Considerat „cel mai important eveniment sportiv al acestui an pentru municipiul și județul Brăila” de către conducerea clubului Dacia Unirea, meciul din optimile Cupei României cu CS U Craiova nu se va desfășura la Brăila. Primarul Marian Dragomir a aflat de pe internet de dorința șefilor echipei din Liga 2 de a primi ajutor din partea autorităților locale, a anunțat că nu a fost contactat personal de nimeni de la club și consideră suma de 50.000 de euro necesară închirierii unei instalații de nocturnă mobilă ca fiind exorbitantă.
Dragomir: „După aceea nocturna dispare de la Brăila”
Astfel, șansa ca brăilenii să vadă un meci de optimile de finală ale Cupei pe teren propriu devine imposibilă după ce televiziunea care transmite jocul a hotărât ca ora de start a partidei să fie la 17:30, deci va fi nevoie și de nocturnă. În comunicatul pus pe site-ul oficial de către Dacia Unirea și netransmis presei, variante de stadioane unde ar putea să se joace meciul cu CS U Craiova ar fi orașul rival Galați, ori Buzău sau Constanța.
„Am citit pe Facebook, pe internet despre această doleanță a jucătorilor. Nu a existat nicio discuție și nicio adresă scrisă către primăria municipiului Brăila în acest sens, dar trebuie să înțelegem cu toții că din punct de vedere legal trebuia să existe o prevedere bugetară, să existe bani aprobați de consilieri în buget pentru această cheltuială și apoi ea s-ar fi putut lua în discuție dacă se face sau nu. Al doilea subiect este legat de faptul că suma de 50.000 euro pe care o înmulțim cu 4,5 lei / 1 euro, reprezintă suma necesară asigurării nocturnei pentru 90 de minute, într-o zi. Din punctul meu de vedere este o sumă exorbitantă. Eu știu că cei care își doresc fotbal o pot considera oportună pentru distracția lor de 90 minute, pentru ca Brăila să aibă prestanță la un asemenea meci, dar toți ceilalți brăileni vor avea comentarii negative vizavi de cheltuirea din bani publici a sumei de peste 2,5 miliarde pentru 90 de minute la un meci și după aceea nocturna dispare de la Brăila”, a comentat edilul-șef Dragomir, într-o conferință de presă, despre acest subiect.
Prezent la conferința de presă a fost și deputatul Mihai Tudose, acesta afirmând că mai degrabă se poate discuta despre o reabilitare a stadionului Municipal și de investiții în zonă, astfel încât Brăila să aibă propria nocturnă pe viitor.
„Dacă tot stabilim că trebuie făcut ceva, mai bine vorbim despre o reabilitare a stadionului, cu nocturna noastră, valabilă și pentru alte tipuri de evenimente culturale și sportive. Și am închis subiectul. Dar trebuie ceva bine fundamentat legal, pentru că dacă începi să faci peste noapte o chestie din asta, hai să dăm 50.000 euro din bugetul Primăriei ca să închiriem o nocturnă, durează cinci minute să iei decizia și după, alți câțiva ani de procese. Și cum să o închiriezi? Prin sursă directă? Trebuie să faci licitație și la închirieri. Trebuie să plătești și nu poți să o faci prin achiziție directă. Sunt instalații mobile. Ca să achiziționezi așa ceva trebuie să faci licitații. Și meciul e pe 13 decembrie. Procedural, o lună îți trebuie numai ca să urci pe SEAP achiziția. Dacă or să fie contestatari că nu vrea să pună Dragomir nocturnă, să dea și soluția legală. Atâta tot”, a completat Tudose, citat de Obiectiv Vocea Brăilei.
Baia Mare și Suceava au jucat cu Steaua în nocturnă
Procedura de închiriere a unei instalații de nocturnă s-a dovedit mult mai simplă în cazul orașelor Baia Mare și Suceava, care s-au lovit și ele de această problemă atunci când echipele locale au jucat cu Steaua în Cupa României. La Baia Mare s-a întâmplat anul trecut, iar la Suceava la finalul lunii trecute. În cazul ultimei, chiar primarul Ion Lungu a inițiat proiectul de hotărâte prin care Consiliul Local Suceava a alocat suma de 225 de mii de lei (50.000 euro) printr-un contract de asociere între municipiul Suceava și Asociația Club Sportiv Foresta Suceava, pentru perioada 14 octombrie – 10 noiembrie 2016. Banii au fost folosiți de Foresta pentru închirierea instalației de iluminat, pentru asistența tehnică necesară, precum și pentru realizarea unor afișe și programe ale meciului cu Steaua din Cupa României.
Primarul anunță însă investiții la stadionul Progresul
Primarul orașului Brăila a ținut însă să anunțe că planul administrației locale de a reabilita stadionul Progresul merge înainte. „Să nu se înțeleagă că refuzul închirierii acestei nocturne ar schimba cu ceva intenția administrației de modernizare a bazelor sportive, ba dimpotrivă. Ieri și astăzi (n.r. joi și vineri), domnul Laurențiu Vărgatu, președintele Asociației de Fotbal Brăila este la București, într-o discuție cu Federația Română de Fotbal pe baza propunerii noastre de contract, în vederea modernizării stadionului din Vidin, exact așa cum ne-am asumat. Noi o să pregătim suprafața, FRF să monteze gazonul sintetic, noi ulterior să modernizăm vestiarele, sala de sport și în final, tribunele. Dacă acest lucru se face în baza unui parteneriat, după ce negociem contractul respectiv îl vom prezenta tuturor consilierilor, vom iniția o hotărâre de CLM și vom face pașii astfel încât să avem baze sportive modernizate, dar repet, la costuri absolut decente”, a mai spus Marian Dragomir.
Varianta cea mai apropiată pentru brăileni este stadionul Oțelul din Galați
Conducătorii clubului brăilean s-au împăcat deja cu ideea că meciul cu CS U Craiova nu va putea fi organizat la Brăila, astfel că au postat un mesaj pe pagina de Facebook a echipei în care anunță motivele invocate de autoritățile locale. Aceștia au anunțat și că ținta principală unde Dacia Unirea să dispute acest meci este stadionul Oțelul din Galați.
„Dragi suporteri, din nefericire, varianta de a juca meciul din Cupa României cu CSU Craiova la Brăila a picat.
Domnul primar i-a comunicat oficial președintelui clubului că nu se pune problema închirierii nocturnei din două motive:
– timpul scurt, ce nu permite achiziționarea în timp util a instalației;
– banii necesari nu au fost prevăzuți în bugetul inițial, iar o eventuală rectificare bugetară e dificil de realizat până la ora meciului.
În opinia domniei sale, evenimentul nu este de-o importanță așa mare pentru comunitatea noastră și de aceea nu consideră oportună cheltuirea banului public pentru asemenea manifestări.
Pentru a putea să fiți alături de noi, ne mai rămâne o singură variantă – aceea de a juca la Galați, de unde așteptăm un răspuns”, e mesajul postat de conducătorii Daciei Unirea.
Suporterii, revoltați pe primar și conducătorii Daciei Unirea
Ca replică pentru decizia autorităților locale de a nu sprijini organizarea meciului cu CS U Craiova pe stadionul din oraș, brăilenii l-au taxat dur pe primar la comentariile mesajului de mai sus postat pe pagina de facebook a clubului Dacia Unirea. Mult mai civilizați au fost însă la comentariile de pe site-ul oficial, acolo unde s-au propus chiar variante în care echipa să organizeze singură acest joc și să nu mai ceară ajutorul primăriei.
„50k euro/10k spectatori(scenariu negativ)=5 euro/spectator=>22 lei
50k euro/20k spectatori(scenariu pozitiv)=2.5 euro/spectator->11 lei
Puneți la peluză 5 lei, tribuna II 15 lei, tribuna I 25 lei și vă veți acoperi costurile”, e recomandarea lui Mihai Grămoșteanu, căruia i-a răspuns Nicolae Condruț: „Meciul e televizat și se va juca la 2 grade celsius (probabil). În tribune se vor afla maxim 100 spectatori cu tot cu forțele de ordine”.
„Promovarea acestei echipe minunate este condiționată de sprijinul financiar al primăriei. Dacă primăria nu dă bani, atunci de ce mai jucați fotbal? Dacă terminați pe primul loc, nu promovați datorită lipsei de bani? Sau pierdeți voit ultimele meciuri (cu anumite ,,condiții” pentru echipele adverse)? Gândiți-vă câți bani veți câștiga din vânzarea biletelor. Gândiți-vă la brăilenii care vor să vadă fotbal adevărat”, sună mesajul pertinent al lui Nicolae Cătălin.
Iată datele și orele de disputare ale optimilor de finală:
13 decembrie, ora 13:30
CS Afumați – ACS Poli Timișoara
13 decembrie, ora 17:30
Dacia Unirea Brăila – CS U Craiova
13 decembrie, ora 20:30
CFR Cluj – CSM Poli Iași
14 decembrie, ora 17:30
FC Voluntari – ASA Târgu Mureș
14 decembrie, ora 20:30
CS Mioveni – FC Steaua București
15 decembrie, ora 13:30
Luceafărul Oradea – AFC Astra
15 decembrie, ora 17:30
FC Viitorul – Pandurii Târgu Jiu
15 decembrie, ora 20:30
Gaz Metan Mediaș – Dinamo București
După cum se poate observa în program, trei dintre cele patru echipe din Liga 2 rămase în competiție au șanse mari să își desfășoare meciurile pe teren propriu. Având în vedere orele de disputate, CS Afumați, CS Mioveni și Luceafărul Oradea pot organiza jocurile în fața propriilor spectatori. Doar Dacia Unirea Brăila se află în imposibilitatea de a își desfășura meciul cu CS U Craiova pe Municipal, deoarece stadionul ei nu are nocturnă.
Articol scris de Marius ANGHEL
Foto și video: MD Press