Ei sunt golgheterii acestui sezon al Ligii 2. Principalul marcator e de la o echipă aflată în lupta pentru evitarea retrogradării. Viitorul nu arată prea bine privind media de vârstă

Marius ANGHEL 29 Dec. 2019, 09:53 Campionat

După desfășurarea turului și a două etape din retur, campionatului Ligii 2 a intrat în pauza de iarnă cu un podium pe care puțini microbiști și l-ar fi imaginat. Pe primele trei locuri nu se clasează nici Petrolul, nici „U” Cluj, două cluburi care au ratat promovarea în sezonul trecut și care în vară își făceau planuri să defileze de această dată pentru a ajunge din nou în Liga 1. UTA și CS Mioveni, două echipe care nu aveau ca obiectiv promovarea, sunt pe primele două poziții, iar Rapid e pe treapta a treia, cea care duce la baraj. Lupta pentru Liga 1 e, însă, departe de a fi încheiat[. De exemplu, echipele clasate pe locurile 11 și 12, Dunărea Călărași și Viitorul Pandurii, sunt la o distanță de opt puncte de Rapid, una care poate fi recuperată cu ușurință în cele 17 etape rămase până la finalul sezonului.

Ripensia dă golgheterul campionatului, SCM Gloria Buzău și Turris Oltul au câte trei reprezentanți în Top 20

O situație interesantă este și în topul golgheterilor Ligii 2. După 21 de etape, liderul clasamentului marcatorilor este jucătorul unei echipe care luptă pentru evitarea retrogradării. Albert Voinea a marcat în acest sezon mai mult de jumătate dintre golurile reușite de Ripensia: 13 din 24. Dintre echipele situate pe podium, UTA este cel mai bine reprezentată, mai ales că trupa arădeană are și cel mai bun atac din campionat, cu 27 de reușite. Îl are pe locul 2 pe Ciprian Rus, iar pe locul 3-4 pe Valentin Buhăcianu.

Într-un Top 20 al celor mai buni marcatori ai Ligii 2 în această primă parte a sezonului, cei mai mulți reprezentanți au SCM Gloria Buzău și Turris Oltul, câte trei jucători. Celelalte echipe reprezentate în acest vârf al clasamentului golgheterilor sunt UTA, Metaloglobus și CS Mioveni, cu câte doi jucători, în timp ce Ripensia, Campionii FC Argeș, Petrolul, Dunărea Călărași, Rapid, ASU Politehnica, Concordia Chiajna și Sportul Snagov au câte un jucător.

Albert Voinea e golgheterul Ligii 2 la finalul primei părți a sezonului

Fără doar și poate, toate privirile sunt îndreptate în acest moment către golgheterul campionatului în pauza de iarnă: atacantul Ripensiei, Albert Voinea. Acesta este un jucător experimentat, cu trecut inclusiv în Liga 1 și care este în revenire de formă, după ce în ultimii ani s-a zbătut la nivelul Ligii 3.

Albert Nicolae Voinea are 27 ani, joacă pe postul de atacant și a marcat de 13 ori în cele 21 de meciuri în care a fost utilizat în acest sezon. Este originar din Urdari, din Gorj, iar fotbalul l-a început la Pandurii Târgu Jiu, club pentru care a evoluat și în Liga 1. În cariera sa a mai jucat pentru Gloria Bistrița, Damila Măciuca, CS U Craiova, Metalul Reșița, Șoimii Pâncota, CSM Râmnicu Vâlcea, Unirea Tărlungeni, ACS Șirineasa, CNS Cetate Deva și ACS Dumbrăvița. La Ripensia a ajuns în vara lui 2019, adică la începutul acestui sezon.


Albert Voinea (al treilea din stânga spre centru) e golgheterul Ligii 2 la finalul primei părți a sezonului actual. Foto: Sebastian Tătaru / Mediafax Foto

Al doilea cel mai bun atacant al Ligii 2, ținând cont de cât de prolific a fost în acest sezon, este Ciprian Rus (28 ani). Atacantul echipei UTA Arad, liderul clasamentului, are 12 goluri marcate în 20 de meciuri. În cariera sa, căpitanul „Bătrânei Doamne” a mai trecut pe la ASA Târgu Mureș, Pandurii și Dunărea Călărași.

Iată Top 20 al golgheterilor în acest sezon al Ligii 2, după 21 de etape:

locul jucătorul ani echipa goluri din penalty
1.          Albert Nicolae VOINEA 27 Ripensia Timișoara 13 1
2. Ciprian RUS 28 UTA 12 1
3-4. Andrei Cristian BLEJDEA
Valentin BUHĂ‚CIANU
23
26
Campionii FC Argeș
UTA
10  
5. Nicolae Ovidiu HEREA 34 Metaloglobus 10 3
6. Valentin Marius ALEXANDRU 28 SCM Gloria Buzău 10 4
7-8. Sergiu Niculai ARNĂ‚UTU
Valentin Dumitru MUNTEANU
29
30
Petrolul
SCM Gloria Buzău
9  
9. Gheorghe Bogdan RUSU 29 Dunărea Călărași 9 1
10-11. Cătălin Florin HLISTEI
Silviu Gabriel PANĂ‚
25
28
Rapid
Turris Oltul
8 1
12. Cristian CIOBANU 25 Turris Oltul 7  
13. Andrei HERGHELIGIU 27 CS Mioveni 7 1
14. Mircea Ionuț AXENTE 32 ASU Politehnica 7 2
15. Davide MASSARO 21 CS Mioveni 6  
16-17. Cristian Alexandru ALBU
Dragoș Ionuț HUIBAN
26
29
Concordia Chiajna
SCM Gloria Buzău
6 1
18-19. Claudiu Constantin HEREA
Adrian Ionuț VOICU
29
27
Metaloglobus
Turris Oltul
6 2
20. Adrian Constantin STOICA 27 Sportul Snagov 6 3

CEILALȚI MARCATORI ai acestui sezon al Ligii 2 îi poți vedea AICI


Golgheterii Ligii 2 sunt, mai degrabă, jucători nu foarte tineri. Media, 27,5 ani, e îngrijorătoare pentru fotbalul românesc

Privind vârsta jucătorilor care se află în Top 20 al golgheterilor Ligii 2, regula FRF de a obliga echipele să folosească în permanență pe teren, pe durata partidelor, cel puține doi tineri fotbaliști Under 20 nu pare să aibă vreun succes.

Cel mai tânăr marcator dintre primii 20 din acest sezon este italianul Davide Massaro, atacantul echipei CS Mioveni, care pe 10 februarie împlinește 22 de ani. Acesta se află abia pe locul 15, cu șase reușite în 12 partide. Al doilea este atacantul echipei Campionii FC Argeș, Andrei Blejdea, care, la 23 de ani, are 10 goluri înscrise în 21 de meciuri.

Cel mai în vârstă golgheter este Ovidiu Herea (34 ani), de la Metaloglobus, care are 10 goluri în acest sezon, urmat de Mircea Axente (32 ani), de la ASU Poli, cu șapte reușite.

Adunând anii celor 20 de jucătorilor golgheteri ajungem la un total de 550 de ani și rezultă o medie de 27,5 ani, una îngrijorătoare pentru fotbalul românesc. Echipele din Liga 2 ar trebui să producă jucători tineri pentru cele din Liga 1, pentru elită, însă la aceste vârste nu pot reprezenta soluții pentru viitor.


Ovidiu Herea, la 34 de ani, este cel mai în vârstă golgheter al Ligii 2 în acest sezon, cu 10 goluri marcate. Foto: George Filip / Mediafax Foto

Ultimul golgheter al eșalonului secund ajuns apoi în Liga 1 e Remus Chipirliu, după ediția 2016/2017, însă a dezamăgit crunt la Astra

O situație destul de asemănătoare cu cea de acum a fost și în sezoanele trecute. Vârsta înaintată a golgheterilor din ultimii ani din Liga 2 a dus la o scădere a transferurilor acestora către o ligă superioară.

Golgheterul de acum al Ligii 2, Albert Voinea, nu a trezit interes din partea echipelor din Liga 1, astfel că acesta va continua, cel mai probabil, la Ripensia și în partea a doua a sezonului.

În pauza de iarnă a sezonului trecut, principalul marcator a fost Adrian Voicu, atunci atacantul echipei Daco-Getica, cu 14 goluri. Acesta a fost achiziționat de Turris Oltul Turnu Măgurele, care evolua în Liga 3, formație la care se află și acum. Din Tip 5 făceau parte Valentin Buhăcianu (Aerostar), Cristian Gavra (U Cluj), Nicolae Pîrvulescu (Pandurii) și Valentin Buhăcianu (FC Argeș). Dintre aceștia, doar Pîrvulescu a plecat de la echipa sa și a semnat cu „U” Cluj. Apoi, în vară, Buhăcianu a ajuns la UTA.

La finalul sezonului, golgheterul campionatului a ieșit atacantul echipei Aerostar Bacău, care retrograda în Liga 3. Cu cele 25 de goluri înscrise, Valentin Buhăcianu a reușit să atragă atenția și să ajungă la UTA, unde acum are 10 goluri marcate, deci câștigul său a fost să nu pice cu Aerostar în Liga 3.


Golgheterul sezonului trecut, Valentin Buhăcianu, a retrogradat cu Aerostar Bacău, dar nu a coborât în Liga 3 cu echipa, ci a ajuns la UTA, tot în Liga 2. Foto: Ionuț Brînzei

Mai mult, în urmă cu două sezoane, golgheterul Ligii 2 a ieșit Vlad Rusu (29 ani). Actualul atacant al echipei Viitorul Pandurii a reușit atunci 26 de goluri pentru Luceafărul Oradea, însă nu a prins un transfer în Liga 1, fiind menținut pe loc de Nicolae Sarcină, omul care conducea din umbră atât Luceafărul, cât și Energeticianul, redenumiră din această vară Viitorul Pandurii.


Vlad Rusu a fost golgheterul Ligii 2 în sezonul 2017/2018, când juca la Luceafărul Oradea, dar Sarcină nu i-a permis plecarea și s-a plafonat la cealaltă echipă a sa, Viitorul Pandurii, fostă Energeticianul. Foto: bihon.ro

Coborând și mai în urmă cu un sezon, la finalul ediției 2016/2017 a Ligii 2, golgheter a ieșit Remus Bogdan Chipirliu (27 ani), cu 30 de goluri marcate pentru Daco-Getica, club care reușea promovarea în Liga 1. Atacantul semna atunci cu Astra, club pentru care evolua în numai 139 de minute în prima ligă, fiind utilizat mai mult la echipa secundă a giurgiuvenilor, în Liga 3. Din februarie 2019, Chipirliu a ajuns la SCM Gloria Buzău, în Liga 3, echipă cu care a reușit promovarea în Liga 2, iar în acest sezon are 3 goluri marcate în doar 10 meciuri jucate.


Remus Chipirliu (ex Juventus), ultimul golgheter al Ligii 2 ajuns în Liga 1, a dezamăgit crunt la Astra. A jucat apoi prin Liga 3 și acum e la SCM Gloria Buzău, în Liga 2, departe de forma arătată în ediției 2016/2017. Foto: Marian Ilie / Mediafax Foto

Articol scris de Marius ANGHEL

Marius ANGHEL 29 Dec. 2019, 09:53 Campionat
Pe aceeași temă