Pandurii scapă de faliment! A câștigat războiul cu acționarii. EXCLUSIV | Marin Condescu: „De mâine putem ieși din insolvență. Clubul are acum puterea să revină în prima ligă”

Pandurii scapă de faliment! A câștigat războiul cu acționarii.** EXCLUSIV | Marin Condescu:

Veștile bune continuă la Pandurii Târgu Jiu. Dacă etapa trecută a reușit prima victorie stagională, 1-0 la Metaloglobus, echipa gorjeană a obținut astăzi, 18 septembrie 2019, un succes decisiv pentru viitorul clubului, după ce Curtea de Apel Craiova a stabilit ca acționarii să achite peste 3 milioane de euro, sumă ce reprezintă cotizațiile aferente anilor 2014-2017.

Practic, CS Pandurii Lignitul Târgu Jiu a câștigat mai mulți bani decât le stabilise Tribunalul Gorj. Acționarii au făcut însă recurs, dosarul a ajuns ls Curtea de Apel Craiova, care astăzi a obligat Complexul Energetic Oltenia la plata a 6.398.608,88 lei, Consiliul Local Târgu Jiu la 2.861.747,68 lei, Consiliul Județean Gorj la 769.543,23 lei, Uniunea Sindicatelor Miniere Oltenia la 516.983,76 lei, iar SC Artego SA, care inițial fusese exonerată de la plată, trebuie să vireze acum nu mai puțin de 4.898.219,86 lei în contul clubului. În total, Pandurii are de primit 15,445,103.41‬ lei, adică aproximativ 3,3 milioane de euro.

Suma totală e aproape dublă față de cea decisă inițial de Tribunalul Gorj, care stabilise astfel: Complexul Energetic Oltenia SA – 6.398.608,88 lei, Consiliul Local Târgu Jiu – 2.090.028,93 lei, Consiliul Județean Gorj – 512.303,65 lei și Uniunea Sindicatelor Miniere Oltenia – 414.525,03 lei.

Decizia instanței este executorie, dar mai poate fi atacată la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Fostul președinte al clubului, din perioada 2005-2014, Marin Condescu, principalul creditor în acest moment, susține că primii bani vor intra încă de mâine în conturile clubului. „E o decizie firească, care trebuia totuși să fi fost pronunțată mult mai devreme. Au fost foarte multe termene, dar, în cele din urmă, s-a demonstrat că noi am avut dreptate. Ei nu au venit cu documente în plus și nu au ce să mai justifice mai departe. Se va trece efectiv la executare. Au fost două variante de calcul. La Curtea de Apel am demonstrat că sumele sunt mult mai mari. Expertiza noastră a fost corectă și inclusiv Artego are de plată. După ce scoatem o grefa, mâine, executorul judecătoresc îi va executa silit, dacă nu plătesc în câteva ore. În acest caz, vor trebuie să achite și onorariul executorului. Oricum, noi avem o hotărâre executorie, prin care blocaserăm conturile CEO. Practic, banii intră automat mâine în conturile nostre, apoi urmează ca și ceilalți acționari să facă plata. Sunt banii care reprezintă cotizația pentru perioada 2014-2017. Dacă mai vor să rămână acționari, vor trebui să plătească și pe anii 2018 și 2019, în caz contrat urmând să-i scoatem din acționariat. Trebuie să-și asume responsabilitatea. Ori plătesc, ori pleacă!”, a declarat, în exclusivitate pentru ProSport, Marin Condescu.

Condescu are de recuperat 1 milion de euro!

Acesta este înscris și la masa credală, fiind principalul creditor, cu peste 1 milion de euro. „Vreau să mulțumesc jucătorilor și angajațiilor, care au fost niște eroi. Unii dintre ei nu și-au primit salariile de 3 ani de zile, deși au muncit. Mulțumim și vechilor jucători, care nu ne-au târât în tribunal. Mă refer aici la Răduț, Nistor, Stanca și alții. Acum își vor primii toți banii. Prectic, suma către foștii jucători reprezintă cam o treime din cei 3 milioane de euro, o treime avem de dat la finanțe, iar o treime la chirografari. Eu am de luat 170.000 de euro, cu care am împrumutat clubul, și alți 840.000 de euro, din perioada 2005-2014, în care am fost președinte și nu am primit niciun leu. Am avut un contract cu îndeplinirea unor clauze, cum ar fi menținerea în prima ligă, calificarea în cupele europene sau selecționarea jucătorilor la echipa națională. În 2014, când trebuia să-mi iau banii, m-au dat afară din club. Acum, acești bani se vor plăti eșalonat, în următorii patru ani, către cei înscriși la masa credală și către jucători, după intrarea clubului în insolență. Sunt 162 de creditori și le mulțumim că nu ne-au târât prin tribunale ca să ceară falimentul. Practic, din suma totală, o treime se va duce către finanțe, o treime către jucatorii și o treime la chirografari, printre care și eu”, a explicat Condescu.

Cere ridicarea interdicției de a face transferuri

Fostul președinte al clubului gorjean, care se ocupă, de mai bine de doi ani, din nou de destinele clubului, dar din umbră, crede că acum Pandurii poate lupta pentru promovare. „Noi putem ieși mâine din insolvență. După ce ducem dovada că am plătit la Finanțe, cam 1 milion de euro, va fi deblocată și acea intedicție a FRF, prin care nu mai avem voie să legitimăm jucători, inclusiv pe cei liber de contract. Ne vom întări lotul în perioada următoare. Acum, clubul are puterea să revină în Liga 1”, a mai spus Condescu pentru ProSport.

În acest moment, după șapte etape surse din noul sezon, Pandurii ocupă locul 18, retrogradabil, cu 5 puncte, la fel ca ASU Poli și FK Csikszereda. Sâmbătă, de la ora 11:00, echipa gorjeană joacă pe teren propriu cu UTA. În scurt timp, posibil în luna octombrie, noul stadion din Târgu Jiu ar putea fi dat în folosință, iar Pandurii își va disputa meciurile de pe teren propriu pe acesta.

Articol scris de Mircea OGLINDOIU

Pe aceeași temă