De pe bancă s-a țâșnit pe teren! Ripensia a scăpat de barajul pentru menținerea în Liga 2 cu un plan bine pus la punct. ”Conferențiarul” Cosmin Petruescu răsuflă ușurat: ”Trebuie să trăim și astfel de meciuri. Am fost la curent în permanență cu ce s-a întâmplat la Cluj”

Anda DELIU 08 May. 2021, 17:43 Liga 2

Ripensia Timișoara a avut parte de un adevărat chin ca să câștige cu 1-0 cu Metaloglobus București, în ultima etapă a play-out-ului Ligii 2, a 7-a. Golul a venit în prelungiri, în minutul 90+2, din piciorul lui Denis Golda, care, anterior, bifase o ratare monumentală.

De bucurie că au scăpat de barajul cu Unirea Slobozia, toți ripensiștii, inclusiv Cosmin Petruescu, au țâșnit după gol pe teren, ”mântuiți” de grijile retrogradării în sâmbăta Săptămânii Luminate.

Fără victorie, Ripensia ar fi mers la baraj de menținere în Liga 2, după ce Recea a învins ”U” Cluj pe Cluj Arena, cu 3-2, după un ”meci spectaculos”.

Ripensia a dominat meciul cu Metaloglobus și a atacat în valuri toată repriza secundă

Ripensia a dominat, de altfel, tot meciul, în fața unui Metaloglobus care nu a jucat neapărat rău, dar care a părut lipsit de motivație într-o ultimă etapă la final de play-out. De altfel, după o fază periculoasă cu Chiriac și Ciocâlteu în prim-plan, Ripensia a scuturat pentru prima dată plasele porții din minutul 13. Nenad Lalic a marcat cu capul, dar dintr-o poziție de ofsaid, astfel că reușita nu a fost validată.

De altfel, timișorenii au reușit la acest meci cu mare miză să pună presiune ofensivă prin fundași și la alte faze. Radu Rogac a avut și el o reluare cu capul periculoasă, dar care nu a prins spațiul porții apărate de Nedelcovici.

Repriza a doua a marcat un elan ofensiv al roș-galbenilor și mai clar. După ocazii ale lui Ene și Sokovic, în minutul 64, Tudorache putea da lovitura, dar Ciubotaru, introdus la pauză, a intrat și a respins de pe linia porții. Presiunea a continuat să crească, iar în minutul 84, timișorenii au ratat din nou monumental, de data aceasta, prin Pădurariu, aflat la câțiva metri de bară. Peste patru minute, o minge lansată efectiv s-a lovit de Golda, care nu a fost în stare să șuteze.

Până la urmă, atacantul a reușit să marcheze în prelungiri și să-și spele păcatele, salvând sezonul pentru echipă, după ce, anterior, Aguinaldo a ratat o mare ocazie pentru oaspeți.

Cosmin Petruescu i-a felicitat și pe adversari

Întrebat despre tensiune și puls, Cosmin Petruescu a spus că și-a revenit, la câteva minute după meci.

”Mi-am revenit. Am pregătire fizică bună și pulsul bun. Și tensiunea la fel! Face parte din procesul de maturizare, al nostru, al staffului, al jucătorilor. Așa e la fotbal. Trebuie să trăim și astfel de meciuri, chiar dacă nu noi le dorim. Din păcate, pentru noi e important să știm să ne gestionăm cât mai bine emoțiile, trăirile, să fim lucizi pe tot parcursul jocului, pentru a putea lua cele mai bune decizii atunci când se impun. Una peste alta, a fost un meci extrem de spectaculos, chiar dacă s-a înscris un singur gol. De fapt două, că unul a fost anulat. Trebuie să recunoaștem că am avut o mare șansă la ocazia oaspeților din minutul 90, când au avut și ei o ocazie monumentală. Dar, una peste alta, cred că echipa mai rpezentă în jumătatea adversă, cu ocaziile mai multe de gol, cu frecvența de acțiuni de poartă, am fost noi. Era și normal acest lucru. Îi felicit pe cei de la Metaloglobus pentru modul în care și-au apărat șansele. Nu a arătat deloc a echipă venită în vacanță. Îi felicit și cred eu că numai cu astfel de echipe și de jocuri poate progres ași fotbalul și implict și jucătorii tineri, epe care îi avem noi în componență la ora actuală”, a spus antrenorul Ripensiei după joc.

Au existat un plan A și un plan B

Petruescu a explicat cum s-a abrodat jocul, cu urechea ”ciulită” la ce se întâmpla la Cluj, unde se întâlneau ”U” Cluj și Fotbal Comuna Recea.

”Aveam un plan tactic bine stabilit de la începutul acestei săptămâni. Am fost la curent în permanență cu ce s-a întâmplat la Cluj. În funcție și de rezultatul de acolo, noi trebuia să fim echilibrați, să fim lucizi. Aveam pregătit un plan A, în care trebuia să forțăm atacul. Aveam pregătit și un plan de rezervă, în cazul în care rezultatul de egalitate ne era suficient, să putem să închidem jocul. Îi felicit și pe cei din staff pentru modul în care m-au ținut la curent, pentru deciziile pe care le-am luat împreună pe parcursul acestei partide (pe care le-am discutat în această săptămână) și nu în ultimul rând, pe jucători, pentru că au fost admirabili. Chiar dacă începutul de partidă a fost mai crispat, din punct de vedere al jocului, pe parcurs ne-am descătușat și finalul de meci ne-a aparținut.

Noi am încercat să jucăm pe atac încă din primul minut. Dar erau niște riscuri calculate. Odată ce eram conduși pe tabelă, având în față o echipă experimentată cum sunt cei de la Metaloglobus, era destul de greu să reușim să întoarcem rezultatul. Nu am dorit acest lucru, am dorit să ne păstrăm luciditatea, să ne păstrăm un echilibru. În cazul în care aveam neapărată nevoie de victorie, să forțăm în repriza a doua. Le-am explicat și băieților planul tactic. Pădurariu nu era un jucător care să poată să joace 90 de minute din punct de vedere al pregătirii fizice, și atunci era mai util repriza a doua. Am avut și anumite probleme pe care nu am reușit să le anticipăm. Mă refer la accidentarea lui Gladun, care ne-a dereglat puțin. Dar Vasluian s-a achitat foarte bine de sarcini pe postul de fundaș dreapta. Popovici a intrat bine în joc. Este o victorie a întregii echipe. Atât a celor care au intrat de la început, cât și a celor care au intrat pe parcursul jocului. Au arătat atitudine, determinate, și au înțeles că grupul e mai important decât individul”, a punctat Petruescu.

  • Ripensia Timișoara în meciul cu Metaloglobus, scor 1-0: Șt. Dobre – Andr. Macrițchii, Lalic, Rogac, Gladun (Vasluian 80’) – T. Călin (cpt.)(Al. Neagu 86’), Coulibaly – Piftor, Mih. Ene (Al. Popovici 86’), Vl. Tudorache (Pădurariu 66’)– Sokovic (Golda 80’). Rezerve neutilizate: Mikloș – Sturzu, Val. Macrițchii, Stoi.

Ripensia a încheiat sezonul de Liga 2, ediția 2020-2021, pe locul 4 în Grupa A a play-out-ului, cu 36 de puncte, sub Farul Constanța (42 de puncte), Metaloglobus și ”U” Cluj (ambele cu 39 de puncte). Pe 5, pe loc de baraj de menținere, este Fotbal Comuna Recea (35 puncte), în timp ce CSM Slatina (19 puncte) și Pandurii Târgu Jiu (14 puncte) au retrogradat matematic în Liga 3.

Foto: Leczki Jozsi / Mediafax Foto

Anda DELIU 08 May. 2021, 17:43 Liga 2
Pe aceeași temă