Uneori fotbalul înseamnă mai mult decât o luptă nebună pentru rezultate, iar de multe ori speranța este mai puternică decât logica. Asta au dovedit cei peste 10.000 de spectatori veniți joi seară la Cluj Arena pentru a vedea o echipă de copii a Universității, într-un duel care nicicum nu părea egal, cu campioana Steaua. O speranță vecină cu nebunia i-a împins de la spate. Nu le-a păsat de faptul că nimeni nu dădea vreo șansă echipei de puști ai lui Marius Popescu, iar atmosfera din timpul partidei i-a făcut pe jucătorii, care în urmă cu câteva luni băteau mingea în curtea școlii, să se simtă parcă într-o altă dimensiune și probabil l-a făcut și pe Eros Ramazzotti, care concerta la câțiva metri de stadion, să se întrebe ce se întâmplă.
În acest context, jucătorii Universității au încercat imposibilul: să elimine Steaua din Cupă. Nimeni n-ar fi pariat că cei a căror medie de vârstă a fost de 20 de ani și o lună la primul „11” aveau să domine, la capitolul ocazii de gol, campioana României, în prima parte a meciului din șaisprezecimi.
Steaua, niciun șut pe poartă în prima repriză
Rădoi a început meciul de la Cluj cu șapte jucători noi față de ultimul meci din campionat și, cu toate că a dominat la capitolul posesie, nu le-a dat mari emoții puștilor de la Universitatea, în prima repriză. Campioana n-a avut niciun șut pe poartă contra echipei care e pe locul 11 în liga secundă. Papp, cu un șut în diagonală ce a ocolit de puțin vinclul, a avut cea mai mare ocazie a steliștilor înainte de pauză.
În schimb, copiii Universității au reușit meciul vieții lor și îl puteau învinge pe Cojocaru în trei rânduri. Greu a scăpat singur cu portarul, dar s-a speriat de șansa mare de gol și a tras slab (15), iar Kovacs l-a „deranjat” în două rânduri pe portarul Stelei (33, 41), ultima dată cu o lovitură liberă pe care goalkeeperul s-a întins serios să o scoată de sub transversală.
Tahar a evitat rușinea
După pauză Steaua a fost mai coerentă în atac și a intensificat presiunea la poarta lui Niczuly. Varela a reluat cu capul peste poartă (47), iar Chipciu și-a amintit că e jucător de echipa națională și a apărut la finalizare, dar Niczuly l-a blocat în două rânduri (52, 54). Bucureștenii au continuat să preseze, profitând de faptul că puștii lui Popescu n-au mai putut ieși din propriul teren, dar Breeveld a trecut pe lângă centrarea lui centrarea lui Carp (58) și Papp a trimis în brațele lui Niczuly (78).
Presiunea creștea la poarta clujenilor, la fel și tensiunea tribunei și odată cu acestea și exasperarea lui Rădoi. Acesta a scos de pe bancă ultimul și „cartuș de lux”, Hamroun, dar n-a mai fost nevoie de acesta, pentru că Tahar a marcat din centrarea lui Adi Popa (81) și a pus capăt agoniei steliste și a speranțelor nebune ale unor puști care au încă proaspătă, în memorie, amintirea majoratului.
Jucătorii Stelei rămân cu o calificare nespectaculoasă, în timp ce mulți dintre fotbaliștii lui „U” Cluj cu amintirea primului meci important din viața lor.
UNIVERSITATEA CLUJ – FC STEAUA 0-1
Tahar ’81
R. Niczuly – Dulap, Cordoș, R. Crișan (Cocină ’61), Hâmpea – Cândea, L. Kovacs (cpt.)(Boboc ’57) – Calcan, P. Popescu, Greu (Tarcea ’76) – Schieb
Rezerve neutilizate: Țicrea – Butean, Coc, Alin Mutu
Antrenor: Marius Popescu
Cojocaru – Papp, Varela (cpt.), Carp, Guilherme – Muniru (Tahar ’66), Breeveld – Ad. Popa, Chipciu (Tudorie ’87), Enceanu – Tade (Hamroun ’78)
Rezerve neutilizate: Niță – Vl. Mihalcea, Alcenat, Ontel
Antrenor: Mirel Rădoi
Stadion: Cluj Arena (Cluj-Napoca); Spectatori: 10.000; Arbitru: Denis Haidiner (Hunedoara); Asistenți: Ferencz Tunyogi (Zalău) și Marius Florin Badea (Râmnicu Vâlcea).
Articol scris de Vlad MĂ‚CICĂ‚ȘAN
Foto: Dan TĂ‚UȚAN