A murit actorul Ion Dichiseanu, cunoscut ca un mare suporter al echipei Rapid. Momentele de aur petrecute de marele artist cu formația din Giulești

Răzvan BUCUR 20 May. 2021, 18:25 Diverse
A murit actorul Ion Dichiseanu, cunoscut ca un mare suporter al echipei Rapid. Momentele de aur petrecute de marele artist cu formația din Giulești

A fost unul dintre cei mai mari actori ai României, dar și un mare fan al Rapidului. Ion Dichiseanu a decedat, joi, 20 mai 2021, la vârsta de 87 de ani, iar în urma sa rămân rolurile memorabile, dar și amintirile giuleștenilor cu marele artist.

Fostul mare actor a fost un înfocat fan al formației din Giulești, având o legătură de suflet cu echipa formată pe lângă atelierele CFR Grivița de angajații Căilor Ferate Române.

În urmă cu doi ani, maestrul Dichiseanu afirma că strămoșii săi au lucrat în cadrul CFR, iar copilăria și-a petrecut-o jucând mingea pe lângă calea ferată.

A murit Ion Dichiseanu, cunoscut ca un mare suporter al Rapidului

Totodată, el a jucat la juniorii Rapidului, însă destinul a făcut ca el să urmeze calea scenei, nu cea a fotbalului.

„Am jucat fotbal la „pitici” la Rapid. Mi-a plăcut mult sportul în general și fotbalul în special, dar n-am prea avut timp pentru el! În schimb, am fost alături de Rapid tot timpul. Și atunci când eram plecat din țară”, susținea marele actor în 2019 pentru Libertatea, la un meci de foc din Liga a 3-a dintre Rapid și Steaua, la care a asistat alături de Mircea Lucescu și alți 7.000 de suporteri alb-vișinii.

După ce a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică, Facultatea de Teatru din București în anul 1959, Dichiseanu era nelipsit de pe stadion. Fie că alb-vișiniii jucau în Giulești, fie în altă localitate.

„De unde a venit pasiunea mea pentru giuleșteni? Țin minte că asta mă întreba, ani și ani de zile, regretatul Cristi Țopescu… Străbunicul meu a fost ceferist, la fel și bunicul, dar și tata. Eu m-am născut la pavilioanele CFR-ului de la Adjud. Mi-am petrecut copilăria cu mingea de fotbal printre liniile de cale ferată! Încă de mic am sânge de rapidist.

Ne suiam în tren și mergeam cu echipa. Era trenul plin de actori, de cântăreți, de regizori, lumea bună. Toți erau rapidiști. Eram înnebuniți după băieți. Ne țineam după Rică Răducanu, după Culae Lupescu sau Dan Coe. Făceam deplasările cu ei, la cușete. Ce povești frumoase, ce amintiri! A mers și săraca Stela Popescu (nr. Stela Popescu a decedat în 2017) cu noi într-o deplasare, când m-a confundat unul cu nea Mircea Lucescu. De s-a speriat biata Stela”, spunea, în primăvara anului Trecut, Ion Dichiseanu, potrivit GSP.

Falimentul Rapidului l-a supărat tare: ”Am suferit mult, n-am putut să dorm și am băgat și niște pahare de whisky de supărare…”

La 14 iunie 2016, justiția a pronunțat falimentul Rapidului, în primă instanță. În cele din urmă, falimentul a fost pronunțat definitiv la 14 decembrie 2016.

Începând din toamna anului 2016, două proiecte, Asociația Fotbal Club Rapid și Clubul Sportiv Mișcarea CFR, au încercat să țină în viață spiritul rapidist, în Liga a V-a a Municipiului București. La sfârșitul sezonului, ambele grupări au reușit promovarea în Liga a IV-a.

Cei mai negri ani din istoria clubului giuleștean l-au supărat tare pe Ion Dichiseanu: „Drăgălașilor, eram pe vremuri în Mexic. Eram cu trupa de teatru și țin minte că am fugit de la repetiții. M-am dus glonț la ambasada din Ciudad de Mexico să întreb ce-a făcut Rapid.

Am mai făcut așa și prin Roma sau Paris. Mă duceam și îi puneam pe cei de la ambasadă să sune acasă, să văd ce-a făcut echipa. Eu am sânge vișiniu! Nu are cum să mă schimbe cineva. Chiar și atunci când am ajuns în Liga a 5-a am fost cel mai mare rapidist! Am suferit mult, n-am putut să dorm și am băgat și niște pahare de whisky de supărare… Parcă eram un pacient în stare gravă tăiat, căruia îi curgea sângele și nu mai apărea salvarea! Așa suntem noi, rapidiștii, și am supraviețuit!”.

Rapid: ”Ion Dichiseanu s-a alăturat astăzi Galeriei din Ceruri”

Rapid, promovat acum matematic în Liga 1, cu o etapă înainte de finalul play-off-ului Ligii 2, a avut un mesaj de adio pentru Ion Dichiseanu.

”? Ion Dichiseanu, unul dintre marii actori ai României, dar și un mare rapidist, s-a alăturat astăzi Galeriei din Ceruri.
Condoleanțe familiei și celor apropiați! Drum lin, Maestre!”, a spus Rapid pe pagina sa de Facebook, după trecerea în neființă a marelui actor.

https://www.youtube.com/watch?v=ZEahqWDgnDw

Viața fascinantă a lui Ion Dichiseanu, unul dintre cei mai mari actori români

Ion Dichiseanu s-a născut pe 20 octombrie 1933, la Adjud. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografie în 1959 și a avut o îndelungată activitate la Teatrul Nottara şi în cinematografie.

Marele actor a jucat în foarte multe filme, printre care „Titanic vals” (1964), „Frumoasele vacanţe” (1967), „Aventurile lui Tom Sawyer” (1968), „Pistruiatul” (serial TV, 1973), „Muşchetarul român” (1975), „Toate pânzele sus” (serial TV, 1977), „Burebista” (1980), „Trandafirul galben” (1982), „Misterele Bucureştilor” (1983), „Dragostea şi revoluţia” (1983), „Triunghiul morţii” (1999), „15” (2005), „Vocea inimii” (2006) și „Supravieţuitorul” (2008).

El apărut și în numeroase piese de teatru și spectacole de Teatru TV și Teatru Radiofonic. El a avut un rol memorabil în piesa „Micul infern”, unde a împărțit scena cu Silvia Dumitescu Timică, Lucian Mureșan și Ștefan Radof.

https://liga2.prosport.ro/seria-1/rapid-amendata-usturator-pentru-ca-a-organizat-meciul-cu-cs-mioveni-cu-spectatori-in-tribuna-urmeaza-analiza-jocului-cu-fc-u-craiova-cand-s-a-sarbatorit-promovarea-si-dunarea-cal-19185936

https://liga2.prosport.ro/seria-1/programul-ultimei-etape-a-play-off-ului-ligii-2-nu-toate-meciurile-se-disputa-in-acelasi-timp-desi-fiecare-poate-influenta-clasamentul-final-necunoscuta-a-doua-echipa-calificata-la-barajul-de-prom-19185985

Răzvan BUCUR 20 May. 2021, 18:25 Diverse
Pe aceeași temă