Lobonț vrea să schimbe mentalitatea românească, la „U” Cluj. Sabău nu e de acord cu ultima decizie a „Pisicii”, dar o respectă: „Sper să nu-l dezamăgească jucătorii”

Proaspătul antrenor Bogdan Lobonț (41 de ani) și-a propus să-și adapteze jucătorii de la Universitatea Cluj la practicile din marile campionate ale Europei. Schimbarea majoră pe care o propune Lobonț este renunțarea la cantonamente, înaintea partidelor de pe teren propriu, o practică ce nu este îmbrățișată de majoritatea antrenorilor din România, de teama escapadelor fotbaliștilor în nopțile de dinaintea jocurilor.

Primul meci pe care „U” Cluj îl va juca fără un cantonament în prealabil este cel de astăzi, de la ora 17:30, cu ASU Politehnica Timișoara. Managerul Ioan Ovidiu Sabău le atrage atenția jucătorilor că acest lucru trebuie să-i responsabilizeze, iar cei care vor înțelege greșit această libertate vor fi eliminați.

„Fără cantonamente la jocurile de acasă, așa este. Eu n-am fost de acord, dar este decizia lui și o respect. Sper să nu-l dezamăgească jucătorii și această încredere să fie depășită prin seriozitate, odihnă, să se gândească cum întorc ei faptul că acest om le dă această libertate și care arată că are încredere. Mă responsabilizez sau e o slăbiciune? Dar dacă vor fi astfel de jucători (n.r. – care o vor considera o slăbiciune), vor pleca, rapid”, a spus Sabău, la Look Plus.

„Când începe antrenamentul nu mai există glume”

Fostul internațional spune că a sesizat faptul că Bogdan Lobonț a preluat din atitudinea pozitivă a antrenorilor cu care a lucrat în Olanda și Italia, în ultimii 18 ani și că îi laudă mereu pe jucători.

„Să ai încredere în tine este foarte bine, dar există riscul să nu te analizezi corect. Când ai un asemenea om trebuie să te lupți pentru el, trebuie să-l apreciezi pentru că te respectă, în primul rând, iar când îți cere ceva, îți cere pentru că așa este bine și te va ajuta să fi mai bun. Să nu înțeleagă această pozitivitate, această bunătate, ca pe o slăbiciune! Apreciez foarte mult că n-am văzut niciodată să critice și scoate în evidență mai mult calitățile lor decât minusurile”, a spus Sabău, care remarcă și profesionalismul acestuia în ședințele de pregătire: „Când începe antrenamentul nu mai există glume sau să fie relaxați, să tragă chiulul. Reușește să se impună prin tot ceea ce a făcut. În momentul în care vorbește Bogdan Lobonț se impune”.

Înaintea desfășurării meciului cu ASU Politehnica Timișoara, „U” Cluj are 47 de puncte și se află pe locul 5 în Liga 2. Cu o victorie, echipa lui Bogdan Lobonț se va apropia la două puncte de liderului Sportul Snagov și va urca pe locul 3.

Articol scris de Vlad MĂ‚CICĂ‚ȘAN

Pe aceeași temă