Flavius Stoican vrea ca Petrolul să defileze, dar s-a împiedicat de cea mai slabă adversară din Liga 2. „Așa este românul, să strice toate lucrurile bune”

Marius ANGHEL 16 Sep. 2019, 22:00 Campionat

Petrolul s-a făcut de râs pe teren propriu în fața Sportului Snagov, ultima clasată, remizând 1-1 și ratând șansa să le egaleze pe UTA și Rapid. „Lupii” au deschis scorul în prima repriză prin Sergiu Arnăutu, au jucat în ultima jumătate de oră a partidei în inferioritate numerică, după eliminarea lui Ionuț Cioinac, n-au mai contat în atac, iar ilfovenii au reușit golul egalizator în minutul 90, prin fostul petrolist Adrian Stoica.

La final, Flavius Stoican și-a băgat jucătorii în ședință la vestiar, după această remiză echivalentă cu o înfrângere. Antrenorul și-a asumat rezultatul, spunând că nu și-a putut face elevii să-și ia în serios adversarul, dar a dat vina și pe superficialitatea cu care se ratează ocaziile create.

„E greu de explicat. De fapt, dacă e să găsim o explicație este faptul că am intrat foarte relaxați. Până la urmă, eu sunt responsabil și principalul om care nu am reușit să-i montez, să conștientizeze că un meci nu este dinainte câștigat, doar dacă te afli pe teren. Am pierdut multe dueluri, am tratat cu seninătate ocazii. Parcă este un blestem al nostru să ratăm atât de superficial, ca și când la următoarea fază ar veni alta și apoi alta. Este o problemă pe care trebuie să o remediem, dar, una peste alta, atunci când lucrurile merg bine, când suporterii sunt aproape de echipă, situația financiară este în regulă, ai stadion frumos, condiții de antrenament, trebuie să facem noi câte ceva, că așa este românul, să stricăm toate lucrurile astea, să stau acum dezamăgit. Să nu tratăm toate lucrurile corect. Până la urmă, eu sunt principalul vinovat, pentru că mă gândesc la toți. Am jucat în meciul de Cupă cu Snagovul, iarăși 70 de ocazii, am ratat cu seninătate. Acum dau șansă la alți jucători, pentru că am un grup. Dacă intrăm pe teren, vreau să văd aceeași încredere pe care le-o ofer eu, să mi-o răsplătească. Astăzi, mai puțin. Și mi-e ciudă, pentru că tratăm duelurile astea cu atâta seninătate, de zici că ajungea mingea la noi fără să facem prea mult efort. Ă‚sta este fotbalul. Știu de am de făcut. Ei trebuie să țină capul sus, să conștientizeze fiecare ce a greșit, pentru că eu cred că am o echipă de Liga 1, dar vrea cu atitudine de Liga 1, nu doar o echipă care joacă doar pe vârfuri”, a spus Flavius Stoican la microfonul DigiSport.

„Timpul va fi ori aliatul meu, ori dușmanul meu”

Petrolul a jucat din minutul 58 în inferioritate numerică, după eliminarea lui Ionuț Cioinac, și-a mai creat o ocazie de gol după aceea, însă în majoritatea timpului a preferat să se apere și să lase adversarul să pună presiune, parcă desconsiderându-i forța de a putea marca. Stoican spune că vrea de la echipa sa să domine și atunci când are un jucător mai puțin pe teren.

„Și în zece oameni, dacă suntem o echipă mare, trebuie să punem probleme. Și am avut o situație, am tratat-o la fel, a dat Sergiu (n.r. – Arnăutu), a scos-o portarul lor, după aceea a fost o situație a lor. Dar și în zece oameni, suntem o echipă mare, ținem de minge, câștigăm dueluri, driblăm, dăm la poartă. Eu așa vreau să ajungem. Să fim o echipă care jucăm fotbal. Nu contează eliminarea, că am jucat noi în inferioritate. Până atunci ce am făcut? Am avut ocazii, le-am tratat cu seninătate și… asta este realitatea. Avem multe de pus la punct, de reglat, dar timpul va fi ori aliatul meu, ori dușmanul meu”, a mai declarat Flavius Stoican.

„Vreau să văd vână și personalitate nu numai la antrenamente sau când nu vin oameni”

Întrebat cum vede meciul cu „U” Cluj, având în vedere că nu se va putea folosi nici e Walace, accidentat, și Cioinac, accidentat, antrenorul Petrolului a spus că merge pe Cluj Arena pentru a obține victoria, că are încredere în lotul pe care îl are la dispoziție. Stoican regretă că spectatorii au plecat dezamăgiți de la stadion, dar speră ca echipa sa să ajungă să defileze în campionat.

„Îl am pe Cristi Sîrghi, pe Petru Rareș, sunt doi jucători în care am încredere, în calitățile lor, trebuie să joace la capacitate maximă. I-am odihnit pe unii, pe alții i-am băgat. Am un lot de care sunt mulțumit, iar cine va răspunde sunt doar eu. Eu sunt omul care îmi asum că acest rezultat este doar din cauza mea, pentru că nu am știut să îi montez la capacitate maximă. Degeaba vorbești pe un ton mai ridicat, țipi sau vorbești calm, important este ce le transmiți. Dacă tu ai emoțiile astea pozitive, pe care eu le-am simțit înainte de partidă, că toată lumea ne dădea mari favoriți, că batem cu 4-0, 7-0, 5-0. Am avut ocazii și le-am tratat cu seninătate. Exact buba noastră. Am știut că avem un meci dificil, dar, până la urmă ăsta este fotbalul.

Păcat că vin oamenii la stadion, că își pun speranțe, nu îi răsplătim și apoi stăm să ne batem până în ultima etapă, când eu vreau să defilăm. Vreau, așa este gândul meu și așa e stilul meu. Vreau să defilăm, pentru că am o echipă care joacă fotbal, care își crează ocazii, dar, dacă noi suntem atât de superficiali în fața porții, e normal ca, după aceea, să ne fie greu și cu o echipă care nu emitea pretenții înaintea partidei. Vreau să văd vână maximă de la jucătorii mei. Mergem la „U” Cluj să câștigăm. Am mai suferit o dată acasă, când ne-a bătut cu 3-0 UTA, și atunci au fost ocazii, situații. Cine nu vede meciul spune că a fost măcel. Acum am luat un punct. Mamă ce extraodinară bucurie era pe banca lor. De ce? Că tratăm noi ocaziile cu seninătate. Nu suntem nici Barcelona, să avem la fiecare acțiune ocazii. Nici ei nu au atâtea, dar să le tratăm așa… Vreau să văd vână și personalitate nu numai la antrenamente sau când nu vin oameni”, a spus Flavius Stoica.

Hamza „mai are să se pună la punct cu pregătirea fizică”

În ceea ce-l privește pe Younes Hamza, Flavius Stoican spune că tunisianul mai are nevoie de timp pentru a fi pregătit fizic și încă așteaptă cartea verde pentru a fi legitimat.

„Sper în câteva zile, pentru că este un jucător care este apreciat. Și nu numai că este apreciat de oamenii de aici, este și un jucător cu un caracter deosebit și un jucător care știe că mai are să se pună la punct cu pregătirea fizică. Se antrena aseară aici la stadion și când se strinseseră luminile. Nu are cum să nu îl răsplătească fotbalul și, de aceea, este și apreciat de acești oameni. Depinde dacă îi iese cartea verde. Dacă nu îi iese, nu va juca”, a transmis Flavius Stoican.

După egalul de astăzi, Petrolul acumulează 11 puncte și urcă pe locul 7, dar are și un meci în minus disputat. Etapa viitoare joacă vineri, de la ora 18:00, pe Cluj Arena, cu „U” Cluj, aflată pe penultimul loc în Liga 2.

Articol scris de Marius ANGHEL
Foto: Cristi Stavri / Petrolul Ploiești

Marius ANGHEL 16 Sep. 2019, 22:00 Campionat
Pe aceeași temă