INTERVIU cu Ionuț Rus, singurul jucător din Liga 2 convocat la naționala U21: „Așteptam cu nerăbdare acest moment”. Cu ce a plecat în „bagaj” după experiența la Lazio

Marius ANGHEL 01 Sep. 2019, 08:23 Diverse

Turris Oltul Turnu Măgurele se poate mândri în acest moment cu singurul jucător din Liga 2 convocat de Mirel Rădoi la naționala U21 pentru partida din debutul preliminariilor pentru EURO 2021, cu Danemarca. Ionuț Rus (19 ani), portarul care aparține de CFR Cluj, împrumutat la divizionara secundă, are o poveste mai mult decât interesantă.

În 2017, englezii de la The Guardian l-au inclus pe Rus în TOP 60 tinere talente. Atunci, acesta aparține de Lazio, echipa pe care CFR Cluj o va întâlni în grupele Europa League. În urmă cu doi ani, ProSport lua legătura cu primul său antrenor de la LPS Banatul:

„Legat de instruirea lui, Ionuț a fost la Liceul Sportiv Banatul, a fost împrumutat la Poli o perioadă, a venit înapoi la Banatul, iar apoi a venit oferta de la Lazio și a ajuns acolo. Legat de calități, cea mai importantă este talia, are talia care îl propune pentru a face performanță, deține calitățile necesare pentru a putea fi un portar de înaltă clasă, pentru că are un joc foarte bun de picior, ce se caută acum, fiind și fost jucător de câmp. E foarte important lucrul ăsta azi, dar are și clarviziune, simte jocul, e foarte important. L-aș asemăna cu Pantilimon”, a spus, atunci, pentru ProSport, Sorin Badea.

ProSport a stat sâmbătă de vorbă cu Ionuț Rus, cu o zi înainte ca Turris Oltul să primească vizita celor de la Farul Constanța în etapa a 5-a a ligii secunde. De acolo, „Donnarumma de România”, așa cum l-au poreclit englezii, va pleca direct la lotul național.

ProSport: Cum ai primit vestea și ce înseamnă pentru tine faptul că ești singurul jucător din liga secundă convocat de Mirel Rădoi?
Ionuț Rus: Am primit vestea cu multă bucurie, așteptam cu nerăbdare acest moment. Sunt nerăbdător să fiu acolo și să demonstrez că pot să-mi aduc contribuția la această campanie de calificare.

Cum ți se pare acest sezon de Liga 2?
Mi se pare unul echilibrat, superior valoric celui precedent. Sunt multe cluburi de tradiție, lumea se întoarce încet-încet pe stadioane.


Ionuț Rus are o talie impresionantă, 1,98 m la doar 19 ani

„Ștefan Radu, un sportiv și un om deosebit”

Ai trecut prin Italia la un club important, la Lazio. Ai declarat în urmă cu ceva timp că ai avut oferte din Olanda și Anglia. Ce te-a făcut să alegi Italia?
Am ales Italia pentru că, în acel moment, Lazio mi-a făcut o propunere foarte bună din punct de vedere profesional. Italienii sunt recunoscuți pentru școala lor de portari și am considerat că mă va ajuta mult în dezvoltarea mea.

Poți să-mi spui trei lucruri pe care le-ai învățat acolo și care te vor ajuta în toată cariera?
În primul rând am câștigat în mentalitate. Apoi, aș putea spune că mi-am îmbunătățit mult tehnica. Dar cel mai important este că am avut ocazia să mă autoevaluez bine și să înțeleg că prin multă muncă aș putea aspira la o carieră importantă.


 

„Am ajuns la Lazio fiind propus de George Ogăraru și de Cătalin Sărmășan, care este și agentul meu. Am avut oferte din Anglia, Italia și Olanda, dar în final am ales Lazio pentru că m-a încântat proiectul”, declara, în urmă cu doi ani, Ionuț Rus, pentru sport.ro.


 

Ai interacționat cu Ștefan Radu? Ți-a transmis vreun sfat prețios?
Da, vorbeam destul de des, având în vedere că în dese rânduri mă antrenam alături de el la echipa mare. Ștefan Radu e un sportiv și un om deosebit, de la care am învățat multe lucruri utile în cariera unui profesionist.

Ce înseamnă Ștefan Radu pentru fanii lui Lazio și pentru club?
Ștefan Radu e un simbol al lui Lazio, a intrat deja în rândul jucătorilor legendari ai acelui club.


Ionuț Rus este portarul lui CFR Cluj până în 2024, potrivit Transfermarkt.

„CFR – Lazio? Nu ne va fi deloc ușor”

În urmă cu aproape doi ani am discutat cu primul tău antrenor, Sorin Badea. Mi-a spus că ai început ca jucător de câmp, iar apoi ai intrat în poartă. Te-ai fi descurcat mai bine ca jucător de câmp?
Nu cred, pentru că dintotdeauna m-a atras poarta, mereu mi-am dorit să mă fac portar. Mă ajută și fizicul pentru asta, chiar dacă jocul bun de picior pe care îl am mi-ar fi fost de folos în cazul în care aș fi optat pentru jucător de câmp.

Cum ai luat decizia de a te întoarce în țară? Mulți jucători care aleg să plece în străinătate încă din perioada junioratului, de cele mai multe ori, rămân acolo.
Ajunsesem la un nivel destul de bun, însa erau șanse nule să apăr în acel moment la prima echipă a lui Lazio. Și cum eram la sfârșit de contract și dorința mea era să trec cât mai repede la seniori, am acceptat imediat propunerea venită de la CFR Cluj.


 

„Probabil că a ales să vină într-un mediu profesionist, la o echipă de Liga 2. Să vină să joace, să crească, la noi în poartă este post de under 21 și, pe lângă Ionuț Rus îi mai avem și pe David Duțu și Aurelian Păun. Doi copii care se pregătesc foarte bine în fiecare zi și își doresc să ajungă. Are meciuri la primavera la Lazio. Este un portar de talie, un portar cu un joc de picior foarte bun. Eu zic că dacă rămâne la fel de serios poate să fie și o soluție pe viitor în poarta naționalei” – Florin Matache, la ProSport Live.


 

Ai trecut și pe la CFR Cluj, acum ei vor juca chiar împotriva lui Lazio în grupele Europa League. Cum vezi „dubla”?
CFR Cluj e clubul de care aparțin și nu aș vrea să fiu subiectiv. Pot să spun însa că diferența dintre Serie A și Liga 1 este totuși una foarte mare. Așa că nu ne va fi deloc ușor.

Vrei să te întorci în Italia?
Da, îmi doresc să mă întorc candva acolo. Am o revanșă de luat și muncesc zilnic pentru a reveni în top.


Din această vară, Ionuț Casian Rus a fost împrumutat de CFR Cluj la Turris Oltul Turnu Măgurele, nou-promovată în Liga 2, unde a apărat în trei dintre primele patru etape. În partea a doua a campionatului trecut a jucat tot în Liga 2, dar la Luceafărul Oradea, unde a fost utilizat în șase meciuri.

CITEȘTE ȘI: SPECIAL | „Donnaruma de România”. Englezii l-au inclus pe Ionuț Rus în TOP 60 tinere talente ale lumii. „La început, nu au fost de acord nici părinții, nici el”, spune pentru ProSport primul său antrenor. Ce înălțime are portarul

Articol scris de Daniel ANGHEL

Marius ANGHEL 01 Sep. 2019, 08:23 Diverse
Pe aceeași temă