Documente explozive: Marcel Popescu, Pavel Badea, Sorin Cârțu și Silvian Cristescu au semnat în 1991 pentru încercarea desprinderii secției de fotbal din Clubul Sportiv Universitatea Craiova | EXCLUSIV

Andrei TRIFAN, Daniel VLAD 25 Jun. 2020, 14:35 Diverse

ProSport a intrat în posesia unor documente extrem de interesante care dovedesc încercările disperate din 1991 de separare a secției de fotbal de Clubul Sportiv Universitatea Craiova. Printre cei care au semnat la acea vreme actele istorice se numără Marcel Popescu, Pavel Badea, Sorin Cârțu și Silvian Cristescu. Este vorba despre numele grele care susțin actualul proiect al echipei de fotbal din Liga 1, condus de Mihai Rotaru, și cei care afirmă că niciodată secția de fotbal nu s-a desprins cu adevărat de Clubul Sportiv Universitatea Craiova.

Totodată, este contestată și trecerea pe societate comercială sub numele de FC Universitatea Craiova, dar în 1991 tocmai personajele amintite anterior și-a pus semnătura și au fost de acord să se încerce desprinderea secției de fotbal din Clubul Sportiv Universitatea Craiova.

Contextul este foarte important pentru a înțelege cât mai bine situația încâlcită: în sezonul 1990-1991, Gică Popescu fusese transferat la PSV, iar în club urmau să intre aproximativ 2 miloane de dolari! În plus, legislația era destul de întortocheată, prilej numai bun pentru cei care conduceau destinele secției de fotbal să încerce o detașare.

Lupta între Adrian Mititelu și Pavel Badea se duce la baionetă!

Bănia fotbalistică arde, după ce U Craiova 1948 SA a promovat în Liga 2. Tabăra lui Adrian Mititelu luptă în continuare pentru numele de Universitatea Craiova și pentru palmaresul Științei. Clubul Sportiv condus de Pavel Badea a câștigat în urmă cu câțiva ani un proces cu Adrian Mititelu, după ce s-ar fi constatat că patronul lui FCU ar fi înregistrat marca FC Universitatea Craiova cu rea credință. Așa a sunat un pasaj din motivarea judecătorilor de la vremea respectivă. Vezi pasajul în galeria foto.

Dar Clubul Sportiv condus de Pavel Badea nu a reușit să câștige și palmaresul Universității Craiova, după ce în primă fază Tribunalul Dolj, iar ulterior de Curtea de Apel de la Timișoara au dat decizii negative. Între timp, FIFA a recunoscut-o pe U Craiova SA din Liga 2 ca fiind continuatoarea lui FC Universitatea Craiova și l-a obligat pe Adrian Mititelu să îi plătească lui Josh Mitchell peste 86 de mii de dolari, bani ce provin din datorii salariale.

Pavel Badea și Marcel Popescu au semnat pentru separarea secției de fotbal, dar totul a picat la Camera Comerțului! „A fost doar o intenție”

În acest moment, orașul Craiova este împărțit în două tabere. Cei care susțin formația lui Adrian Mititelu, recent promovată în Liga 2, dar și cei care susțin echipa lui Mihai Rotaru din Liga 1.

Ambele grupări spun că sunt Universitatea Craiova, iar ProSport a intrat în posesia unor documente în care apar semnăturile lui Marcel Popescu, Pavel Badea, Sorin Cârțu, Silvian Cristescu, dar și ale altor jucători, antrenori și conducători din generația 1990-1991 ai Științei. Aceștia au fost de acord la vremea respectivă să semneze pentru încercarea desprinderii secției de fotbal din Clubul Sportiv Universitatea Craiova și s-a dorit mutarea activității fotbalistice pe societate comercială!

Vă prezentăm și un proces verbal al Consiliului de Administrație, întocmit la data de 10 ianuarie 1991, în care pe ordinea de zi s-a pus și discutarea înscrierii unei societății comerciale pe care se dorea preluarea activității echipei de fotbal. Contactat de ProSport, Marcel Popescu ne-a declarat că intenția respectivă nu s-a mai materializat deoarece cererea lor a fost respinsă la Camera Comerțului.

”Au trecut mulți ani de atunci. Nu ați descoperit vreo minune. Atunci legislația era cum era și s-a încercat o trecere pe societate comercială. Dar totul a căzut la Camera Comerțului. A fost vorba de o intenție… Asta a și rămas, o intenție. Nu mai țin minte bine toate detaliile de atunci, am văzut că Gigi Becali nu mai ține minte de acum 5 ani, darămite eu după aproape 30 de ani. Să nu cădeți în plasa celor rău intenționați”, a declarat Marcel Popescu.

Din informațiile obținute, Camera Comerțului a sistat încercarea inițială în urma plângerilor făcute de mai mulți membri ai Senatului Universității din Craiova. Mai mult, s-au luat măsuri disciplinare și anumiți conducători au fost înlăturați din fruntea secției de fotbal.

„Amnezia” i-a lovit pe Silvian Cristescu și Emil Săndoi. Pavel Badea ne-a trimis la avocați

ProSport a discutat și cu Silvian Cristescu și Emil Săndoi, foști fotbaliști emblematici ai Universității Craiova, ale căror semnături apar în tabelul respectiv, dar niciunul dintre ei nu își mai aduce aminte despre ceea ce a fost vorba la vremea respectivă.

”Aoleu! De când mă întrebați? Din 1991? Nu îmi mai aduc aminte. Nu mai știu pentru ce am semnat atunci, dacă voi îmi spuneți că îmi apare semnătura în acel tabel. Au trecut atâția ani și eram pe atunci și foarte tânăr. Chiar nu îmi aduc deloc aminte despre ce a fost vorba”, a spus Cristescu.

La rândul său, Emil Săndoi a declarat: ”Au trecut aproape 30 de ani de atunci, chiar nu îmi aduc minte pentru ceea ce am semnat. Nu îmi mai aduc aminte despre ce încercare de desprindere vorbiți voi. Parcă atunci plecase și Gică Popescu și am fost puși să semnăm alte contracte, dar nu imi mai aduc aminte cu precizie. Îmi pare rău. Chiar nu mai știu pentru ce am semnat atunci.”

Pavel Badea a fost mult mai laconic în dialogul cu ProSport: ”Nu mai țin minte să fi semnat vreun act în 1991. Nu știu despre ce intenție de desprindere a secției de fotbal discutați. Dacă doriți mai multe detalii, puteți să contactați avocații noștri.”

Interesant cum fostul căpitan de echipă știe exact că adevărata Universitatea Craiova aparține de Clubul Sportiv din 1969, dar uită ce iscălește în 1991…

Dinu a semnat pe 24.01.1991, ca secretar de Stat al Ministerului Sportului, ordinul de separare a secției de fotbal și s-a trecut la numele de FC Universitatea Craiova!

Ce s-a întâmplat, ulterior, în 1991 arată că interesele erau foarte mari încă de la acea vreme. Chiar dacă trecerea pe societate comercială și desprinderea activității fotbalistice de Clubul Sportiv Universitatea Craiova fusese respinsă la Camera Comerțului, în pauza dintre tur și retur a sezonului 1990-1991, Ministerul Sportului emite un ordin, semnat de Cornel Dinu, și aprobă ca secția de fotbal să se desprindă din Clubul Sportiv Universitatea Craiova și să devină autonomă!

Din acel moment, echipa alb-albaștrilor s-a numit FC Universitatea Craiova, iar FRF a aprobat la rândul ei acest lucru în pauza dintre tur-retur al campionatului 90-91. Nu în ultimul rând, în anul 1994 s-a aprobat și trecerea pe societate comercială, dar, despre acest nou moment crucial din istoria zbuciumată a Craiovei, ProSport va scrie în perioada următoare.

 

Andrei TRIFAN, Daniel VLAD 25 Jun. 2020, 14:35 Diverse
Pe aceeași temă