Baia Mare și o Stea mică! Echipa lui Mirel Rădoi, la un pas de o rușine istorică în fața unei nou-promovate în Liga 2

Marius ANGHEL 30 Oct. 2015, 10:26 Cupa

Steaua a avut nevoie de lovituri de departajare pentru a trece de FCM Baia Mare în optimile de finală ale Cupei României, echipa lui Rădoi terminând la egalitate cu liderul Seriei 2 din liga secundă, 1-1 după 90 și 120 de minute.

În îndepărtatul Nord, Steaua a fost la un pas de una dintre cele mai rușinoase înfrângeri din istorie. La Baia Mare, echipa lui Rădoi a fost primită ca o formație mare. Fanii au luat cu asalt tribunele, gazdele au închiriat o nocturnă mobilă și nimeni nu anticipa o confruntare în adevăratul sens al cuvântului. Doar că realitatea din teren a fost cu totul și cu totul alta. Motivați de atmosfera din tribune, unde oamenii s-au călcat în picioare la propriu pentru a prinde un loc, ba chiar unii au intrat în zonele interzise ale stadionului, elevii lui Dorin Toma s-au autodepășit, iar la finalul partidei se pot considera adevărații câștigători.

Ceea ce la început a părut doar un start euforic al maramureșenilor s-a transformat rapid într-o potențială surpriză. Păcurar a deschis scorul devreme, în minutul 11, profitând de greșeala de marcaj a lui Târnovan, mijlocaș ofensiv la bază, utilizat de Rădoi ca fundaș stânga. Steaua și-a revenit repede, dar doar pe tabelă, nu și în joc. Stanciu a scos un penalty, Tade a transformat în minutul 28, iar aici se termină ceea ce se vrea a fi enumerarea fazelor importante de la poarta băimărenilor.

98 de minute fără ocazie de gol

În restul meciului, care s-a întins pe durata a 120 de minute, Steaua a arătat mai penibil decât niciodată. Cu Muniru și Tahar la centru, cu Tade izolat în față, cu Stanciu și Chipciu inexistenți, campionii s-au chinuit pur și simplu să ajungă la poarta adversă. Au făcut-o foarte rar, iar atunci când au văzut careul lui Bota nu au creat niciun fel de pericol. De partea cealaltă, FCM a rămas o echipă curajoasă. Vasile Pop și Ignea au ratat două ocazii bune în startul reprizei secunde. Pe final, băimărenii au obosit, iar toată lume aștepta o dominare brutală a Stelei în prelungiri.

În minutul 106, la o fază la care Cojocaru a arătat de ce, în mod normal, nu poate fi decât cel mult a treia variantă de portar la Steaua, scăpând o minge în față, Codin s-a trezit singur cu balonul în doi metri, dar a lovit bara. Cea mai mare ocazie a meciului fusese ratată de echipa de Liga 2, în timp ce vedetele campioanei demonstrau, pe minut ce trece, cam cum reacționează în situațiile limită.

La penalty-uri, lipsiți de experiență, băimărenii au cedat. Ba chiar Cojocaru a și apărat execuția lui Străuț. Steaua s-a calificat, după 4-1 la loviturile de departajare, dar a obținut prea puțin dintr-un meci în care avea doar de pierdut. Eroii sunt alții: Bota, Străuț, Hodor, Ilie, Lupu, Ignea, Duruș, Vasile Pop, Păcurar, Balaure, Mihai Deac, Arnăutu, Codin și Leonte.

FCM BAIA MARE – FC STEAUA BUCUREȘTI  2-5 după loviturile de departajare (1-1 după 90 și 120 de minute, 1-4 la penalty-uri)
Păcurar ’11 / Tade ’28 – pen.

Au înscris de la penalty-uri: M. Deac / Tade, Chipciu, Varela, Carp
Au ratat de la penalty-uri: V. Pop, Străuț / …

Bota (cpt.) – Bg. Străuț, Hodor, Fl. Ilie, R. Lupu – A. Ignea, Duruș (V. Pop ’58) – Păcurar, Balaure (M. Deac ’73), Arnăutu (Codin ’79) – Leonte
Rezerve neutilizate: Ormenișan – Gherman, Urs, Sîrbu
Antrenor: Dorin Toma

Cojocaru – Papp (Râpă ‘4), Varela (cpt.), Carp, Târnovan – Sulley, Tahar (V. Mihalcea ’98) – Ad. Popa (L. Filip ’76), Chipciu, N. Stanciu – Tade
Rezerve neutilizate: Niță – Toșca, Sitya, Breeveld
Antrenor: Mirel Rădoi

Stadion: „Viorel Mateianu” (Baia Mare); Arbitru: Florin Mihai Marcu (Oradea); Asistenți: Alexandru Cerei (Cluj-Napoca) și Ciprian Florin Danșa (Oradea).

Articol scris de Cristian VOICU
Foto: FB Cătălin Cherecheș
 

Marius ANGHEL 30 Oct. 2015, 10:26 Cupa
Pe aceeași temă