UTA câștigă la scor derby-ul cu Petrolul și e lider detașat la finalul primei părți a sezonului. Prostia lui Arnăutu a pus la zid echipa ploieșteană

Marius ANGHEL 08 Dec. 2019, 15:00 Campionat

UTA a câștigat tot cu 3-0 și meciul retur cu Petrolul din aceast sezon al Ligii 2. Victoria echipei lui Laszlo Balint nu mai poate fi acum contestată, după ce în tur s-a apărat tot meciul și a avut trei contraatacuri din care a și marcat. De această dată, arădenii au controlat jocul, iar în partea secundă au profitat de ieșirea în decor din minutul 45 a lui Sergiu Arnăutu, care a protestat și apoi l-a înjurat pe arbitrul Horia Mladinovici, fapte care i-au adus eliminarea. În inferioritate numerică, ploieștenii au rezistat fără gol până în minutul 69, ca după aceea să fie pedepsiți de alte două ori.

Sergiu Arnăutu și-a condamnat echipa la eșec

Prima repriză a fost una destul destul de echilibrată, cu câteva ocazii la ambele porți, însă fără mari situații de gol. UTA a dominat ușor, în timp ce Petrolul s-a bazat mai mult pe stoparea atacurilor adversarilor și la spercularea contraatacurilor. Însă la pauză s-a intrat 11 contra 10, după ce Sergiu Arnăutu, inexplicabil de nervos, i-a reproșat arbitrului un fault neacordat și apoi l-a înjurat pentru că i-a arătat cartonașul galben. Horia Mladinovici nu l-a iertat, astfel că atacantul „lupilor” a văzut cartonașul roșu și a plecat la vestiare fără să mai comenteze, conștientizând prostia pe care a făcut-o.

Pe lângă Arnăutu, tot în prima parte, Petrolul l-a pierdut din minutul 19 și pe Cristian Sîrghi, fundașul ieșind accidentat și fiind înlocuit cu Alexandru Zaharia.

Golul a plutit în aer, iar până la umilință a mai fost un pas

Încrezători că vor marca, utiștii au presat și, după ocaziile lui Rus (53, 57), au reușit să desfacă apărarea „lupilor” cu o pasă peste a lui Tomozei. Valentin Buhăcianu (69) a scăpat singur cu Avram și a înscris printre picioarele acestuia. Iar meciul a continuat într-o singură direcție, în timp ce din sectorul rezervat oaspeților s-a auzit în repetate rânduri scandări de demisie către Flavius Stoican. Arădenii au mai punctat după alte două contraatacuri, prin Ciprian Rus (82) și Alexandru Ioniță (90+1), și au obținut o nouă victorie cu 3-0 în fața Petrolului, unul care termină sezonul în genunchi și își așteptă călăul.

Dezamăgirea Petrolul, spectaculoasa UTA

Ajunsă pe locul 8 la finalul primei părți a sezonului, cu 31 de puncte, la patru puncte în spatele Rapidului (locul 3), la șase de CS Mioveni (locul 2) și zece de UTA (locul 1), Petrolul va face, cel mai probabil, aceeași greșeală comisă și în iarna trecută, atunci când și-a schimbat aproape tot lotul și a luat-o de la zero în partea a doua a campionatului. La Ploiești se așteaptă demisia antrenorului Flavius Stoican, nici rămânerea președintelui Marius Stan nu e sigură, iar, în privința jucătorilor, conducătorul clubului spunea că ar renunța la jumătate dintre ei.

În schimb, UTA termină anul pe locul 1, cu 41 de puncte, la patru în fața Mioveniului (locul 2) și la șase de Rapid, ocupanta poziție a 3-a, cea care duce la barajul pentru promovare. Echipa arădeană e cotată cu prima șansă la accederea în Liga 1 și doar o autodistrugere o mai poate face să rateze acest obiectiv.

––––––––––––––––––––-

Ultimul derby al Ligii 2 din 2019 are loc astăzi, de la ora 13:00, la Arad, pe stadionul Motorul, acolo unde se întâlnesc UTA, campioana de toamnă a acestui sezon, și Petrolul, o candidată la promovare, căzută după jocurile de ieri și alaltăieri pe locul 8. Va fi un meci de totul sau nimic pentru ambele echipe, gazdele având posibilitatea să se detajeze la zece puncte de una dintre contracandidate sau oaspeții de a-și juca viitorul, rămânerea în cursa pentru Liga 1 și păstrarea pozițiilor la club. Meciul de astăzi este penultimul al etapei a 21-a, ultima programată în acest an, campionatul urmând a fi reluat cu etapa a treia a returului la finalul lunii februarie 2020.

Laszlo Balint: „Suntem cu toții conștienți că UTA de la Călărași nu este adevărata UTA”

UTA nu e doar liderul Ligii 2 la clasamentul general, ci e și la rezultatele obținute până acum pe teren propriu. Arădenii au opt victorii și o remiză în fața propriilor spectatori, cât și un golaveraj care dă fiori adversarilor: 19-1.

„Bătrâna Doamnă” vine după eșecul de la Călărași, 0-1 cu Dunărea, însă antrenorul Laszlo Balint e convins că echipa sa va arăta altfel pe teren propriu. „Nu voi începe cu acel clișeu că ne așteaptă un meci dificil, pentru că, pentru noi, cam toate meciurile au fost dificile sau foarte dificile. În schimb, spun că suntem în fața unui examen important pentru noi, pentru că ne dorim foarte mult să reacționăm în urma ultimului joc. Suntem cu toții conștienți că UTA de la Călărași nu este adevărata UTA. Bineînțeles că sunt mai multe aspecte care au influențat randamentul nostru din precedenta etapă, însă nu e cazul să revenim asupra a ceea ce a fost. E foarte important să ne concentrăm pe ce va fi, mai ales că vom întâlni un adversar extrem de dificil, un adversar important pentru nivelul ligii a doua și nu numai. Petrolul Ploiești și-a anunțat de la bun început intențiile clare de promovare, a făcut investiții importante la toate nivelurile, administrativ, bancă tehnică, lot de jucători și e foarte evident că vor veni hotărâți să obțină cele trei puncte. Pentru mine este foarte important modul în care va reacționa echipa în această săptămână pentru că, am spus-o imediat după meciul de la Călărași, că trebuie să pregătim foarte atent meciul de duminică și să jucăm bine. Este foarte important, ăsta este principalul nostru obiectiv, sperăm să jucăm bine în fața unui stadion plin și rezultatul să vină firesc, ca o consecință a evoluției noastre”, a spus Balint.

Flavius Stoican: „Vrem să ne luăm o revanșă. Noi jucăm foarte bine în deplasare”

Însă și Petrolul este un adversar puternic și a demonstrat-o în special în meciurile din deplasare, mai mult decât în cele de acasă. Echipa ploieșteană se află pe locul 2 în clasamentul special al jocurile desfășurate pe teren străin, cu 16 puncte acumulate în zece jocuri, sub CS Mioveni, care are 19 puncte. Prahovenii parcă s-au simțit mai bine când n-au avut presiunea propriului public.

Pe acest lucru a mizat și antrenorul Flavius Stoican atunci când a vorbit despre meciul cu UTA. „E un meci important, cum sunt, de altfel, toate, dar vrem să ne luăm o revanșă și mai ales că noi jucăm foarte bine în deplasare. Asta este lucrul cel mai îmbucurător pentru mine, că sunt dezinvoți și sunt convins că o să fie un meci frumos. Întâlnim o echipă care este pe primul loc și vrem să ne ridicăm la nivelul partidei. Este o echipă bună și vrem să vedem la ce nivel suntem”, a spus Stoican, care la ultimele două partide de acasă i s-a cerut demisia de către galerie și ar putea fi la ultimul joc pe banca Petrolului.

După jocul ratat cu SCM Gloria (0-1), la Petrolul s-a dat ultimatum pentru următoarele două partide, cu Metaloglobus și UTA: să se obțină minimum patru puncte. Cum cu bucureștenii s-a luat doar unul, deși se spera la trei, cu UTA obiectivul a rămas unul singur: victoria. Dacă nu se va câștiga, la gruparea ploieșteană se vor lua măsuri drastice, președintele Marius Stan gândindu-se în acest moment să renunțe la jumătate dintre jucători.

„Acele trei puncte pierdute cu Buzăul costă enorm. Cu acele trei puncte eram acum pe locul 3, abordam meciul cu Metaloglobus de pe o potențială poziție de a trece pe locul 2 și mergeam la UTA bătându-ne în meci direct și având obligația, după ce am pierdut acasă cu un 3-0 neverosimil, să câștigăm și, bătându-i, puteai să termini pe primul loc. Rezultatul ăla cu Buzăul te înnebunește, îți bulversează toate judecățile. Un joc, o neatenție, sau mai multe neatenții pe parcusul primei reprize, te-au dus la situația asta de a fi într-o postură, cu Metaloglobus și UTA, de a fi sau a nu fi. Așa cum am anunțat, o spun și acum, cu voce tare, să ne audă toți, toată lumea, inclusiv stafful tehnic, inclusiv jucătorii, vestiarul, și, de ce nu, și la nivel de conducere se poate discuta, are un target clar, care se traduce într-un ultimatum: minim patru puncte din cele două jocuri care urmează. Altfel, problemele se agravează și mai mult și probabil, adică în mod cert, se vor lua niște măsuri drastice. E neplăcut, pentru că puteam să fim la un banchet de final de tur, de tur prelungit, în care să ne bucurăm cât de cât cu toții, chiar dacă nu toate au fost nemaipomenite de-a lungul acestui tur de campionat, dar o poziție acolo sus, 1 sau 2, îți dădea speranțe. Locul ți-l puteai conserva, întărești, după o pregătire de iarnă mai atentă, mai consistentă, astfel încât să te duci în Liga 1”, a spus Stan la o emisiune a unui post TV local.

În meciul tur, pe „Ilie Oană”, UTA a umilit Petrolul cu 3-0, prin golurile marcate de Ciprian Rus (36 – penalty), Valentin Buhăcianu (89) și Diego Lorenzi (90+3). Jocul prestat însă de cele două echipe n-a fost unul care să îndreptățească acest rezultat. Arădenii au înscris doar după contraatacuri, în rest apărându-se pe întreaga durată a partidei.

Înaintea desfășurării meciului de astăzi, UTA ocupă locul 1, cu 38 de puncte, iar Petrolul a căzut pe 8, cu 31 de puncte.

Partida care începe de la ora 13:00, pe stadionul Motorul din Arad, va fi arbitrată de o brigadă bucureșteană, condusă de centralul Horia Gabriel Mladinovici și asistenții Cosmin Vătămanu și Mihăiță Necula. Rezervă este Viorel Nicușor Flueran (Craiova), iar observatori au fost delegați Dan Jiga (Bistrița) și Dumitru Paraschiv (Drobeta Turnu Severin).

VEZI CLASAMENTUL LIGII 2 și GOLGHETERII

VEZI celelalte REZULTATE înregistrate în ETAPA 21

COMENTARIUL LIVE:

â–ºUTA: Fl. Iacob – Tomozei, Melinte, Fl. Ilie, Bustea – Oct. Ursu (Al. Ioniță 60′), Dam. Isac (Hrezdac 77′), R. Moise, Miculescu – Cip. Rus (cpt.), Buhăcianu (Oroian 84′)
Rezerve neutilizate: Bolboașă – Șeroni, Deta, Lorenzi
Antrenor: Laszlo Balint

â–ºPetrolul: R. Avram – Bărboianu, Sîrghi (Al. Zaharia 19′), Alb. Olaru, Ant. Manolache – Meza Colli (Gab. Deac 71′), Măd. Mihăescu – Saim Tudor (Bg. Gavrilă 55′), Laur. Marinescu (cpt.), M. Bratu – Arnăutu
Rezerve neutilizate: Cezar Lungu – D. Enache, Șt. Blănaru, Al. Munteanu
Antrenor: Flavius Stoican
Eliminat: Sergiu Arnăutu 45′ (roșu direct)

â–ºMin 90+3  Final de partidă. UTA a profitat de superioritate numerică din repriza a doua și a punctat de trei ori, câștigând cu 3-0 meciul cu Petrolul. Eliminarea lui Sergiu Arnăutu a înclinat balanța în favoarea arădenilor

â–ºMin 90+1  3-0 Rus scapă singur cu Avram după ce a primit pe culoar, de la mijlocul terenului, de la Ioniță, pătrunde în careu, îl așteaptă pe Alexandru Ioniță să ajungă din spate, îi pasează în stânga și atacantul pune latul din 10 metri și trimite în poarta goală

â–ºMin 84 Iese Valentin Buhăcianu și intră Alexandru Oroian. David Miculescu fusese arătat inițial ca cel care trebuia să iasă

â–ºMin 82 2-0 Ioniță pasează pe culoar pentru Ciprian Rus, care scapă în dreapta careului și finalizează din 8 metri sub transversală, fără șanse pentru Avram

â–ºMin 81 Moise șutează din marginea careului peste poartă. Jucătorul care aparține de Astra a fost foarte șters astăzi

â–ºMin 79 Fanii Petrolului scandează demisia pentru Flavius Stoican, al treilea meci la rând

â–ºMin 77 Înlocuite și la UTA. Iese Damian Isac și intră Denis Hrezdac

â–ºMin 75 Buhăcianu are o cursă în viteză pe stânga, pasează în centru pentru Rus, acesta trimite mai departe la Ioniță, care preia și trage de la 11 metri ușor lateral dreapta. Avram respinge în lateral cu un relex excelent și apoi se degajează

â–ºMin 71 Ultima schimbare la Petrolul. Iese David Meza Colli și intră Gabriel Deac

â–ºMin 69  1-0 Tomozei ridică o minge peste apărarea Petrolului, Olaru nu ajunge să respingă, Valentin Buhăcianu preia și înscrie din 7 metri printre picioarele lui Avram. Fanii arădeni sunt extaziați

â–ºMin 67 Mario Bratu trage de la 20 de metri, Iacob reține fără probleme. Sunt momente bune pentru Petrolul, care de vreo trei minute a ieșit din propria jumătate

â–ºÎn cele nouă meciuri jucate de UTA în acest sezon pe teren propriu, singura echipă adversă care a înscris la Arad a fost CS Mioveni, prin Valentin Coșereanu, care a și reușit să obțină un punct pe stadionul Motorul (scor 1-1). În rest, celelalte echipe care au întâlnit-o pe UTA au pierdut, încasând trei, patru, șase, două sau câte un gol. 19-1 e golaverajul de pe teren propriu al „Bătrânei Doamne”.

â–ºMin 60 UTA schimbă și ea. Iese Octavian Ursu și intră Alexandru Ioniță

â–ºMin 57 Ocazie mare pentru UTA. Tomozei centrează bine din dreapta, Rus reia cu capul din 7 metri central pe lângă bara din dreapta. Avram era bătut

â–ºMin 56 Centrare dintr-un corner de pe stânga, Melinte vine la colțul scurt, șterge mingea, însă Mihăescu respinge în corner. A doua centrare este respinsă fără probleme

â–ºMin 55 Schimbare la Petrolul. Iese Alexandru Tudor Saim și intră Bogdan Gavrilă

â–ºMin 53 Avram scoate în față o deviere la colțul scurt, din alunecare, din 6 metri, a lui Rus, după o centrare din stânga a lui Buhăcianu. Manolache protejează și apoi este faultat de Rus

â–ºMin 51 Moise execută o lovitură liberă din stânga, de pe linia de fund, dar Ilie și Tomozei nu pot relua periculos spre poartă din 6 metri

â–ºMin 46 S-a reluat meciul de la Arad

â–ºMin 45+2  Pauză la Arad. UTA și Petrolul sunt la egalitate, scor 0-0, după o primă repriză destul de modestă în ocazii, însă ploieștenii au rămas fără Sergiu Arnăutu, eliminat în minutul 45 pentru proteste și injurii aduse arbitrului central

â–ºMin 45 Prima repriză e prelungită cu două minute

â–ºMin 45 Sergiu Arnăutu primește cartonașul galben după ce îi reproșează arbitrului că nu a dictat un fault, atacantul Petrolului îl înjură pe Horia Mladinovici, iar centralul îi arată cartonașul roșu

â–ºMin 43 După o centrare din stânga a lui Buhăcianu, Miculescu plonjează la colțul scurt și deviază prin fața porții, însă Rus nu ajunge la timp și mingea se scurge în partea opusă a careului. Spectatorii oftează

â–ºMin 34 Mihăescu trage puternic de la 30 de metri, la un metru peste transversala lui Iacob

â–ºMin 33 Saim Tudor centrează bine din stânga careului către bara a doua, Bratu reia cu capul din 5 metri și mingea se duce de puțin pe lângă vinclul colțului scurt. Bratu s-a lovit și de capul lui Bustea și stă întins pe joc pentru câteva secunde

â–ºMin 21 Arnăutu trage din afara careului, din poziție centrală, peste poartă

â–ºMin 19 Alexandru Zaharia intră pe teren în locul lui Cristian Sîrghi, care ieșise accidentat în urmă cu trei minute

â–ºMin 18 Buhăcianu așează mingea pentru șut, Ursu trage din fața careului, pe jos, Avram plonjează în stânga și reține aproape de bară, dar fără emoții

â–ºMin 16 Sîrghi e scos în afara terenului cu targa. Pe margine se pregătește să intre Zaharia

â–ºMin 15 La o minge trimisă la bătaie în față, Sîrghi se întinde și ciupește balonul către propriul portar, în spatele său fiind Buhăescu și Rus. Sîrghi acuză o întindere la coapsa dreaptă

â–ºMin 13 După un corner de pe dreapta, Miculescu câștigă duelul aerian cu Mihăescu și reia de la 6 metri cu capul peste poartă. Petroliștii îl înconjoară pe arbitrul Mladinovici și îi contestă decizia de a nu sancționa nimic la lovitura pe care Rus i-a aplicat-o în figură lui Sîrghi. Fundașul Petrolului acuză dureri la maxilar

â–ºMin 10 Miculescu pune piciorul la o minge pe linia din dreapta a careului, Sîrghi îl lovește în talpă, iar utistul se trântește și cere penalty. Arbitrul lasă aut de poartă, considerând că arădeanul a picat mult prea ușor în careu

â–ºMin 8 După o incursiune în dreapta a lui Miculescu, Ursu pune latul din 7 metri, la prima bară, însă mingea se duce direct în Olaru, care îndepărtează pericolul

â–ºMin 6 Olaru pasează superb cu stângul de la mijlocul terenului și Saim Tudor scapă singur spre poartă, însă e oprit pentru un posibil offside milimetric

â–ºStadionul este plin, iar galeria UTA-ei asigură fondul sonor din primele secunde. Petrolul are 10 fani în sectorul rezervat oaspeților

â–ºMin 2 Început alert de meci. Florin Ilie trimite o minge peste apărarea Petrolului, Sîrghi protejează în fața lui Rus și Avram iese și reține

â–ºMin 1 Tudor Saim recuperează o minge, avansează și trage de la 25 de metri central puțin pe lângă vinclul din dreapta. Faza s-a petrecut în secunda 22

â–ºMin 1 A început partida de la Arad. Temperatura este una destul de scăzută, de 4 °C, e puțină ceață și burnițează

Marius ANGHEL 08 Dec. 2019, 15:00 Campionat
Pe aceeași temă