Enache și Marinescu îi dau Petrolului șansa a doua în meciul cu Sepsi, în sferturile Cupei României. Ce au răspuns la întrebarea: „Promovarea sau trofeul?”

Marius ANGHEL 03 Mar. 2020, 19:14 Cupa
Enache și Marinescu îi dau Petrolului șansa a doua în meciul cu Sepsi, în sferturile Cupei României.** Ce au răspuns la întrebarea:

Pe lângă meciurile din campionat, acolo unde a și făcut un prim pas greșit în acest an, remiza din weekendul trecut cu Farul (0-0), Petrolul, față de celelalte echipe din Liga 2, joacă și în Cupa României. Miercuri, „lupii” o vor întâlni pe teren propriu, de la ora 17:30, pe prim-divizionara Sepsi OSK Sfântu Gheorghe. Formația din play-out-ul Ligii 1 este antrenată chiar de Leo Grozavu, tehnicianul care a condus Petrolul în primele etape din sezonul trecut și care la echipa covăsneană e din luna noiembrie a anului 2019. Costel Enache și Laurențiu Marinescu au vorbit despre confruntarea cu Sepsi din competiția KO.

Laurențiu Marinescu: „Au prima șansă, pentru că sunt în prima ligă, dar vom da totul pe teren să mergem mai departe”

Mijlocașul Laurențiu Marinescu (35 de ani) are în palmares trei trofee ale Cupei României, cu trei echipe diferite: FCSB (2010/2011, victorie cu 2-1 cu Dinamo), Petrolul (2012/2013, victorie cu 1-0 cu CFR Cluj) și FC Voluntari (2016/2017, victorie la penalty-uri cu Astra). Căpitanul Petrolului crede că Sepsi pornește cu prima șansă în a obține calificarea în faza următoare, însă, totuși, speră într-o surpriză.

„Întâlnim o echipă de Liga 1, o echipă bună. Pot spune că au prima șansă, pentru că sunt în prima ligă, dar, cu siguranță, că vom da totul pe teren să mergem mai departe, pentru că ne dorim, de ce nu, și acest trofeu să fie în palmaresul nostru.

Putem obține o victorie cu multă muncă, dăruire. Astea contează foarte mult. Jucăm și acasă și după semieșecul de la meciul trecut (n.r. – 0-0 cu Farul) eu zic că ar fi bine o calificare în Cupa României. Mi-aș dori să nu jucăm 120 de minute, să ne putem califica în timpul regulamentar, dar vom vedea”, a spus Laurențiu Marinescu, care în finala câștigată de Petrolul cu CFR Cluj nu a jucat, fiind în stare de suspendare la acel meci.

În istoria sa, Petrolul are trei trofee ale Cupei României câștigate, în sezoanele 1962-1963, 1994-1995 și 2012-2013.

Costel Enache: „Am vrea să știm la ce nivel real suntem cu fotbalul românesc, cu elita fotbalului românesc”

Antrenorul Costel Enache (46 ani) are o finală de Cupa României pierdută în prelungiri. În sezonul 2018/2019, când era pe banca echipei Astra, a cedat cu 1-2 jocul decisiv cu Viitorul pentru câștigarea trofeului. Enache apreciază forța echipei pe care Petrolul o întâlnește miercuri și spune că acest joc este un prilej pentru a vedea nivelul real al grupului pe care îl antrenează față de elita fotbalului românesc.

„Încerc să țin o stare de responsabilitate în cadrul lotului, dar și de încredere. E clar, Sepsi pare favorită pentru întrecerea de mâine. Habar nu am cât sunt șansele. Oricum, în fotbal, matematica este una alternativă. 10, 20, 30 la sută, 80, 40, habar nu am. Procentele alea câte sunt, sunt ale noastre și este de datoria noastră să ne luptăm pentru ele. Sepsi e o echipă care arată foarte bine, o echipă organizată, o echipă cu agresivitate, o echipă care primește foarte greu gol, o echipă greu de învins. Asta ne motivează și mai mult, pentru că, pe lângă partea de luptă din Liga a 2-a, am vrea să știm la ce nivel real suntem cu fotbalul românesc, cu elita fotbalului românesc”, a spus Costel Enache la conferința de presă.

Acesta nu exclude și posibilitatea de a se ajunge la loviturile de departajare, acolo unde are trei-patru jucători stabiliți pentru a executa. „Cred că va fi un meci echilibrat, din punctul meu de vedere. Sper ca băieții să fie concentrați, dar, în același timp, să nu depășim limita, să nu avem teamă de adversar. Respectul este una, teama este cu totul altceva. Trebuie să ne jucăm șansele cu încredere, cu energie pozitivă și cu un spirit pozitiv cerut de publicul nostru. Categoric luăm în calcul și loviturile de departajare. Se pot duce lucrurile și până acolo. Detașat pentru aceste lovituri sunt vreo 3-4 jucători. Pentru celelalte poziții lupta este destul de echilibrată. E nevoie de jucători cu moral puternic, cu o execuție clară, care au făcut mai des lucrul ăsta, când vorbim de 5-6 sau 7 jucători”, a mai spus Costel Enache, care, cu acest prilej, se va întâlni din nou cu Leo Grozavu, alături de care a fost coleg de echipă la Ceahlăul, dar și la cursurile pentru antrenorat.

Vor promovarea în Liga 1, dar și trofeul Cupei României

Provocați să răspundă ce ar vrea, o promovare în Liga 1 sau trofeul Cupei României, cei doi petroliști au fost puși într-o situație delicată.

„E ciudată întrebarea. Așa am venit eu la Petrolul, pregătit pentru promovare, dar nu ne dăm departe de la absolut nimic”, a spus antrenorul Costel Enache.

„E greu de spus, pentru că mi-am dori să câștig și cu Petrolul cupa, pentru că ultima oară, cu Petrolul, am lipsit în finală. Dar, cu siguranță, și promovarea este foarte importantă. Acum, de ales între ele, nu pot spune că e una sau aceeași”, a declarat și mijlocașul Laurențiu Marinescu.

Petrolul a ajuns în această fază a Cupei României după ce a eliminat până acum Sportul Snagov (1-0), în faza a IV-a, Industria Galda (1-0), în 16-imi, și Sănătatea Cluj (7-0), în optimi. De partea cealaltă, Sepsi a obținut calificarea în sferturile de finală după ce a trecut de Ripensia (4-1, în 16-imi) și Astra (4-2, în optimi).

În sezonul trecut, Petrolul a ieșit din turul 3, când a pierdut la CS Tunari (scor 1-2), în timp ce Sepsi a ajuns până în fața sferturilor, unde a pierdut acasă cu CFR Cluj (scor 0-1).

Meciul Petrolul Ploiești – Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, din cadrul sferturilor de finală ale Cupei României, se joacă miercuri, de la ora 17:30, pe stadionul „Ilie Oană” din Ploiești. Partida va fi arbitrată de centralul Iulian Călin (Ștefănești – Argeș) și asistenții George Florin Neacșu (Câmpulung Muscel – Argeș) și Romică Bîrdeș (Pitești – Argeș). Rezervă este Cătălin Buși (Râmnicu Vâlcea – Vâlcea), în timp ce observatori au fost delegați Bogdan Zanfirescu (Botoșani) și Mihai Marius Andrieș (București).

Meciurile din faza sferturilor Cupei României:

Academica Clinceni – Dinamo, marți, 3 martie, de la ora 20:00
Petrolul Ploiești – Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, miercuri, 4 martie, de la ora 17:30
Politehnica Iași – Universitatea Craiova, miercuri, 4 martie, de la ora 20:30
FC Hermannstadt – FCSB, joi, 4 martie, de la ora 20:00

Conferința de presă susținută de Costel Enache și Laurențiu Marinescu:

Articol scris de Marius ANGHEL

Marius ANGHEL 03 Mar. 2020, 19:14 Cupa
Pe aceeași temă