Dacian Nastai explică de ce Unirea Constanța are multe înfrângeri la scor: ”Calitățile lor sunt, în primul și în primul rând, pe partea ofensivă.” Cum vede lansarea fotbaliștilor la nivel de performanță

Anda DELIU 23 Oct. 2022, 09:56 Liga 2

Unirea Constanța a cedat, sâmbătă, la scorul de 0-4 în deplasare la Ripensia, după un meci în care formația care este satelitul neoficial al FCSB nu prea a putut să conteze, în ciuda faptului că era superioară în clasament trupei timișorene.

Antrenorul Dacian Nastai a punctat că elevii săi nu fac față la echipe agresive și puternice și a explicat că e bine ca lotul actual să termine sezonul acesta de liga secundă, pentru ca fotbaliștii tineri să fie cu adevărați pregătiți pentru mai mult.

Unirea Constanța, fără puncte în deplasare în actualul sezon

Unirea are trei succese, dar toate la Clinceni, pe teren propriu, și e fără punct adus din deplasare în acest sezon. Antrenorul a explicat că intensitatea jocurilor e cel mai mare obstacol pentru formația sa.

”Nu ne priește nicio deplasare, indiferent că este în Banat sau în alte locații. Este greu numai și numai cu copii născuți în 2003, 2004 și completat cu jucători din 2000 și 2001. Este greu, pentru că ne sperim când adversarul este mai agresiv, când întâlnim jucători care sunt maturi, bărbați, care au un contract de profesionist. Sigur, ne pierdem dacă luăm așa cum am luat azi, două goluri, din nimic pot să spun. E greu apoi să repornești pe construcție”, a precizat Dacian Nastai.

Jucătorii satelitului neoficial al FCSB, prea sensibili pentru acest nivel

Ripensia a marcat prin Samuel Zimța (6, 8), Nicolae Sofran (67) și Ianis Mihart (82).

Principalul trupei care își desfășoară activitatea la Clinceni și are pe piept Consiliul Județean Ilfov, deși are sediul social în Mamaia, în Constanța, a punctat că cele două goluri primite în opt minute au contat foarte mult pentru jucătorii săi. ”E plumb în picioarele unui copil tânăr. Noi, care avem o vârstă și avem maturitate, în momentul în care apare o greutate în viață, o analizăm. Am mai trecut prin acest moment și încercăm și știm ce avem de făcut. Ei, din păcate, nu au această experiență. Vin de la academie, unde în decurs a 4-5 ani, nu știu dacă au avut cinci-șase meciuri de această intensitate. Acum când toate meciurile sunt de această intensitate, fizică, psihică, metală, de agresivitate, unii nu pot să facă pasul spre înainte. La 0-0 am avut noi șansă. Portarul echipei gazdă a greșit, iar noi am dat pe lângă. Iar peste două minute s-a făcut 1-0”, a mai explicat Nastai.

Unirea Constanța în meciul cu Ripensia: Udrea (cpt.) – Cireșoiu (L. Mitrică 29’, Timiș 72’), R. Gab. Zamfir, Cană, Șuteu – Pandele, Lăcătuș, Longher (R. Trif 82’), Arnold – Malama (Vl. Șerbănescu 72’), Chirițoiu (Rob. Tudor 46’). Rezerve neutilizate: M. Popescu – Ad. Niță, Tălmaciu, I. Neacșu.

Acești jucători despre care vorbește Nastai nu sunt deloc străini de Liga 2. Majoritatea a evoluat și în sezonul trecut la aceeași echipă. În plus, unii dintre ei au mai jucat la alte formații din Liga 2, precum Cană, Zamfir, Pandele, Șerbănescu, Niță sau Longuer, iar înainte au avut meciuri la Liga 3, nevenind direct de la juniori. Nastai găsește, însă, scuze peste scuze pentru jucătorii săi.

FCSB crește jucători ofensivi la Clinceni

Unirea crește fotbaliști pentru FCSB, chiar dacă și în acest sezon, al doilea consecutiv, joacă sub denumirea echipei care anul trecut începuse sezonul în Dobrogea, la Techirghiol, iar, ulterior, s-a mutat în Ilfov, la Buftea. Din această vară s-a mutat la Clinceni, după dispariția fostei prim-divizionare Academica. Să nu uităm însă, actuala Unirea Constanța este fosta Farul Constanța, echipa creată de suporteri și preluată mai apoi de Ciprian Marica.

Cum patronul echipei mari a FCSB vrea mereu un joc ofensiv, și tinerii de la Unirea sunt mingicari, dar, deocamdată, tineri și firavi, nu fac față să se apere contra seniorilor. ”Calitatea lor este în primul și în primul rând pe partea tehnică, ofensivă. În schimb, atunci când apare un adversar și trebuie să te apari, pentru că în fotbal nu poți doar să ataci, ca echipele mari, aici intervin problemele noastre, invidiuale, de grup și colective”, a punctat antrenorul.

Aceeași jucători au demonstrat însă că pot să se și apere. Au făcut-o în victoriile cu Viitorul Pandurii (2-1), Gloria Buzău (3-1) și Minaur Baia Mare (1-0).

Nu e presiune pentru a evita retrogradarea

În aceste condiții, realistic, Unirea e o candidată la retrogradare. Antrenorul spune că asta nu e o problemă, pentru că locul din clasament nu le creează deloc presiune, însă există presiunea de a crește fotbaliști buni. ”Presiunea nu este legată de retrogradare. Presiunea este legată de faptul că unii jucători nu progresează. Pe noi ne interesează în primul și în primul rând care sunt acei jucători care, până în ianră, pot să facă pasul la următorul nivel. Noi nu discutăm despre retrogradare și despre alte lucruri. Niciodată nu am simțit această presiune”, a punctat Nastai.

El a mai spus că nu crede că ar fi bine ca din iarnă unii jucători să treacă la SuperLigă, pentru că ar fi prematur și riscant. ”Din iarnă, nu. Ei trebuie să treacă printr-o perioadă de un an de zile. Eu cred că uneori, unii jucători trec repede de la clasa a VIII-a la liceu și trec prin niște etape, forțați de un regulament. Și, din cauza asta, în momentul când ei nu mai pot să apeleze la acel regulament… Un jucător născut în 2001 pe care acum 2 ani îl căuta toată lumea și voia să îi facă un contract și acum m-a sunat, și îmi zice: «Domnule profesor, nu mai vrea nimeni să-mi facă contract». «Păi da, pentru că nu mai ești eligibil». De asta, părerea mea este că…. Și în iarnă sunt mulți copii la noi care trebuie să facă pasul. Dar trebuie să treacă prin aceste nereușite, să coboare cu picioarele pe pământ și să accepte realiatatea. Dar realitatea, nu ceea ce le spune mama, tata din tribună. Știm și noi, suntem părinți, și vedem lucrurile total diferit”, a mai punctat principalul Unirii Constanța.

Unirea Constanța are 9 puncte și este pe locul 18 în Liga 2, cu golaveraj 9-26, adică deține cea mai slabă defensivă din campionat. Etapa viitoare va juca acasă cu Metaloglobus București, sâmbătă, de la ora 11:00.

Foto: Jozsi Leczki / Mediafax Foto

https://liga2.prosport.ro/seria-1/ripensia-dezlantuita-in-fata-unirii-constanta-iullian-muntean-astazi-ne-a-iesit-cam-tot-ce-ne-am-dorit-19250755

https://liga2.prosport.ro/seria-1/fc-brasov-fara-punct-dupa-deplasarea-de-la-dej-dan-alexa-ne-lipseste-ceva-ne-lipseste-executia-si-suferim-foarte-mult-19250861

https://liga2.prosport.ro/seria-1/liga-2-etapa-11-de-la-ora-1100-se-joaca-la-dej-chiajna-timisoara-si-miercurea-ciuc-dinamo-are-meci-de-la-ora-1200-19250612

https://liga2.prosport.ro/seria-1/concordia-chiajna-se-entuziasmeaza-dupa-succesul-cu-viitorul-pandurii-cum-catalogheaza-ilfovenii-victoria-si-cum-au-comentat-absenta-din-lot-a-lui-adrian-voicu-19250801

Anda DELIU 23 Oct. 2022, 09:56 Liga 2
Pe aceeași temă