea tuturor părților interesate pentru a dezvolta jocul începând cu fotbalul de bază”, au fost primele cuvinte ale românului în presa din Malawi.

Este printre primii antrenori români școliți în fotbalul englez la nivel de pedagogie sportivă la începutul anilor 90, cu o carieră scurtă ca jucător la juniorii lui Rocar, Dinamo și Steaua.

Marinică a lucrat până anul trecut director tehnic la Kerala Blasters Football Club (India), unde se afla și Doru Isac, dar la federația respectivă. Doru Isac e cel care a cochetat cu Federația Română de Fotbal în primul mandat al lui Răzvan Burleanu la Casa Fotbalului.

Într-un interviu acordat ProSport, Mario Marinică a vorbit despre rasismul din România. Acesta a povestit pe îndelete cum a fost tratat cu aroganță de arbitrul Sebastian Colțescu.

Avem un director tehnic și în Arabia Saudită: Ionuț Lupescu

Acum un an, Ionuţ Lupescu a acceptat funcţia de director tehnic al naţionalei de fotbal a Arabiei Saudite.

Fost conducător important la FRF în mandatul lui Mircea Sandu, apoi coordonator al comisiei tehnice de la UEFA şi candidat la şefia FRF în 2018, învins de Răzvan Burleanu, Ionuţ Lupescu a trecut la un alt capitol al drumului de după cariera impresionantă de fotbalist.

”Kaiserul” a fost convins anul trecut de şefii fotbalului din Arabia Saudită şi a acceptat postul de director tehnic în cadrul naţionalei de fotbal antrenate de Herve Renard.

Daniel NAZARE 12 Nov. 2021, 12:36 Diverse
Pe aceeași temă