Rapid – Petrolul, cel mai interesant meci din optimi! Giuleștenii nu uită finala pierdută în 1995

Marius ANGHEL 07 Oct. 2013, 17:38 Cupa
Rapid - Petrolul, cel mai interesant meci din optimi!** Giuleștenii nu uită finala pierdută în 1995

Rapid – Petrolul este capul de afiș al optimilor Cupei României. După ce a dat piept în turul anterior cu Universitatea Craiova, „lupii” lui Contra vor avea de trecut de o altă formație extrem de puternică din liga secundă.

Dincolo de faptul că pe terenul din Giulești se vor afla față în față două echipe cu mare tradiție în fotbalul românesc, disputa promite un spectacol total în tribune. Rapidiștii și petroliștii sunt recunoscuți a fi printre suporterii cei mai pătimași din România, iar spectacolul pare asigurat, mai ales că cele două tabere au o istorie încărcată de rivalitate.

Giuleștenii nu uită finala din ’95

Poate meciul de Cupă care a rămas cel mai bine întipărit în memoria colectivă a celor două formații a avut loc în urmă cu aproape două decenii. În 1995, „lupii galbeni” au câștigat Cupa României după o finală memorabilă, în fața Rapidului, la 11 metri, pe fostul stadion „Lia Manoliu”.

„În momentul în care am ajuns la loviturile de departajare eram convins că vom învinge, pentru că aveam un portar extraordinar, pe Fane Preda. A fost prima mare performanță a mea ca antrenor”, explica „Săpăligă” succesul din urmă cu aproape două decenii într-un reportaj ProSport făcut în urmă cu mai multe luni.

Asistentul Zoltan Erdei a murit la rejucarea finalei

Finala din 1995, dintre Petrolul și Rapid, a avut parte de un moment extrem de tensionat. După ce ploieștenii au deschis scorul în minutul 82, prin Andreicuț, rapidiștii au egalat cinci minute mai târziu, prin Iulian Chiriță, care a marcat dintr-o poziție de ofsaid nesemnalizată de tușierul Zoltan Erdei. La puțin timp după meci, Erdei a jurat pe Biblie că nu a greșit intenționat. Zece ani mai târziu, la reeditarea amicală a finalei, asistentul a făcut infarct la vestiare, după terminarea meciului, iar la câteva ore a decedat la spital.

Ultima întâlnire din Cupă dintre cele două echipe s-a consumat în sezonul 2010/2011, atunci când, în faza optimilor, Rapid învingea Petrolul, în Giulești, cu 5-0 prin reușitele lui Sburlea (15), Ș. Grigorie (17), M. Antonio (19, 51) și Cesihna (81). Atunci ploieștenii evoluau în Liga a II-a, în timp ce Rapidul în Liga i. Între timp, rolurile celor două echipe s-au inversat, giuleștenii sunt în eșalonul secund, în timp ce prahovenilor le merge bine în Liga I.

Partidele din optimile Cupei vor avea loc în perioada 29-31 octombrie pe terenul primelor echipe.

Marius ANGHEL 07 Oct. 2013, 17:38 Cupa
Pe aceeași temă