„Liga 2 va fi o mică Liga 1”. Interviu cu antrenorul Universității Cluj: „Aș vrea să promoveze patru echipe. România are nevoie de mai multe cluburi în prima ligă”

Antrenorul Universității Cluj așteaptă cel mai puternic sezon din ultimii ani în Liga 2. Are obiectiv promovarea, la fel ca multe alte echipe ce vor juca în eșalonul secund din sezonul viitor. Adrian Falub (46 de ani) vorbește despre detaliile care vor face diferența, despre campania de transferuri a clujenilor și despre necesitatea schimbării sistemului competițional de la Liga 1, astfel încât din sezonul 2019-2020 să fie 16 echipe la start.

Adi, cum ai caracteriza acest sezon?
Cred că până la urmă a fost un sezon bun. Am promovat, cred că am jucat și un fotbal bun, mai ales în retur, am dominat toate jocurile, am marcat multe goluri și am primit puține. Pentru U Cluj promovarea era o normalitate, nu doar pentru că eram U Cluj, dar și pentru că am făcut un sezon bun și un retur foarte bun. Am jucat mai bine pe final, când au apărut și terenurile mai bune.

E un proiect care a funcționat conform planului. Ce urmează?
Doi ani care au trecut foarte repede, ne-am organizat, am încercat să facem toate lucrurile de la zero. Conducerea și-a făcut treaba foarte bine, noi ne-am făcut treaba… Aici vreau să le mulțumesc jucătorilor cu experiență, care au venit și ne-au ajutat. Nu este ușor să te motivezi, când te întorci și trebuie să joci pe niște terenuri ca la țară. Acum urmează o mică Liga 1.

„România are nevoie de mai multe echipe în Liga 1”

Se anunță cel mai puternic sezon din Liga 2…
Așa cred și eu. De foarte mult timp nu a fost o Liga 2 cu atâtea echipe organizate, cu mulți suporteri și care vor să promoveze. Trebuie să fim realiști și să știm că nu va mai fi așa simplu. Lumea s-a obișnuit cu victorii la scor, dar trebuie să fim conștienți că vor veni și momente mai grele.

S-ar impune schimbare sistemului competițional pentru a promova patru echipe în viitorul sezon?
Da, eu aș vrea. Mi-ar plăcea să se întâmple asta. O dată pentru că România are nevoie de mai multe echipe decât 14. În plus, nu e corect ca echipele din play-off să aibă două săptămâni de vacanță în plus. Cu 16 echipe ar termina în același timp. Două săptămâni de vacanță în plus e foarte mult. Practic, echipele din play-out n-au timp să se odihnească și nu e normal.

„Ai nevoie de încrederea spectatorilor. Nu mai sunt echipe cu cinci spectatori în tribună”

Ești un specialist în promovări. Ce trebuie să aibă echipele care vor promova acum?
E un campionat foarte lung, 38 de etape. Este enorm, joci mai multe meciuri ca o echipă de Liga 1 și ai nevoie de continuitate, de constanță. Nu-ți permiți să faci două meciuri bune și patru proaste. Trebuie să fii mereu la un nivel corespunzător și să iei puncte. Campionatul nu este un sprint, ai nevoie de constanță. Este important și cum începi. Sunt multe echipe care își propun promovarea. Poate că unele vor schimba o echipă întreagă. Victoriile aduc stare de spirit bună, aduc încredere. Nu mai sunt echipe cu cinci spectatori în tribună. Vor fi echipe cu mulți suporteri și aici dacă nu capeți încrederea suporterilor e greu. E importantă starea de spirit.

Ați adus cinci jucători. Vor mai veni?
Sper să mai vină. Ne mai dorim. Avem nevoie de atacanți. Am adus niște jucători pentru că ne-au lipsit dublurile pe aceste posturi. Avem un echilibru pe aceste posturi.

Jucătorii cu experiență vor rămâne? Mai pot să ajute?
Da, au semnat contracte în continuare. Cred că totul e în regulă. Eu cred că pot să ajute. Am ținut mult ca ei să continue cu noi. Ne-au ajutat foarte mult. Ei trebuie să înțeleagă că se vor schimba puțin lucrurile, pentru că vom întâlni echipe care vor fi cel puțin la nivelul nostru. Trebuie să se concentreze mai mult ca până acum.

Ați urmărit colaborarea cu Viitorul și pentru a avea jucători care să se integreze în regula jucătorilor tineri?
Noi am avut și din iarnă o colaborare cu ei. I-am dorit și atunci, dar era greu să vină în Liga a 3-a. I-am vrut foarte mult, tocmai pentru că avem nevoie de jucători sub 21 de ani. Îi aveam doar pe Manu, Hordouan și Hațegan și trebuie să ai cel puțin șase jucători de sub 21 de ani în lot. Am vorbit și cu ei și le-am spus că nu e un club ușor, dar am încredere în ei.

5 jucători a transferat U Cluj până acum: Cosmin Dur-Bozoancă, Doru Dumitrescu, Tiberiu Căpușă (toți trei împrumutați de la Viitorul, primul venit de la ASU Poli), Carol Taub (ex. ASU Poli), Jevrem Kosnic (ex. Vojvodina Novi Sad)

Articol scris de Vlad MĂ‚CICĂ‚ȘAN

Pe aceeași temă