Iancu, condamnat la 10 ani de detenție în dosarul Rafo

28 Nov. 2011, 17:20 Campionat
Iancu, condamnat** la 10 ani de detenție în dosarul Rafo

UPDATE2: Într-un comunicat postat pe site-ul oficial al clubului de pe Bega, Iancu lămurește situația:

1. Nu este vorba de niciun dosar RAFO. Personal, nu sunt implicat in niciun dosar legat de acea rafinarie! Nu am creat niciun prejudiciu statului roman atata timp cat am condus RAFO. Ba din contra, am recuperat peste 260 de milioane de euro, bani pe care-i datorau predecesorii mei statului roman. La data prezenta, RAFO nu mai are nicio datorie bugetara si asta in urma programului de reorganizare pe care l-am condus.

2. Este vorba de un dosar care priveste mai multe firme, printre care si una din grupul VGB, careia nu i-a fost retinuta in aceasta hotarare niciun prejudiciu cauzat statului. In dreptul celorlalte firme, s-au stabilit prejudicii, dar in mod eronat, pe langa proprietarii acelor firme m-au acuzat pe mine si fratele meu ca fiind actionari. Lucru cu totul si cu totul neadevarat. Firmele la care am facut referire nu sunt de tip-fantoma, iar actionarii exista si sunt cetateni romani, parte in dosar. Aceasta este eroarea judiciara pe care o vor indrepta Curtea de Apel si Inalta Curte de Casatie si Justitie.

3. Acest dosar nu are legatura cu fotbalul, cu acte de coruptie si cuprinde evenimente din perioada 2000-2001.

4.
Grupul de firme BkP nu este implicat in acest dosar. Clubul Politehnica Timisoara nu are nimic de suferit de pe urma acestei decizii. Toate sustinerile de mai sus se gasesc in decizia Tribunalului, aflata pe site-ul institutiei in cauza.

5. Actionarii persoanei juridice FC Politehnica Timisoara SA nu sunt implicati in acest dosar.


UPDATE1:

Tribunalul București a decis azi să-l condamne pe Marian Iancu la 10 ani de închisoare, în dosarul „Rafo”. Patronul lui Poli spune că este vorba despre o eroare judiciară și afirmă că avocații săi se vor adresa Curții de Apel.

„Este o eroare judiciară, avocații o vor îndrepta la Curtea de Apel, nu are nicio legătură cu RAFO. Este vorba despre niște societăți comerciale, probabil că erau mai multe nume de Iancu acolo și probabil că a fost o confuzie. Are legătură cu alte societăți, dar eu nu sunt într-o nicio instanță în legătură cu rafinăria RAFO Onești.

Este o eroare judiciară, eu n-am nicio legătură cu societățile alea. Avocații mei vor îndrepta greșeala asta judiciară. Și pe mine m-a deranjat, dar asta este. Trebuie să verific dacă are vreo legătură cu dosarul în care am fost arestat preventiv acum câțiva ani. „, a declarat Marian Iancu la Sport.ro.


Patronul Politehnicii Timișoara, Marian Iancu, a fost condamnat la zece ani de detenție în dosarul Rafo, de către Tribunalul București, care a decis și condamnarea fratelui acestuia, Octavian Iancu, la nouă ani de închisoare, și a lui Constantin Mărgărit la opt ani.

Decizia tribunalului poate fi constestată la Curtea de Apel București.

Trimiși în judecată în 2006, Alexandru Marian Iancu, Constantin Mărgărit, Octavian Iancu, Gheorghiță Iancu, Marius Turică, Silviu Neacșu, Akaroglu Cuneyt, Elenkalan Hayrettin și Basaran Kadri Mazhar au fost judecați pentru evaziune fiscală, asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni și spălare de bani.

Acuzațiile în acest dosar au fost formulate în baza concluziilor din procesul-verbal întocmit de Agenția Națională de Administrare Fiscală – Ministerul Finanțelor Publice. Potrivit acestui act, Kadri Mazhar Basaran, Mărgărit Constantin și Octavian Iancu (administratori la firmei VGB Impex SRL, în 2000-2004), împreună cu Alexandru Marian Iancu (coordonator la nivelul acestei societăți) au prejudiciat bugetul de stat prin neplata impozitului pe profit de 806,2 miliarde lei și prin TVA nelegal dedus de 550, 3 miliarde, rezultînd un prejudiciu total de 1.356,5 miliarde de lei.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) au stabilit că Mărgărit Constantin, Octavian Iancu, Basaran Kadri Maznar, Akaroglu Cuneyit, Elenkalan Hazrettin, Alexandru Marian Iancu, Silviu Neacșu, Gheorghiță Iancu și Marius Turică au derulat activități comerciale ilicite în care ar fi fost implicate grupul de firme VGB – rafinăria Rafo – societatea Tender SA – Carom SA.

Anchetatorii au stabilit că membrii grupării constituite pentru săvârșirea de infracțiuni, al cărui scop era spălarea banilor proveniți din comiterea anumitor infracțiuni economice. Grupul alcătuit din cele nouă persoane au uzat în activitatea lui de SC VGB Impex SRL, SC Dinamic Auto SRL, SC Klass Petrol SRL, SC Best Auto SRL, SC BE-COM-BE SRL, SC Star Com Oil SRL și SC Test Petrol SRL.

Constantin Mărgărit, Octavian Iancu și Alexandru Marian Iancu au fost arestați în seara de 14 februarie 2005, ei fiind eliberați în același an, la 24 iunie, de către Curtea de Apel București, care a apreciat că cei trei pot fi cercetați de procurori în stare de libertate.

Sursa: Mediafax

28 Nov. 2011, 17:20 Campionat
Pe aceeași temă