Derby-ul Sudului, sau cum universul are un mod hilar de a aranja lucrurile!

Liga2.ro 17 Feb. 2021, 13:08 Liga 2

Fotbalul românesc și-a făcut un obicei în ultimii douăzeci de ani de a oglindi societatea românească într-un mod caragialian și semibalcanic, reușind să surprindă exact metehnele autohtone – bipolaritatea competițională – sau mai literar vorbind, om bogat – om sărac.

Mai precis, un club are o viață lungă în doar câțiva ani, deoarece poate reuși să promoveze din ligile inferioare în prima ligă ca apoi să retrogradeze din nou, ca pe parcurs să facă câteva surprize demne de notat pentru istorici.

Rivalitatea între Farul Constanța și Dunărea Călărași e relativ tânără, deoarece ambele cluburi nu au avut șansa să se întâlnească oficial până la mijlocul anilor 2010, având până atunci un parteneriat atât pe linie de jucători, în care-și împrumutau unii altora fotbaliști – în mare parte pe ruta Constanța – Călărași și se întâlneau des pentru meciuri de pregătire din pauzele competiționale.

Prietenie de proximitate între Farul și Dunărea

În perioada anilor 2000 putem enumera o serie de rezultate venite în urma meciurilor amicale: februarie 2005 (o victorie cu 3-2 a Farului – o dublă Cristocea și Baicu; Dunărea era în Liga 3, Farul în prima ligă), februarie 2006 (o nouă victorie cu 4-1 a Farului – Guriță, Lungu, Liviu Mihai și Apostu), februarie 2011 (o altă victorie, cu 2-0 a Farului – Aioanei și Buzea și un egal, 1-1, cu gol marcat de Husein).

Până în 2015, înainte ca Dunărea Călărași să promoveze în liga secundă și FC Farul să retrogradeze din prima ligă și ulterior să intre în faliment, cele două au continuat șirul întâlnirilor amicale: februarie 2013 – 2-0 victorie pentru Dunărea (cu un gol marcat de un jucător venit de la Farul – Olteanu), august 2013 – o victorie cu 4-1 pentru FC Farul (dublă Butoi, Igiroșanu și Ionuț Florea), februarie 2014 – o victorie cu 2-1 pentru constănțeni (Lădaru și Cristi Cristea), august 2014 – o remiză 0-0 la Constanța și februarie 2015 – o victorie cu 2-0 pentru călărășeni în Bărăgan.

Prima dată pentru unii, ultima dată pentru alții

Și uite cum a venit sezonul 2015-2016 al Ligii a 2-a, unul istoric pentru ambele echipe: pentru constănțeni avea să fie ultima lor participare cu vechea societate comercială, fiind falimentată în vara lui 2016, luând-o de la județ și pentru călărășeni a coincis cu locul 2, care a dus apoi la o participare în play-off și o motivație dusă la rangul de performanță, două sezoane mai târziu, când au promovat de pe primul loc.

Totuși, ambele au avut un sezon sportiv relativ interesant, deoarece au prins braț la braț calificarea în play-off, cu Dunărea pe locul 2 și Farul pe locul 4, după 24 de etape, ca la finalul play-off-ului, echipa din Bărăgan să-și păstreze locul și să se califice la baraj, iar Farul să termine pe locul 5, dar, din cauza unei îndelungate agonii financiare amânate și nerezolvate, s-a desființat în vara anului 2016.

Prima întâlnire a avut loc la finalul lunii septembrie 2015, pe terenul din Călărași, în etapa regulamentară a campionatului ligii secunde, unde cele două echipe au terminat 0-0, iar antrenorii celor două echipe erau două personaje total diferite: Ionel Ganea la Dunărea și Constantin Gache la Farul.

Dintre cei 28 de jucători folosiți la acel meci de ambele echipe (22 titulari și 6 rezerve introduse), doar Vali Alexandru, Țenea, Alami, Kanda (Dunărea) și Băjan (Farul), plus Alex Stoica (care atunci era la Dunărea și acum e la Farul) se mai regăsesc în lotul celor două. Următorul duel avea să fie mai spectaculos și mai dubios din anumite puncte de vedere, evidente prin caseta tehnică a meciului.

Începutul lunii decembrie 2015 avea să aducă un scor șocant pentru orice pasionat al fenomenului, dar mai ales pentru suporterii constănțeni, deoarece echipa lor a pierdut acasă cu un scor ciudat de 2-6, un total de opt goluri din care șapte marcate în repriza secundă, trei în ultimele zece minute și două în minutele de prelungire, o rețetă ideală pentru jucătorii la pariuri, ținând cont că o cotă la minim șapte goluri marcate e de 20.00+. De asemenea, un meci jucat cu nocturna aprinsă.

Un coșmar/vis cu accent de scor de tenis

Echipa antrenată de Ionel Ganea a deschis scorul în min. 8 prin Alami, iar Farul a egalat după pauză prin Chițu în min. 57. Ce a urmat a fost un coșmar pentru portarul Gudea – care avea să fie luat la țintă de unul dintre suporterii locali care a reușit să se strecoare pe teren și să-l admonesteze fizic și verbal. Mai exact, cinci goluri consecutive – unul de la Săveanu (67), unul în plus de la Alami (80) și o triplă din partea lui Vali Alexandru (69, 73, 90+1), iar ultimul gol a a aparținut Farului (Pătulea 90+4).

În play-off, s-a repetat din nou scenariul filmului din decembrie, dar într-o manieră mai șocantă. Cinci luni mai târziu, la o oră de matineu, la mijlocul lunii aprilie 2016, în turul play-off-ului, meciul s-a desfășurat cu același scenariu în mare parte: o victorie fără drept de apel a Dunării Călărași cu șase goluri marcate, la un scor de 6-0 (cu Vali Alexandru – din nou autorul unei triple 49, 57, 73, Kanda – dublă în min. 30 și 45 și Gabi Preoteasa în min. 68). Pe bancă se aflau Ilie Stan (Farul) și Adrian Mihalcea (Dunărea).

Meciul retur din play-off s-a jucat o lună mai târziu în luna mai, la Călărași și a văzut o revanșă a constănțenilor, care au reușit o victorie cu 3-2, meciul păstrându-se în paragima celorlalte meciuri – cu mai multe – dacă nu majoritatea golurilor – marcate în repriza secundă. Ion Barbu, secundul interimar mereu dispus să ajute, se afla pe banca Farului și inspirația de-a-i folosi în atac pe Chițu (min. 72) și Pătulea (37 și 75) i-a dus victoria. Vali Alexandru și Kanda au redus din diferență în ultimele 10 minute.

Istoria a făcut ca următorii ani să fie total diferiți pentru cele două echipe: FC Farul a trecut printr-o transformare puternică, desființându-se – pornind de la zero în Liga 4 – și promovând treptat în doi ani cu o nouă echipă creată și susținută de suporteri cu ajutorul sporadic al autorităților, ca apoi palmaresul să fie recuperat și reatașat clubului cu – ajutorul – lui Ciprian Marica; iar Dunărea Călărași a promovat în prima ligă doi ani mai târziu în sezonul în care Farul a revenit în liga secundă.

Cristian Pustai are un complex marinăresc

Sezonul trecut, cele două s-au revăzut în liga secundă, de data asta cu un nou format și un context pentru ambele echipe: Farul și Dunărea îi aveau pe bancă pe Ianis Zicu și Cristi Pustai, două portrete total diferite de antrenori, dar care au rămas până în prezent pe banca acestor echipe.

Primul duel a avut loc la mijlocul lunii august 2019, și a adus o victorie celor de la Farul, cu 1-0, pe teren propriu, un gol marcat din penalty de Baudoin Kanda, același care a înscris împotriva constănțenilor când era la Dunărea.

Meciul retur s-a jucat la începutul lunii decembrie 2019 și a adus o remiză, 1-1, la Călărași, cu un gol marcat de junior la Farul (Alex Stoica – 19 ani) și Salvatore Marrone la Dunărea (un jucător adus de FCSB din Germania, acolo unde s-a născut și a crescut într-o familie cu tată italian și o mamă româncă).

Din cauza pandemiei și a contextului haotic al situației și modului de adaptare privind programările sportive, campionatul a fost înghețat după etapa a 24-a și clasamentul i-a consemnat pe constănțeni în prima jumătate, pe locul 9 și Dunărea Călărași pe locul 12, la doar două puncte una de cealaltă; cele două aveau să se întâlnească în 2020 într-un meci amical, câștigat cu 4-0 de Farul în mijlocul lui august (goluri Antoche, Gherghiceanu – dublă și Greu).

Călărășenii, favoriți fără victorie acasă

Pe scurt, Farul este neînvinsă în fața Dunării de aproape cinci ani (menționând totuși acea pauză de trei ani cauzată de diferite conjuncturi sportivo-istorice ale celor două cluburi), cu constănțenii marcatori în fiecare partidă, exceptând acel 0-0 – inclusiv în cea de tip amical.

Per total, în meciurile oficiale (din liga secundă) au avut loc 6 meciuri, 2 victorii, 2 egaluri și 2 înfrângeri (cu un golaveraj realizat în mare parte cu ocazia celor două înfrângeri – 7-15).

Badouin Kanda este singurul jucător care a jucat la ambele formații și a marcat pentru ambele în duelul Sudului, cu trei boabe la Dunărea și unul pentru Farul. Vali Alexandru a marcat cel mai mult – șapte goluri în partidele din 2015-2016, din care șase în formă de triplă; cei doi jucători sunt în lotul actual al Călărașiului, iar cele mai multe goluri s-au marcat în repriza secundă (17 din totalul de 22).

Pe lângă cele două partide din liga secundă ale sezonului trecut, Cristi Pustai a întâlnit Farul în prima ligă ca antrenor al Gazului din Mediaș – două înfrângeri fără gol marcat (un 0-1 acasă și 0-2 în deplasare); se poate spune că ardeleanul poet și matematician are un complex în fața Farului, neavând nicio victorie, iar înfrângerile au venit de fiecare dată fără să marcheze gol.

Pentru Farul, istoricul lor oficial la Călărași este pozitiv: sunt neînvinși după trei meciuri, două egaluri și o victorie, golaveraj 4-3.

Deși clasamentul îi propun pe cei din Bărăgan ca favoriți, tradiția și istoricul statistic pare să indice – sau sugereze – o victorie sau o partidă bună făcută de constănțeni.

Dunărea, pe locul 5, Farul e pe poziția a 12-a

În noul clasament al Ligii 2, după anularea rezultatelor obținute de Turris Oltul, echipă care a abandonat competiția în această iarnă, Dunărea Călărași ocupă locul 5, cu 23 de puncte acumulate în 13 meciuri, iar Farul Constanța se situează pe poziția a 12-a, cu 20 de puncte strânse tot în 13 jocuri.

Partida din cadrul etapei a 16-a a Ligii 2 dintre Dunărea Călărași și Farul Constanța este programată să aibă loc sâmbătă, 20 februarie 2021, de la ora 12:30, pe stadionul ”Ion Comșa” din Călărași.

Articol scris de Sebastian Răducu

https://liga2.prosport.ro/seria-1/oficial-frf-a-anulat-rezultatele-echipei-turris-oltul-cum-arata-noul-clasament-al-ligii-2-si-echipele-avantajate-si-dezavantajate-de-abandonul-teleormanenilor-19169800

https://liga2.prosport.ro/seria-1/liga-2-se-reia-in-2021-la-data-de-18-februarie-cu-un-meci-la-timisoara-si-cu-o-echipa-in-minus-programul-etapei-a-16-a-19169314

https://liga2.prosport.ro/seria-1/cupa/au-fost-stabilite-meciurile-sferturilor-cupei-romaniei-petrolul-intalneste-rivala-astra-la-dunarea-calarasi-ajunge-dinamo-iar-u-cluj-si-viitorul-pandurii-joaca-impreuna-19169618

Liga2.ro 17 Feb. 2021, 13:08 Liga 2
Pe aceeași temă