Universitatea Cluj a încheiat prima parte a actualului sezon al Ligii 2 mult sub așteptările pe care clubul și suporterii săi le aveau de la echipă. După ratarea promovării la baraj în ediția trecută, în vară, s-au făcut schimbări majore în speranța că în acest campionat se va defila către Liga 1. Tactica s-a dovedit una total neinspirată, după primele cinci etape formația având patru înfrângeri și o victorie. Au urmat noi modificări în conducere și îndepărtarea antrenorului Cristian Dulca, iar în locul său a fost adus Adrian Falub, cel care în sezonul trecut era demis pentru joc nesatisfăcător.
Cu Falub revenit pe bancă, „U” Cluj a început cu o înfrângere la Călărași, 2-3 cu Dunărea, rezultat care avea să fie transformat în victorie la „masa verde” din cauza unei erori a gazdelor. A urmat apoi o serie de meciuri, 16 în total, incluzându-le atât pe cele din campionat, cât și pe cele din Cupa României, în care formația ardeleană a pierdut doar de două ori. A cedat cu 2-3 la Constanța, cu Farul, și cu 0-1 pe teren propriu în fața vicecampioanei FCSB, în Cupa României, unde jocul arătat de Goga și compania a fost unul de nivel de primă ligă. Totuși, dintre cele 14 partide din Liga 2, zece au fost terminate la egalitate, astfel că Universitatea nu prea a avansat în clasament.
Adrian Falub: „Trebuie să luăm lucrurile așa cum sunt și să mergem mai departe”
„U” Cluj a intrat în pauza de iarnă, după 21 de etape, cu 25 de puncte și cu o clasare pe locul 13, mai aproape de pozițiile retrogradabile decât de cele promovabile, astfel că obiectivul de a ajunge în Liga 1 în 2020 ține acum de un miracol. Patru puncte are „U” peste ultima poziție care duce în Liga 3, ocupată de Concordia Chiajna, și zece sub Rapid, clasata pe locul 3, care duce la baraj.
La analiza publică făcută de Adrian Falub după această primă parte a sezonului, antrenorul a spus care este strategia pe termen scurt a clubului: o clasare cât mai bună și formarea unui grup puternic. Despre promovare se poate vorbi peste un an și jumătate.
„Suntem într-un punct important pentru ceea ce urmează la clubul nostru. Când am venit aici am preluat o echipă cu patru înfrângeri din cinci meciuri. Până la urmă, am reușit să stabilizăm lucrurile, chiar dacă nu am avut rezultate deosebite. Am pierdut un singur meci în campionat, la Constanța, cu Farul, o formație care a câștigat aproape tot acasă. Trebuie să uităm trecutul, e clar că nu a funcționat ceva bine, strategia inițială nu a dat roade și nu aș vrea să insist foarte mult asupra acestui subiect. E foarte important să gestionăm inteligent returul campionatului. Ne-am despărțit de unii dintre jucători, vrem să ne mai despărțim de alții. Jucătorii vor fi plătiți și în funcție de randamentul sportiv pe care îl vor da. Toată lumea trebuie să înțeleagă faptul că la „U” Cluj nu e o vacanță plătită. Nu am ce să le reproșez celor care au plecat, chiar au fost profesioniști și merită subliniat acest lucru. Nu am avut probleme disciplinare, însă au lipsit rezultatele. Merită tot respectul.
Ne-am fixat o strategie pe termen scurt, însă mie nu îmi place să vorbesc despre salvarea de la retrogradare. Suntem realiști, vrem să urcăm în clasament și să nu avem emoții. Sunt convins că putem să realizăm acest lucru, iar în paralel să construim un grup puternic. Deja e prea mult, lumea a avut alte așteptări, și-a pierdut răbdarea. Astăzi suntem în acest punct, trebuie să luăm lucrurile așa cum sunt și să mergem mai departe cu gândul de a depune o muncă al cărei rezultat să fie promovarea peste un an și jumătate”, a spus Adrian Falub, citat de fcuniversitateacluj.ro.
Daniel Stanciu: „A fost un 2019 cu mari dezamăgiri pentru cei mai înfocați suporteri ai Universității”
Pe parcurs, aproape de finalul primei părți a sezonului, la „U” Cluj a ajuns și Daniel Stanciu, în funcția de director general. Acesta a tras o scurtă concluzie despre parcursul echipei din 2019 și a concluzionat prin a spune că va munci pentru a organiza clubul mai bine.
„Încheiem un an mai puțin plăcut pentru familia Universității Cluj. Clubul a ratat promovarea în urma barajului cu Hermannstadt și a avut un început de sezon mai puțin reușit. E clar că a fost un 2019 cu mari dezamăgiri pentru cei mai înfocați suporteri ai Universității și pentru cei care au crezut în promovare. Dorința este mult mai mare decât puterea clubului. E foarte greu să faci o strategie la jumătatea drumului pentru a obține rezultate imediate. În schimb, sunt convins că tot ceea ce dorim să punem în aplicare va fi în concordanță cu ceea ce își doresc suporterii. Universitatea Cluj este un club stabil din punct de vedere financiar și vom munci pentru a-l organiza mai bine”, a spus Stanciu.
„Avem așteptări mari în 2020, atât noi cât și suporterii. Vom încerca să muncim diferit și să realizăm mai mult. Le mulțumim tuturor celor care au fost alături de noi în momente bune și mai puțin bune, suporterilor, care sper să înțeleagă situația și să rămână alături de noi, la fel ca până acum, sponsorilor și, nu în ultimul rând, presei. Sperăm să avem un an nou mai bun!”, a declarat Daniel Stanciu cu referire la ceea ce urmează pentru „U” Cluj în 2020.
„Am aprobat strategia până în vară, dar și bugetul”
Cât privește strategia și bugetul, acestea au fost trasate până la finalul sezonului, ca, apoi, în funcție de bugetul pe care îl va aproba Consiliul Local Cluj-Napoca, să se stabilească și planul pentru următorul campionat.
„Din punct de vedere administrativ am avut o ședință a Consiliului Director în care am aprobat strategia până în vară, dar și bugetul, cu mențiunea că aici depindem și de Consiliul Local. În funcție de acest buget vom creiona planul pentru viitorul sezon. Suntem „U” Cluj, iar din ianuarie vom schimba mentalitatea din toate punctele de vedere. Bugetul e în jur de 1,2 milioane de euro, nu este unul foarte mare, însă e foarte bun pentru Liga a 2-a, în condițiile în care avem un Centru de Copii și Juniori, o academie, foarte multe cheltuieli. Prin plecarea acelor jucători străini am reușit să facem o anumită economie.
Nu avem ce să le reproșăm străinilor în ceea ce privește caracterul sau modul în care s-au pregătit, dar am luat aceste decizii mai mult din punct de vedere psihologic. S-au comportat exemplar la negocieri, au înțeles situația, nu au cerut bani în plus. Au reziliat cu banii la zi, iar negocierile au durat puțin. N-au plecat zâmbind, deoarece s-au atașat de Universitatea Cluj. Am reziliat amiabil și cu Alexandru Buza, specialistul în nutriție și medicină sportivă. A avut un discurs emoționant în vestiar în momentul în care și-a luat la revedere. Le mulțumim tuturor pentru întreaga muncă depusă la „U”!”, a mai transmis Daniel Stanciu.
Campionatul Ligii 2 se va relua la finalul lunii februarie, „U” Cluj va avea reunirea pe 13 ianuarie, iar în primul meci oficial o va întâlni pe teren propriu pe Campionii FC Argeș.