Au crezut într-un miracol. Olteanu și Matei, artizanii revenirii „stegarilor” în meciul cu Astra

Marius ANGHEL 29 Oct. 2015, 14:13 Cupa
  • Puștiul Vlad Olteanu și atacantul Marius Matei sunt jucătorii care au tras echipa după ei în revenirea incredibilă din repriza secundă a jocului de poveste cu Astra.


FC Brașov a reușit în meciul cu Astra una dintre cele mai bune partide din istorie și a fost la un pas de calificarea miraculoasă în sferturile Cupei României. Să fii condus cu 3-0 la pauză și să ai puterea să te ridici într-o asemenea manieră, așa cum au făcut-o „stegarii” în jocul cu liderul Ligii I, asta înseamnă că echipa are forță.

Olteanu, „argintul viu” al Brașovului

Unul dintre artizanii meciului cu Astra a fost Vlad Olteanu, mijlocașul stânga al „stegarilor”, care a marcat un gol, a pasat decisiv la prima reușită a lui Matei și care a fost asemenea unui argint viu în banda stângă, acolo unde Alexandru Stan are și acum coșmaruri cu fotbalistul brașovean.

Olteanu (19 ani) a fost promovat în această vară la prima echipă a Brașovului, asta după ce în returul campionatului trecut și-a făcut rodajul în Liga a 3-a, la Metalurgistul Cugir. Cum în Liga a 2-a, echipele sunt obligate să joace cu doi jucători sub 19 ani, în pregătiri antrenorii au insistat cu Căucă și Mareș titulari. După accidentarea lui Mareș, Bodea s-a reorientat și a mizat pe Perju, un jucător tânăr adus sub formă de împrumut de la Viitorul lui Hagi. Olteanu a intrat în echipa de bază în meciul cu Chindia Târgoviște din etapa a 5-a și de atunci a fost titular indiscutabil.

Fiind un jucător polivalent, Olteanu poate juca fundaș sau mijlocaș stânga, dar și mijlocaș central. La juniorii lui FC Brașov, Olteanu a lucrat cu Mișu Panache, cu Adi Szabo, Lucian Nicolau și Nae Văduva, iar la juniorii republicani a fost antrenat de Ionuț Mitroi. „Olteanu este un jucător cerebral, ambițios, foarte meticulos și receptiv la antrenamente. Fiind un jucător polivalent a fost selecționat la lotul Under 19 și eu cred că va fi un jucător de mare viitor al Brașovului. Totul depinde doar de el”, așa a sunat caracterizarea lui Vlad Olteanu făcută de antrenorul Ionuț Mitroi.

„Am crezut că putem ajunge la penaltiuri”

Un exemplu de ambiție ieșită din comun arătată de Olteanu a fost în minutul 118 al jocului cu Astra. Imediat după golul marcat de Dandea, Olteanu a fugit după minge pentru a începe cât mai rapid jocul. „Am luat repede mingea să o repunem de la centrul terenului pentru că am crezut că mai putem înscrie un gol și să ducem meciul la penaltiuri. Nu a fost să fie, păcat, am fost atât de aproape…”, a spus Olteanu.

Nu a putut dormi din cauza oboselii

Tânărul jucător brașovean spune că a fost motivat la maxim pentru meciul cu Astra. „Știam că întâlnim liderul Ligii I, o echipă foarte puternică. Astfel de meciuri te motivează la maxim și cred că acesta a fost cel mai bun meci al meu. Sunt brașovean, joc de la șase ani la FC Brașov și este normal să pun și suflet atunci când intru pe teren. Am alergat cât am putut, iar noaptea nici nu am putut să dorm de oboseală. Acum trebuie să mergem mai departe, urmează un meci foarte important la Satu Mare pe care trebuie să-l câștigăm. Avem un grup bun de jucători, vestiarul e unit, astfel că putem promova”, a spus Vlad Olteanu.

Matei, două goluri, o pasă de gol și un penalti ratat!

Transferat în această vară de la FC Voluntari, atacantul Marius Matei a devenit golgheterul „stegarilor” cu 8 goluri marcate (șase în campionat și două în Cupa României). În meciul cu Astra, Matei a ratat un penalti la scorul de 0-3, dar a avut puterea să meargă mai departe și să depășească șocul. Două goluri marcate și o pasă de gol l-au făcut pe Matei jucătorul meciului.

„A fost o urmă de regret după penaltiul ratat. Făceam 1-3, începeam să sperăm. Am mai spus, eu sunt un tip puternic, așa că am crezut, iar după ce am marcat primul gol, totul a devenit mai ușor. Nu doar eu și Olteanu am jucat bine, toți jucătorii s-au dăruit. Dacă e să ne uităm pe ocaziile din acest meci, noi am avut mult mai multe șanse de a marca. La pauza meciului, Adrian Szabo ne-a spus să jucăm fotbal și să nu ne fie frică de adversar. Efectul s-a văzut”, a declarat Matei.

„În fotbalul românesc se acceptă greu fotbaliști cu personalitate”

Ajuns la 31 de ani, Matei explică motivele care l-au împiedicat să ajungă mult mai sus în fotbal. „Eu am fost catalogat de oamenii din fotbal ca un fotbalist capricios și nu înțeleg de ce. Am plecat de la două echipe pentru că mi s-a spus că nu mai putem continua colaborarea, iar de fiecare dată eu am plecat civilizat, fără să fac niciun fel de probleme. Returul trecut am jucat la Voluntari unde chiar am pus umărul serios la promovare, dar în Liga I nu mi s-a dat nicio șansă, astfel că am încheiat conturile! Mi s-a făcut o imagine urâtă în fotbalul românesc, mai ales după plecarea de la Vaslui. Doar la noi se întâmplă ca un jucător să nu fie plătit cu lunile. Întotdeauna eu mi-am spus punctul de vedere, iar la noi se acceptă foarte greu astfel de fotbaliști. Sunt un tip cu personalitate, nu accept să fiu înjurat. Dacă eu greșesc sunt primul care ridică mâna și recunoaște. Sunt multe lucruri care trag în jos fotbalul românesc. Eu știu cât am muncit până acum, de aceea vreau să mă bucur cât mai mult de fotbal în acești puțini ani cât voi mai juca”, a încheiat atacantul lui FC Brașov.

Articol scris de Adi MARICA (Monitorul Expres)

Marius ANGHEL 29 Oct. 2015, 14:13 Cupa
Pe aceeași temă