Seara cuțitelor lungi la Rapid. După dezvăluirile ProSport, patronul încearcă să-l dea afară azi pe administratorul clubului. Vezi ce-i impută Moraru

Autor: Marius ANGHEL Publicat: 27 Apr. 2016, 17:00 Actualizat: 27 Apr. 2016, 17:48 Diverse
Seara cuțitelor lungi la Rapid.  După dezvăluirile ProSport, patronul încearcă să-l dea afară azi pe administratorul clubului. Vezi ce-i impută Moraru

Evenimentele de la Rapid se precipită dramatic după dezvăluirile apărute în ProSport în ultimele zile. Patronul Valerii Moraru a convocat astăzi, de la ora 17:00, o Adunare Generală a Acționarilor (AGA) extraordinară, pentru a-l demite pe administratorul special Radu Birlică. Potrivit surselor ProSport, patronul îi impută acestuia, în principal, două lucruri:

– că nu a mințit când publicația noastră l-a întrebat despre datoria de 100.000 de euro pe care directorul sportiv Dinu Gheorghe o are la Rapid, bani reprezentând avansuri luate în 2011 și 2012;
– că vrea să plătească impozitele către stat scadente la începutul lunii mai.

Conform datelor ajunse în posesia ProSport, în primele zile ale lui mai Rapid, care este în insolvență, trebuie să plătească impozitele pe salarii din ultimele luni, în valoare de circa 600.000 de lei. Plata lor este vitală în discuțiile care vor avea loc pe 20 mai, la înfățișarea de la tribunal, unde se vor discuta cererile de faliment înaintate de o serie de persoane fizice și de instituții, printre care și ANAF. Principala problemă a lui Valerii Moraru este că, de peste un an, Rapid n-a mai plătit la stat niciun ban, acumulând datorii de milioane.

Administratorul acuză presiuni: „Nu pot încălca legea. E caz penal!”

Administratorul special al Rapidului, Radu Birlică, a confirmat, pentru ProSport, că patronul ar fi încercat să-l determine să încalce legea în mai multe privințe: „Domnul Valerii Moraru vrea să mă revoce pentru că am recunoscut creanța pe care o are domnul Dinu Gheorghe față de Rapid. Sunt 100.000 de euro care figurează în contabilitate și n-am putut să mint. Acționarul majoritar a exercitat presiuni asupra mea, dar m-am opus. Nu pot încălca legea. E caz penal!”.

Miercuri dimineață, în timp ce Valerii Moraru pregătea mazilirea sa, Radu Birlică a făcut o adresă către administratorul judiciar, Aurel Brihac, solicitând rezilierea contractului de muncă al lui Dinu Gheorghe. Cererea a fost respinsă. „Având în vedere toate dezvăluirile făcute de publicația dumneavoastră în ultimele zile, în calitate de administrator special al clubului Rapid aștept demisia de onoare a domnului Dinu Gheorghe, deoarece dânsul a prejudiciat grav imaginea grupării”, a comentat Birlică demersul.

ProSport a încercat să ia legătura cu Valerii Moraru pe parcursul zilei de astăzi. Patronul Rapidului n-a răspuns la telefon.

Portret de club care vrea să promoveze: datorii peste tot, jucători neplătiți, utilitățile întrerupte

Problemele la Rapid sunt însă cu mult mai grave decât această gâlceavă între acționar, directorul sportiv și administratorul special. În total, începând din 2014, după intrarea în insolvență, clubul din Giulești a strâns restanțe financiare de circa 17 milioane de lei. Jucătorii, cu care Valerii Moraru vrea să promoveze în Liga 1, sunt neplătiți de două luni și jumătate. Din cauza neonorării facturilor, utilitățile sunt tăiate, în cantonamentul de la ProRapid, încă de astă-iarnă. Jucătorii și personalul au putut locui acolo datorită unui generator alimentat cu păcură. Angajații clubului au restanțe financiare, potrivit informațiilor obținute de ProSport, din ianuarie și până astăzi. Începând de la mijlocul lunii mai, unii dintre fotbaliști ar avea dreptul legal să-și depună memoriu pentru a deveni liberi de contract. Pe 20 mai, la tribunal, foști antrenori, jucători, oficiali și instituții precum Fiscul cer falimentul, toți reclamând diverse datorii ale clubului Rapid.

Articol scris de Matei UDREA

Autor: Marius ANGHEL Publicat: 27 Apr. 2016, 17:00 Actualizat: 27 Apr. 2016, 17:48 Diverse
Pe aceeași temă