Cristian Pustai, după meciul de la Timișoara: „Nu vedeți cum arată un teren pentru o echipă de Liga 2, căreia, dacă trebuie să îi zici numele, te ridici în picioare. E jalnic!”

Anda DELIU, Marius ANGHEL 08 Mar. 2020, 00:22 Campionat

Dunărea Călărași a obținut un punct din meciul susținut sâmbătă la Timișoara, cu Ripensia, scor 1-1, în care au fost conduși mai mult de o oră de joc. Până la urmă, echipa lui Cristian Pustai a reușit să egaleze, pe un teren care a dezavantajat-o. După partidă, Pustai a constatat cu tristețe în ce condiții se joacă fotbal în orașul de pe Bega. De asemenea, antrenorul a criticat și situația din fotbalul juvenil și regulile impuse de FRF referitoare la juniorii din teren.

După ce au fost conduși din minutul 7, călărășenii au avut ceva ocazii în prima repriză. Au fost patru faze la care execuțiile oaspeților nu l-au putut învinge pe Horațiu Moldovan. Ratările s-au consemnat prin Honciu, Șandru, Rusu sau Vereș, care au tras defectuos, din unghi, la cele mai multe faze.

În repriza a doua, Rusu putea profita în minutul 54 de o eroare a lui Neagu, dar a trimis mult peste buturi. În minutul 70, după ce Valerii Macrițchii a alunecat, Honciu a insistat și a marcat cu șut la colțul lung. După 1-1, Dunărea a mai încercat să marcheze, dar nu a putut.

Cristian Pustai nu a fost supărat că echipa a plecat cu un punct

Antrenorul Dunării a a apreciat că rezultatul este echitabil. „A fost un meci echilibrat, cu un teren greu, pe care jucătorii au făcut mult efort, însă realizări fotbalistice au fost puține. A fost un meci de luptă, terminat până la urmă echitabil, chiar dacă ambele echipe au trecut pe rând pe lângă obținere celor trei puncte care erau importante. Însă, la sfârșit, rămâne scorul și faptul că a fost un derby, locul 12 cu locul 13. Am păstrat aceeași distanță. Să nu plecăm cu mâna goală, că avem drum lung. Pe final, putem câștiga. Până la sfârșit nu am tras de timp, am avut crampe la un singur jucător. S-au pierdut două puncte. Cine le-a pierdut, vedem la sfârșit, când se trage linie. Am spus că trebuie să creăm o echipă anul acesta, pentru că am luat-o de la zero. Erau doi jucători când m-am dus la Călărași. În general, după un eșec, e foarte greu. Două echipe au retrogradat din Liga 1 și una a cochetat cu barajul, U Cluj. Chiajna, și ei sunt în spatele nostru, deși, totuși, și-au păstrat un lot, au un buget, iar noi am plecat cu doi jucători. În timp, am făcut o echipă, dacă nu ne luau și punctele cu greșeala aceea cu cartonașele, aveam 34 și puteam avea mult mai multe”, a spus Pustai.

Un teren bun era în avantajul Călărașiului

Pustai e convins că, pe un teren bun, ar fi fost cu totul alt meci. „Cu siguranță ar fi fost altfel de meci. Am abordat acest joc la victorie, am schimbat de vreo trei ori sistemul în timpul său, ca să venim cu jucători de atac. Am început cu doi atacanți, am vrut să avem viteză în benzi. În minutul 68 am riscat, l-am introdus și pe Bawab, am rămas din nou într-un singur închizător. Dar, eu cred că dacă terenul era bun, era altceva”, a punctat antrenorul oaspeților.

Din prima repriză, Doumbia a fost înlocuit. Antrenorul a explicat de ce. „Era 1-0 pentru echipa gazdă, aveam nevoie de viteză. Multe mingi aruncate în spatele apărării, au fost și multe ofsaid-uri. Dar aici intervine și prezumția că jucătorul poate că nu ar fi fost. Dar nu comentez arbitrajul de felul meu. Aveam nevoie de viteză în banda respectivă și de aia l-am scos pe Doumbia. După ce au dat gol, gazdele s-au retras, nu mai aveam ce să fac cu un închizător în zona centrală. Și Raiciu. Erau doi jucători pe același profil. La sfârșit, am renunțat și la Raiciu și a apărut un atacant în plus”, a explicat „Matematicianul”.

Medieșeanul Pustai a deplâns condițiile în care se joacă fotbal la Timișoara

Stadionul Electrica nu mai are scaune în tribună, pe lângă terenul prost, iar Pustai s-a plâns și de vestiare. „Sunt cele mai mici vestiare, cred că au fost vestiare de copii, și au fost două unite cu o ușită, au spart un zid. Timișoara e un oraș important al țării și te doare sufletul când vezi și ce puțină lume e la meci. Unde a fost orașul acesta și ce a ajuns. Nu știu de ce. Din păcate, multe echipe de tradiție din Ardeal nu mai au susținere. Fără susținere, e greu să ții o echipă de fotbal, cu toate că fotbalul este un fenomen social și bazele ar trebui să le facă primăriile, pentru că sunt efectiv pentru oamenii din oraș. În alte țări, aproape an de an apare un stadion nou, un teren pentru copii, echipa orașului. Noi cerem foarte mult, dar la bază nu avem teren de joc. Nu vedeți cum arată un teren pentru o echipă de Liga 2, căreia dacă trebuie să îi zici numele, te ridici în picioare. E jalnic!”, a precizat antrenorul originar din Mediaș.

Pustai nu s-a putut acomoda ca director tehnic

Antrenorul Dunării a povestit că nu a putut rămâne director tehnic la Mediaș și că nivelul din Liga 2 nu e chiar așa de rău, pentru că mai sunt antrenori care, ca și el, au trecut prin Liga 1. „Am stat un an director tehnic, dar nu-mi place să stau în ribună, în birou. Aveam o viață mai liniștită, dar am preferat să merg la iarbă și am zis că merg la prima provocare. Dunărea Călărași a fost prima provocare. Proiectul este pe doi ani. Anul viitor cu gânduri de a readuce echipa în Liga 1. Dar, când vii după un eșec, toată lumea fuge, că așa e și la cutremur. Șobolaniii fug de tot, și când se scufundă vasul, la fel, toți se aruncă să scape. E greu. Dar în Liga 2, anul acesta, m-am întâlnit cu mulți colegi și prieteni, mulți antrenori care au activat în Liga 1. Ceea ce ar trebui să crească nivelul. Cred că este și crescut. Parcă e și doză cu televizarea celor patru meciuri din etapă. Însă două echipe s-au retras la Liga 2. E greu să facem performanță”, crede Pustai.

Critici pentru fotbalul juvenil din România, ca abordare

În contextul utilizării juniorilor obligatoriu în primele ligi, Pustai și-a exprimat părere sceptică. „Tot timpul avem pretenții să ne batem cu toți, dar la nivel de țară, de strategie, de federație, de ligă, avem probleme mari. Inclusiv la sistem, sistemul de desfășurare al jocurilor, obligativitatea regulilor. Pentru că nu e normal cineva la care ești doar afiliat, nu vine cu nimic să te ajute, să te oblige la tot felul de… Anul viitor va trebui să jucăm cu jucător de 2002, asta înseamnă trei jucători în lot. Mergem să-i căutăm la școlile generale. Dacă am avea terenuri să și crească jucători aceștia. Toate academiile echipelor de Liga 1 își rulează jucătorii prin Liga 2. Am înțeles că asta e pentru a crește în Liga 2 jucători, să-i vindem la prima ligă. Nu e adevărat, toate echipele au jucătorii Under împrumutați. Pentru că e o problemă la nivelul de copii și juniori, pentru că am înțeles că abia de anul acesta, la Liga 1, te obligă să ai academie. Așa am ajuns să avem și stadioane, pentru că ne obliga. Dar aș vrea să fie academiile în serios luate, nu să schimbăm numele centrului de copii și juniori în academie. Academie înseamnă să ai cel puțin patru terenuri de antrenament, de joc, să ai hotel, cazare, să ai masă, o legătură cu o școală”, a mai spus Cristian Pustai.

După remiza de la Timișoara, cu 31 de puncte, Dunărea Călărași rămâne pe locul 12 și etapa viitoare ia alte trei puncte, la masa verde însă, pentru că ar fi avut meci cu Sportul Snagov.

Articol scris de Anda DELIU
Foto: Leczki JOZSI și Sebastian TĂ‚TARU / Mediafax Foto

Anda DELIU, Marius ANGHEL 08 Mar. 2020, 00:22 Campionat
Pe aceeași temă