Criteriul lipsei datoriilor financiare, eliminat din procesul de obținere a licenței sau certificării pentru noile sezoane de Liga 1, respectiv Liga 2. Modificările de regulament efectuate de FRF

Marius ANGHEL 28 Apr. 2020, 10:19 Liga 2
Criteriul lipsei datoriilor financiare, eliminat din procesul de obținere a licenței sau certificării pentru noile sezoane de Liga 1, respectiv Liga 2. Modificările de regulament efectuate de FRF

În urma răspunsului primit de la UEFA, for către care s-a adresat la mijlocul săptămânii trecute, FRF a efectuat modificări în cadrul Regulamentului de Licențiere pentru noul sezon de Liga 1, cât și în Regulamentul de certificare pentru noua ediție de Liga 2.

Având în vedere situația dificilă din punct de vedere financiar pe care o traversează toate cluburile în această perioadă în care pandemia COVID-19 ia zilnic vieți omenești și a dus la reguli stricte privind ieșitul din casă, cât și la blocarea economiei, FRF a decis modificarea celor două regulamente.

A fost eliminat criteriul lipsei datoriilor financiare către asigurările sociale și autoritățile fiscale atât pentru cluburile care vor participa în noul sezon de Liga 1, cât și cel de Liga 2.

În plus, termenul pentru îndeplinirea criteriilor financiare în vederea obținerii licenței pentru sezonul 2020-2021 de Liga 1 a fost prelungit până la data de 29 mai 2020, față de 30 aprilie 2020.

Din Liga 2, cluburile care sunt nevoie să depună dosarul pentru solicitarea licenței de Liga 1, dacă își doresc să evolueze în această competiție, sunt actualele șase prim clasate, adică: UTA Arad, CS Mioveni, Turris Oltul Turnu Măgurele, Campionii FC Argeș, Petrolul Ploiești și Rapid.

Dosarul privind obținerea certificării pentru noul sezon de Liga 2 trebuie să îl depună, pe lângă ocupantele locurilor 7-19 din eșalonul secund, și prima clasate din cele cinci serii ale Ligii 3, adică: Aerostar Bacău (S1), Unirea Slobozia (S2), Progresul Spartac (S3), U Craiova 1948 SA (S4) și Fotbal Comuna Recea (S5).

Iată comunicatul FRF despre modificările aduse în regulamentele de licențiere, respectiv certificare:

În conformitate cu dispoziţiile art. 49 din Statutul Federaţiei Române de Fotbal, Comitetul de urgenţă compus din Răzvan BURLEANU – Preşedinte FRF, Gino IORGULESCU – Prim-vicepreşedinte FRF, Octavian GOGA – Vicepreşedinte FRF, având în vedere Decretul prezidențial privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României pentru perioada 15.04.2020 – 15.05.2020, având în vedere Ordonanțele militare nr. 1 – 9, aplicabile pe timpul stării de urgență, și luând în considerare acordul UEFA cu privire la modificările solicitate de FRF în ceea ce privește Regulamentul Naționale de Licențiere a Cluburilor și de Fair-Play Financiar:

  1. Dispune modificarea Regulamentului de Licențiere a cluburilor și de Fair-Play financiar astfel:
  • Suspendă aplicarea prevederilor art. 47bis – lipsa datoriilor către asigurările sociale și autoritățile fiscale. Pentru evitarea oricărui dubiu acest criteriu nu va fi analizat în cursul prezentului proces de licențiere pentru obținerea licenței aferente participării în Liga 1 sezonul 2020/2021.
  • Stabilește prelungirea termenului de grație pentru îndeplinirea criteriilor financiare de către solicitanții licenței de Liga 1, sezonul 2020/2021, până la data de 29 mai 2020, în loc de 30 aprilie 2020. Acest termen va fi avut în vedere în cuprinsul întregului Regulament pentru stabilirea termenului până la care este necesară îndeplinirea criteriilor financiare de către solicitanții de licență de Liga 1.
  • Dispune modificarea termenului cu privire la depunerea informațiilor privind pragul de rentabilitate și îndeplinirea cerinței privind pragul de rentabilitate, termen prevăzut în cuprinsul 51 alin. 3, art. 58 alin. 1 și art. 59 alin. 3 de la 31 mai 2020 la 31 august 2020.
  • Suspendă aplicarea prevederilor art. 61bis – lipsa datoriilor către asigurările sociale și autoritățile fiscale. Pentru evitarea oricărui dubiu acest criteriu nu va fi analizat în cursul procesului de monitorizare financiară desfășurat în anul 2020.
  • Ca urmare a celor de mai sus, modifică termenele procesului de licențiere conform Anexei 1 (Etapele și termenele procesului de licențiere pentru acordarea licenței UEFA) și Anexei 2 (Etapele și termenele procesului de licențiere pentru acordarea licenței de Liga 1), precum și termenele procesului de monitorizare privind pragul de rentabilitate (Anexa 3).
  • Cluburile solicitante de licență vor încheia un act adițional la Convenția arbitrală prevăzută în Anexa nr. IX prin care vor fi modificate termenele soluționării unui eventual litigiu la TAS în conformitate cu termenele stabilite prin prezenta Decizie în cuprinsul Anexelor 1, 2 și/sau 3 de mai sus. Actul adițional va fi transmis administrației de licențiere până cel târziu la data de 7 mai 2020 de către solicitanții de licență UEFA, respectiv 5 iunie 2020 de către solicitanții de licență de Liga 1.
  1. Dispune suspendarea prevederilor art. 44 din Regulamentul privind condițiile de participare la Campionatul național Liga a 2-a. Pentru evitarea oricărui dubiu pentru participarea în sezonul 2020/2021 al Ligii a 2-a nu se va evalua condiția lipsei datoriilor financiare restante către asigurările sociale/autorităţile fiscale.
Marius ANGHEL 28 Apr. 2020, 10:19 Liga 2
Pe aceeași temă