Dezastru: Rapid poate rata promovarea! Echipa va fi penalizată cu 6 puncte pentru că nu l-a plătit pe Rhema Obed. Britanicul a câștigat definitiv un proces la FIFA | FOTO documente

Marius ANGHEL 12 May. 2016, 17:30 Liga 2

Rapid se află pe marginea prăpastiei din cauza datoriilor, iar toată munca depusă în acest sezon de jucători și staff s-ar putea prăbuși ca un castel din cărți de joc. Echipa antrenată de Dan Alexa va fi depunctată cu șase puncte când mai sunt patru runde din Liga 2, iar teoretic poate pierde promovarea. Luni s-ar putea pune în aplicare decizia.

Fotbaliști, antrenori și foști oameni din staff reclamă că au de primit sume importante de la echipa clasată în prezent pe locul secund din Seria I a Ligii 2. Federația Internațională de Fotbal (FIFA) a trimis azi un ultim avertisment forului de la Casa Fotbalului într-o speța care îl are în prim-plan pe englezul Rhema Obed, mijlocaș care a evoluat în Giulești în toamna anului 2013.

Fostul junior de la Arsenal a mutat și munții din loc pentru a-și face dreptate și a dat în judecată la FIFA clubul patronat de Valerii Moraru. Rapid îi datorează 50.000 de euro, iar fotbalistul a câștigat la FIFA memoriul pe care l-a depus împotriva clubului din Giulești. Oficialii FIFA au decis ca gruparea din Grant să-i achite în termen de două săptămâni suma de 50.000 de euro, însă avocații de la Rapid au încercat să-l convingă pe britanic să accepte amânarea plății până în luna iunie. Nu sunt de acord cu această propunere pentru că Rapid poate nu promovează în primul eșalon, poate patronul părăsește echipa sau poate clubul intră în faliment. Prin ceea ce fac vreau să atrag atenția asupra sclaviei la care sunt supuși în România nu numai fotbaliștii, ci și oamenii din staffurile tehnice”, explica în urmă cu o săptămână Rhema pentru ProSport.

ProSport a aflat că FIFA a trimis joi la FRF documentele oficiale (foto sus) prin care îi solicită federației condusă de Răzvan Burleanu să penalizeze cu șase puncte formația lui Dan Alexa. Contractul i-a fost reziliat de fostul administrator judiciar Cristina Andronache, măsura fiind aprobată de administratorul special Dragoș Frățilă, pentru că jucătorul nu se mai prezenta la antrenamente. Obed a dat în judecată Rapidul la FIFA, iar clubul nu s-a apărat pentru că nu a plătit niciun avocat. „S-a făcut dreptate în sfârșit. În România, fotbaliștii sunt priviți ca niște sclavi”, a spus Obed, contactat de ProSport.

Potrvit actelor trimise de FIFA, FRF trebuie să facă imediat dovada depunctării echipei Rapid. În cazul în care nu o va face, Comisia de Disciplină a FIFA va sancționa forul condus de Răzvan Burleanu, mergându-se chiar până la excluderea din cadrul FIFA, potrivit actelor obținute de ProSport. 

Valerii Moraru, patronul Rapidului, a reacționat după ce ProSport a dezvăluit că echipa sa va fi depunctată cu șase puncte: „Contestăm depunctarea și, între timp, vrem să-i plătim cei 57.000 de euro lui Obed. E un model care s-a mai folosit, inclusiv în Rusia. Acum lucrează avocații la asta. Sunt zeci de cazuri, de jucători care se judecă pentru datorii de zeci de mii de euro. Noua lege a insolvenței nu ne apără de nimic. Noi trebuie să le plătim jucătorilor, pentru că altfel suntem depunctați. Sper să nu ni se ia punctele”, a spus Moraru.

Cum arată clasamentul play-off-ului Seriei I din Liga 2 în acest moment:

1.     Dunărea Călărași     6     3     2     1     14-4     34  pct.
2.     Rapid București     6     3     0     3     6-9     34
3.     Dacia Unirea Brăila     6     3     1     2     12-8     31
4.     FC Academica Clinceni     6     2     2     2     11-11     27
5.     SC Bacău     6     3     1     2     9-11     25
6.     FC Farul Constanța     6     1     0     5     7-16     22

Cum va arăta clasamentul play-off-ului Seriei I din Liga 2 după ce echipei Rapid i se va scădea 6 puncte:

1.     Dunărea Călărași     6     3     2     1     14-4     34  pct.
2.     Dacia Unirea Brăila     6     3     1     2     12-8     31
3.     Rapid București     6     3     0     3     6-9     28
4.     FC Academica Clinceni     6     2     2     2     11-11     27
5.     SC Bacău     6     3     1     2     9-11     25
6.     FC Farul Constanța     6     1     0     5     7-16     22

*Prima clasată din fiecare serie a Ligii 2 promovează direct, iar ocupentele locului secund din ambele serii dau baraj între ele, iar câștigătoarea mai joacă un baraj cu ocupanta locului 6 din play-out-ul Ligii 1.

Articol scris de Andru NENCIU

Marius ANGHEL 12 May. 2016, 17:30 Liga 2
Pe aceeași temă