Proiectul pentru construirea noului Stadion Dinamo prinde contur. Contractul de proiectare s-a atribuit, iar termenul final al lucrărilor e începutul lui 2026. Vlad Iacob: ”Întârzierile, generate și de Legea Sportului”

Răzvan STÎNGĂ 20 Dec. 2022, 13:41 Liga 2
Proiectul pentru construirea noului Stadion Dinamo prinde contur. Contractul de proiectare s-a atribuit, iar termenul final al lucrărilor e începutul lui 2026. Vlad Iacob: ”Întârzierile, generate și de Legea Sportului”

Dinamo așteaptă de câțiva ani să se demareze lucrările noului stadion din ”Ștefan cel Mare”, iar proiectul părea unul realizabil în demersurile autorităților de a pune la dispoziție mai multe arene din București pentru EURO 2020. Stadioanele din Ghencea și Giulești au fost refăcute, nu și cel al lui Dinamo.

Vlad Iacob, despre noul Stadion Dinamo: ”Întârzierile sunt generate și de Legea Sportului. A fost copiată după Legea Sportului din Franța, din anii 2000”

Nici măcar demolările nu au început la stadionul din ”Ștefan cel Mare”, dar partea bună e că a fost finalizată licitația pentru realizarea studiului de fezabilitate în acest final de an.

Acum, termenul studiului este de 90 de zile, până în jurul datei de 15 martie, valoarea contractului fiind de 800.000 de lei. În primăvara anului următor, câștigătorul licitației trebuie să propună documentația pentru demolarea actualului stadion, o proiecție pentru indicatorii tehnico-economici, care ține și de o Hotărâre de Guvern.

Se au în vedere și demersurile pentru proiectare și execuție, iar proiectul trebuie să fie gata, în mod normal, cel târziu la începutul anului 2026. Vlad Iacob, administratorul special al lui Dinamo, a venit cu informații noi referitor la construirea noului complex sportiv, proiect care va costa în jur de 350 de milioane de lei, echivalentul a aproximativ 71.2 milioane de euro.

Noul Stadion Dinamo, 25.000 de locuri 

Conducătorul lui Dinamo a explicat și de ce s-a prelungit atât de mult momentul licitației studiului de fezabilitate și care sunt motivele întârzierilor.

În momentul în care vom avea un nou stadion, se va crea o altă emulație în rândul fanilor, există soluții până atunci, există arene pe care noi putem evolua, dar ne-am confruntat cu diverse probleme în acest sens (…).

La Dinamo contractul pentru proiectarea arenei a fost atribuit. O mică parte din întârzieri sunt generate de Legea Sportului, ea a fost copiată după Legea Sportului din Franța din anii 2000. Nu mai este actuală, chiar și o lege elaborată trebuie să țină cont de realitatea de fapt din țară respectivă, cu privire la stadion, Legea Sportului spune că nu poți demola o baza sportivă fără să ai finanțarea și proiectul pentru baza sportivă care o va înlocui.

Abia la finalizarea proiectului tu o poți demola. Din moment ce ai atribuit proiectarea, puteai să demolezi deja. Pierdem câteva luni doar din cauza acestei prevederi, bugetul pentru stadionul Dinamo există deja. Estimarea celor de la CNI este 2025 (n.r. – posibil începutul anului 2026).

Eu spun că este realist dacă ne uităm la celelalte stadioane, Ghencea a fost construit destul de rapid. CS Dinamo are un rol important, dacă permit o bună organizare de șantier dat fiind faptul că este central, însă sunt și terenuri care sunt fie într-o situație mai puțin bună, fie inutilizabile, cum ar fi Velodromul.

Organizarea de șantier poate fi efectuată destul de bine, e un element important în rapiditatea executării”, a explicat Vlad Iacob la Metropola TV, citat de Radio Dinamo 1948.

Stadionul Dinamo va fi demolat în 2023 și trebuie să fie gata la finalul anului 2025- începutul anului 2026

Proiectul pentru noul Stadion Dinamo prevede un număr de locuri de aproximativ 25.000, iar un alt detaliu interesant este acela că tribunele vor fi integral acoperite. De asemenea, va beneficia de patru vestiare, două săli de încălzire, spații pentru stafful tehnic, oficiali și organizatori.

Suntem într-o situație fericită. Zilele trecute s-a finalizat licitația pentru realizarea studiului de fezabilitate. Odată cu semnarea contractului, termenul este de 90 de zile. Valoarea contractului este de 800.000 de lei. 

În 90 de zile, antreprenorul se angajează să pună pe masă un document din care să rezulte toată documentația pentru demolarea actualului stadion, o proiecție pentru indicatorii tehnico-economici pentru noul stadion.

Estimăm că vom putea construi un complex sportiv cu aproximativ 25.000 de locuri, valoarea estimată fiind la 350 de milioane de lei. Așadar, 90 de zile studiul de fezabilitate, apoi aprobarea indicatorilor tehnico-economici prin hotărâre de guvern. 

În paralel, realizăm licitația pentru proiectare și execuție. Se va realiza demolarea stadionului actual, iar proiectarea noului stadion în etape. Estimez că în doi ani și jumătate, maximum trei ani, putem vorbi despre un complex sportiv nou, modern, la Dinamo.

După finalizarea studiului de fezabilitate, suntem obligați să demolăm stadionul. Am bugetat acest lucru în bugetul MAI pentru anul 2023, nu avem niciun impediment. Sperăm să începem efectiv lucrările cel târziu la sfârșitul anului viitor”, spunea Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne, zilele trecute.

  • ”Compania Națională de Investiții a atribuit și semnat contractul nr. 1872 / 14.12.2022 pentru proiectarea si execuția noii “Arene Multifuncționale Dinamo”, câștigatorii licitației începute in 10.06.2022 fiind asocierea ‘Profesional Construct Proiectare & Lucian Simion Arhitectura (lideri, cu subcontractori Itech Automatics, Mira Proiect Consult, Profesional Tech Construct Design, Vian Engineering si Geosond)’.
    Contractual, în urma emiterii de CNI a ordinului de începere lucrări, în termen de 60 zile va fi finalizat proiectul de design (incluzând toate studiile aferente), va fi cuantificat necesarul de finanțare prin indicatorii tehnico-economici (bugetul necesar), iar în încă 30 zile vor fi obținute avizele și autorizațiile prevăzute de lege și din necesitațile de proiect.
    Le urăm mult succes și inspirație câștigatorilor, îi așteptăm să conceapă un proiect cu adevarat spectaculos și pe masura performanțelor celui mai important și medaliat club sportiv al României, CS Dinamo București!”, sună anunțul fanilor dinamoviști privind noul stadion din ”Ștefan cel Mare”.

 

 

 

Răzvan STÎNGĂ 20 Dec. 2022, 13:41 Liga 2
Pe aceeași temă